Γενική κουβέντα και απορίες για το εγγλέζικο.

Το Εγγλέζικο αποτελεί μια τεχνική ψαρέματος από την ακτή με καλάμι, μηχανισμό, και φελλό
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Γενική κουβέντα και απορίες για το εγγλέζικο.

Δημοσίευση από Xenos »

Γειά σας,,,κάποτε,κάποιος σε κάποια τσατ σε κάποιες πρωινές κουβέντες που κάναμε ,μου έλεγε πως κάποια τεχνικη εν ονόματι "ψάρεμα με εγγλέζικο" είναι πολύ ωραία κι εγώ τον κορόιδευα. :oops: :oops: Μέχρι που πήρα ένα καλάμι και ψάρεψα..
Και τρελλάθηκα...

Κώστα &&*^&%*^$%$$$#@@ ευχαριστώ ! :D

Αντε βάλτε και καμμιά αρματωσιά τώρα να δούμε τι και πως τις φτιάχνουμε... 8-)
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΘΙΣΤΙΚΟ,ΜΗΝ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕΤΕ!!
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Γενική κουβέντα και απορίες για το εγγλέζικο.

Δημοσίευση από Xenos »

Συνεχίζω να σας σπάω τα νευρα με το εγγλέζικο αλλά θέλω να πάθω κι άλλα.
Η ερώτηση μου έχει σχέση με το βάθος.Αν υποθέσουμε πως πάμε για ποιό εξειδικευμένο ψάρεμα απο αυτό που κάνω εγω (δλδ σχεδόν οτι υψος να ναι το αγκίστρι και βουρ για ότι κάτσει) σε τι βάθη και ποιά είδη στοχεύουμε?

Δλδ...οι σαργοί?? 1 μέτρο απο το βάθος??Τσιπούρα??Λαυράκι??Κέφαλος??Μελανούρια??Γόπες και κοκκάλια?Μουρμούρες??

Στο τελευταίο μου ψάρεμα με εγγλέζικο πήρα 18 κοκκαλια γόπες με 3 μέτρα περίπου απο τον φελλό.Το βάθος του βυθού ήταν απο 8 μέτρα +.
Οταν λόγω καιρού ήρθε το δόλωμα κοντά στην αποχή, πήρα έναν σαργό και μια σάλπα πολύ καλά κομμάτια..
Άβαταρ μέλους
gbarbounis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από gbarbounis »

Xenos έγραψε:Συνεχίζω να σας σπάω τα νευρα με το εγγλέζικο αλλά θέλω να πάθω κι άλλα.
Η ερώτηση μου έχει σχέση με το βάθος.Αν υποθέσουμε πως πάμε για ποιό εξειδικευμένο ψάρεμα απο αυτό που κάνω εγω (δλδ σχεδόν οτι υψος να ναι το αγκίστρι και βουρ για ότι κάτσει) σε τι βάθη και ποιά είδη στοχεύουμε?

Δλδ...οι σαργοί?? 1 μέτρο απο το βάθος??Τσιπούρα??Λαυράκι??Κέφαλος??Μελανούρια??Γόπες και κοκκάλια?Μουρμούρες??

Στο τελευταίο μου ψάρεμα με εγγλέζικο πήρα 18 κοκκαλια γόπες με 3 μέτρα περίπου απο τον φελλό.Το βάθος του βυθού ήταν απο 8 μέτρα +.
Οταν λόγω καιρού ήρθε το δόλωμα κοντά στην αποχή, πήρα έναν σαργό και μια σάλπα πολύ καλά κομμάτια..
Αν εξαιρεσεις του κεφαλους και τις τσιπουρες,ολα τα υπολοιπα ειδη ψαριων μπορεις να τα παρεις και στα μεσονερα.Προσωπικα τα 4 χρονια που εκανα εγλεζικο ψαρευα σχεδον παντα απο βραχια σε βαθη απο 4 εως 10 μετρα ψαχνοντας τους σαργοπαππουδες.Σταθερη αρματωσια παντα και μαλαγρα-δολωμα μονο μπιγκατινι.Αν πχ ο βυθος ειναι 7μετρα,φτιαχνεις μια σταθερη αρματωσια στα 4 και με το μπιγκατινι ανεβαζεις τους σαργους ψηλοτερα για να φανε.Αυτο σου δινει το πλεονεκτημα να αποφυγεις τα βραχωματα και να εχεις περιθωριο για να παλεψεις το ψαρι.Ταυτοχρονα αν παιζουν μελανουρια στην περιοχη ειναι σιγουρο οτι φανε για τον λογο οτι συνηθως κυκλοφορουν στα μεσονερα.Το λαβρακι μπορει να τρωει παντου,αναλογα την ωρα,προσωπικα τα περισσοτερα τα ειχα παρει μεσονερα με ζωντανη γαριδα,παλι με σταθερη αρματωσια.Τα κοκκαλια δεν ειναι κατι σιγουρο γιατι πολυ απλα ειναι περαστικα αλλα συνηθως χτυπουν ψηλα οπως το ιδιο κανουν και οι ζαργανες.Οι κεφαλοι τρωνε εντελως πατο οπου αν το μερος που τους ψαρευεις εχει βαθος-συνηθως λιμανια- πας αναγκαστικα σε συρομενη αρματωσια,ενω οι τσιπουρες τρωνε συνηθως λιγο ψηλοτερα.Αυτα ειναι απο προσωπικες εμπειριες και επειδη ο κανονας στο ψαρεμα ειναι οτι δεν υπαρχει κανονας,πειραματισου,ψαξε δοκιμασε και ο καλυτερος συμβουλος ειναι η εμπειρια που θα ερθει μεσα απο φολες,απο χαμενα ψαρια,απο κοψιματα και απο αλλα ποσα που κανουν το ψαρεμα τοσο ομορφο...
Discover the adventure of thinking....
Άβαταρ μέλους
jkasa
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από jkasa »

Καλημερα.Απο την δικη μου εμπειρια θα σου πω κατι που οταν το διαβασα και εγω μου φανηκε βουνο αλλα ετσι ειναι.Στο εγγλεζικο πρεπει να ξερεις το βαθος που ψαρευεις.Ακριβως.Μονο ετσι μπορεις να βγαλεις ασφαλη συμπερασματα για ενα τοπο.Με τοσα κοματια που πηρες σε βαθος 8 μετρων και ψαρευες στα 3,ειμαι σιγουρος οτι απο κατω κυκλοφορουσαν παπουδες.Οπως λεει και ο Γιωργος,αλλο να ψαρευεις σε λιμανι με νετο βυθο και να πηγαινεις στον πατο που παιρνεις σαργους,τσιπουρες,κεφαλους,λαβρακια και γενικος πατοψαρα,και αλλο σε βραχια που αναγκαστικα θα δουλεψεις πιο ψηλα για να ανεβασεις τα ψαρια οπου στα μεσονερα για να παρεις και λαβρακια ,σαργους,κοκαλια,μελανουργια,λιτσες.Ενα μερος σε μια εποχη με συγκεκριμενο καιρο θα σου δινει τα ταδε ψαρια,αλλα αλλη εποχη με αλλο καιρο θα σου δινει διαφορετικα.Αυτο ειναι η μαγεια του εγγλεζικου,αλλα και η ευθυνη να κρατησεις τον τοπο ζωντανο και να μην τον ξεπατωσεις.Ελπιζω να βοηθησα.
Tα Τετραθεμελα του κοσμου τουτου¨ψαρι,κρασι,φωτια,γυναικα...
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Mille merci και στους δυό σας. :)
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Αγαπητοί μου εγγλεζάδες.Αυριο εκεί που θα πάω για ψάρεμα προβλέπεται αερας 4-5 μποφωρ.Επειδή είναι κάπως κλειστα εκεί μάλλον δεν θα εχει κύμα που να μου απαγορευσει να ψαρέψω.Ομως οπως και να χει θα είναι ζόρικα τα πράγματα.Μπορείτε να μου ρίξετε μια ιδέα για το τι φελλό και αρματωσιά πρέπει να χρησιμοποιήσω?Πρεπει να ειναι βαρύς ο φελλός αν δεν κάνω λάθος και +3 ή +4 ας πούμε?
Επίσης μάλλον θα ψαρέψω στα 6 εως 7 περίπου μετρα απο την επιφανεια.θα βάλω μακρύ παράμαλλο?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
Άβαταρ μέλους
kapo
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από kapo »

Φιλε μου δεν γινεται να σου προτεινουμε τι φελο να βαλεις ετσι.... αν δεν πας στο μερος να δεις πως ειναι τα ρευματα (εντονα η οχι), να δεις πως ειναι ο στεριανος αερας κλπ. Ακομα ο βυθος πως ειναι? πετρωδης? Παιζουν ρολο πολλοι παραγοντες. Εγω θα εβαζα εναν φελο 6+2, θα εστηνα την αρματωσια μου ετσι για αρχη και μετα θα εβλεπα πως παει και θα προσαρμοζομουν αν δεν με βολευε. Αν εχει εντονα ρευματα κοιτα να μην αραιωσεις πολυ τα μολυβακια. Στα 6-7 μετρα ακομα και ο +2 δουλευει μιας και θα κατεβαζει το δολωμα πιο αργα μεν αλλα αν εχει μελανουρια το μερος η κοκκαλια θα κανεις ζημια. Τελος δωσε μεγαλη προσοχη στη μαλαγρα γιατι με αυτο το βαθος και τα τυχον ρευματα πιθανον να συγκεντρωνεις τα ψαρια αλλου.
Τα καλά κόποις κτώνται....
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Kapo τελικά δοκίμασα εναν φελλό 10+4 με ενα 2,5αρι βαριδι-τορπιλη , και τα υπόλοιπα γραμμαρια τα μοίρασα με βαριδάκια 0,4 και ψάρεψα στα 4-5 μέτρα βάθος.Σχεδόν μεσόνερα.Με το που ρίχνω την πρωτο δόλωμα στα δευτερόλεπτα φερνω κεφαλόπουλο,στο επόμενο βαραει ζαργανα!Μετα χτυπούσαν μελανούρια μικρά και κεφαλοπουλάκια.Πήρα πολλά ψαράκια (c&R κάργα λέμε.) Λιτσακι,κεφαλόπουλα ,σαργουδάκια,μελανούρια,κακαρέλους.Κράτησα κατι λίγες καλές γοπες και 2 μελανούρια πολύ καλά,ειδικά το πρωτο.Ολα αυτα με βορειο και βορειοδυτικό άνεμο που μας ταξίδευε τον φελλό μια δεξιά μια αριστερά.
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

spyros_a εγραψε
" Φίλε το χω σκεφτεί πολλές φορές
Έχεις δίκιο. Άλλη αίσθηση, ψηλά εργαλεία και φρένα στο μηχανάκι να σφυρίζουν. Ακριβώς αυτό μου θύμησε η μάχη με μια κορωνάτη 1.200 γραμμαρίων με το καλάμι που προανέφερα. Απλά ξέρεις τι με χαλάει και στο χω πει απο κοντά. Το εγγλέζικο είναι κυρίως λιμανίσιο και δε μπορώ βαβούρα και περατζάδες. Θα μου πεις υπάρχουν κσι βράχια.......δεν.....κάτι δε μου κάθεται.

Είναι και αυτό το μπιγκατίνι.... : :|"
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάζοντας την απάντηση του συνάδελφου Σπύρου προς τον Ποτούδη,ήθελα να πω πως το εγγλέζικο έχει πραγματικά μια μαγεία..και τρέλα...Μα να σου πέρνει μέτρα ο σαργός των 300ων γραμμαρίων??!!! (χι χι).Να φέρνεις καλαμόγοπα και να ζητάς... απόχη??Να βλέπεις τον φελλό να τρέχει μεσα στο νερό σαν τρελό απο ενα μελανουρι σχετικά μεγάλο?? :lol: Οχι πως το καστινγκ ή γενικά το ψάρεμα δεν έχει.Εγώ έχω κολήσει αδελφέ ..άσχημα με το εγγλέζικο.
Αλλά το μεγάλο του πρόβλημα είναι οι περαντζάδες στα λιμάνια!Εχω ακούσει τα καλύτερα κάποιες φορές αλλά γενικα τις ώρες που ψαρεύω εγώ δεν υπάρχει ψυχή.Μιλάω πάντα για ξενύχτι ή πολύ πρωινές ώρες.!
Οπότε η άλλη λύση είναι τα βράχια,που δόξα τον Θεό έχουμε μπόλικα.
Δεν έγραψα το παραπάνω με σκοπό να σε πείσω να ασχοληθείς με το εγγλέζικο,μην με παρεξηγείς...απλα ..έτσι μού ρθε :P Καλά να μάστε να ψαρεύουμε με όποια τεχνική να ναι..(εκτος απο δυναμιτες)! :mrgreen:
George Zougris

Δημοσίευση από George Zougris »

καπως ετσι σκεφτομουν πριν παρω τα εργαλεια του εγγλεζικου και οταν τα πηρα ειπα <<αϊ σιχτιρ>> που θα κατσω εγω να σπασω τα νευρα μου να δεσω αυτα τα αγκιστρια casting και παλι casting οφοοουυυ δεν ειναι αυτα για μενα!!!!!οταν ψαρεψα ομως .....κολλησα μεχρι αηδιας Αγαπημενο ειδος ψαρεματος!!!!
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

αυτο που εχω δει εγω ειναι οτι τα ψαρια τρωνε μιση ωρα πριν το ξημερωμα εως και μιση με μια ωρα μετα τη δυση του ηλιου, τα βραδινα τα εχω κοψει εδω και καιρο στην Αττικη.
Άβαταρ μέλους
Spyros_A
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Δημοσίευση από Spyros_A »

Xenos που το ξέθαψες φίλε μου το ποστ μου στο Ποτούδη; Το εγγλέζικο μου αρέσει φίλε μου πολυ. Αλλα ξέρεις τι.....το κάστινγκ είναι λατρεία. Το κάστινγκ με γαληνεύει. Η ηρεμία του περιβάλλοντος γύρω μου με κάνει αυτες τις 3-4 ώρες να ξεχνάω κάθα πρόβλημα της κωλοζωής. Είναι και αυτή η προσμονή της τσιμπιάς που θα τινάξει τον ειδοποιητή στον αέρα που χτυπάω κόκκινα στην αδρεναλίνη. Καφεδάκι το πρωί ή ένα ουζάκι δίπλα μου με λεμόνι τις βραδυνές ώρες του καλοκαιριού είναι όλα τα λεφτά. Απο πλευράς αλιευμάτων στο εγγλέζικο δεν το συζητώ απείρως περισσότερα. Κάθε τεχνική όμως θέλει τα λεφτά της. Έχουμε ξοδέψει ενα σκασμό στο καστινγκ αντε παλι απ την αρχή. Μια δυο τρείς ποιος την ακούει...
Λίγη ώρα δίπλα στη γαλανή έτσι για να ξεψαρώσουμε!
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Μετά απο καιρό και πολλά ψαρέματα με εγγλέζικο,ήρθε η ώρα να εκφράσω μια απορία και να ακούσω τις γνώμες σας.
Ψάχνωντας λοιπόν ψαρότοπους πέρα απο τους δεδομένους που έχω,αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες.Σε δύσκολους βραχότοπους ή σε μέρη με αρκετά ρεύματα ένοιωσα την ανάγκη να έχω ένα μακρύτερο καλάμι και να αποκτήσω το δεδομένο..δηλαδή να ψαρέψω στο σημείο που θέλω,χωρις κοψιματα της μάνας και χωρίς να ταξιδεύει ο φελλός.Δοκίμασα να ψαρέψω με το καλάμι ψηλά,όπως περίπου ψαρεύουμε με την τεχνική του κάστινγκ,αλλά και πάλι είχα προβλήματα με την μάνα που σκάλωνε στα 2-3 μέτρα μπροστά μου λόγω κάποιου βράχου και μου κοβόταν.
Σκέφτηκα λοιπόν να μπώ στην διαδικασία αγοράς ενός μπολονέζ καλαμιού και να το στήσω με "εγγλέζικη τακτική".Απο τους 2-3 ψαρότοπους που δυσκολευτηκα αρκετά εώς παρα πολύ θεωρώ πως πρέπει να αγοράσω ενα καλάμι απο 7 μέτρα και πάνω αν και τα βάθη στα σημεία που ψαρεύω είναι κάτω απο 5.Η απόσταση 'ομως που θέλω να ψαρέψω .είναι καπου εκεί στα 6 εώς 10μέτρα.
Θα με βοηθήσει αυτό το πάντρεμα ή θα πετάξω λεφτά?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απόψεις σας.
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Ξενο ανοιγεις μεγαλη κουβεντα τωρα θα σου πω τις αποψεις μου και εσυ κρινεις.
1. αν σε μπολο καλαμι βαλεις εγγλεζικο στησιμο τοτε εχασες μεγαλο μερος της δυνατοτητας της τεχνικης μπολονεζ που ναι μεν μοιαζει με την εγγλεζικη αλλα δεν ειναι ιδια, εννοω τις σταθερες αρματωσιες ειδικα σε βαθη μικροτερα απο του καλαμιου σου.
2. γνωμη ου να μην ξεκινσεις απο 7μετρο καλαμι αλλα απο 6μετρο που ειναι και το "μπαλαντερ" για τα παντα, ετσι θα σου ειναι ευκολοτερη η μεταβαση στην τεχνικη, σκεψου αρματωσια 3 γραμμαριων απλωμενη σε 3 μετρα μανας και να φυσαει λιγο, αντε πιασε το παραμαλο και στα 7 μετρα αυτο ειναι πολυ δυσκολο, με αρκετο αερα και ειδικα απο το πλαι ειναι τρομερα κουραστικο το μεγαλο καλαμι. επισης υπαρχουν καλαμια στα ιδια μετρα με τελειως διαφορετικα χαρακτηριστικα (αλλο μαλακο, αλλο σκληρο με δραση κορυφης κτλ) και λογο του οτι τα καλα καλαμια μπολο ειναι αρκετα ακριβα καλυτερα να ξεκινουσες με ενα 6μετρο το οποιο ειναι σημαντικα φθηνοτερο απο το ιδιο 7μετρο και οταν καταληξεις τι σου ταιριαζει πας στο 7αρι που θα θες.
3. θα αγαπησεις τα λιμανια και τους κεφαλους, τρομερη μαχη με ψαρια ανω του κιλου και με ψλα εργαλεια.
4. οπωσδηποτε χρηση αποχης ακομα και σε 350αρι ψαρι, ειδικα αν εχεις ελαφρυ καλαμι δεν εχει μεγαλα περιθωρια στο να σηκωσεις.
5. περισσοτερο κουραστικο απο το εγγλεζικο αν εισαι συνεχεια με το καλαμι στο χερι.
6. αν και δεν ξερω με τι νουμερα πετονας ψαρευεις πιστευω οτι θα πεσεις αρκετα σε διατομες γιατι το μακρυ καλαμι κουραζει γρηγοροτερα και ασφαλεστερα θα πω το ψαρι.
αυτα θυμαμαι τωρα ελπιζω να βοηθησα.
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Ηλία κατ αρχήν ευχαριστώ για την απάντηση.
Βασικά δεν θέλω να μεταβώ στην τεχνική μπολονέζ απλά να έχω ένα καλάμι μπολο στην καβάντζα για τις δύσκολες συνθήκες των ρευμάτων η κάποιων βράχων που έχω μπροστά μου και πρέπει να τους ξεπεράσω με ένα μακρυτερο καλάμι.!
Αυτήν την στιγμή ψαρεύω με 18αρα μάνα και απο 0.12-0,15 παράμαλο!
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Λιγο στη μανα θα κατεβεις και στο παραμαλο εισαι οκ, πιστευω οτι οταν θα ξεκινησεις το μπολονεζ θα αναθεωρησεις τις αποψεις σου και θα κολλησεις.
Τελος παντων ξεκινα το και εδω ειμαστε σε οτι μπορουμε να βοηθησουμε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εγγλέζικο”