Οι οδηγοί στο καλάμι.

Εδώ μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε σχετίζεται με το ψάρεμα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Re: Οι οδηγοί στο καλάμι.

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Εγώ από ότι ξέρω ιδανικό είναι η μάνα άμα δεθεί στην άκρη του άξονα του μοτέρ να περνάει κεντραρισμενη μέσα από όλα τα δαχτυλίδια.
Τώρα για τη διάμετρο τους κ το πόσα είναι ιδανικά δεν έχω άποψη.
Γιαυτό ρώτησα κ εγώ με 30 αρι για πρώτο τι διάμετρου μπομπίνα θέλουμε, πάντα ιδανικά...
Θέλει το κ Γιώργο εδώ...
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
BadKarma
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από BadKarma »

Πρακτικά δεν μπορεί να περνάει από το κέντρο εκτός και αν βάλεις 1000αρι μηχανάκι.

Ένας χωρικός λέει ότι η πετονιά όπως φεύγει από το κέντρο του άξονα πρέπει να εφάπτεται στην εξωτερική πλευρά όλων των οδηγών που μεσολαβούν έως το σημείο που οι οδηγοί μένουν πια σταθεροί σε διάμετρο.

Σωστό ή λάθος?
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Giorgos Gallis »

Αγαπητέ Πασχάλη μέ πρόλαβες!,τώρα γράφω ένα άρθρο μέ τίτλο,(δύναμη καλαμιού,καί καμπύλη δράσης) εκεί ελπίζω νά βρείς τίς απαντήσεις πού θέλεις .Τώρα γιά τό υποθετικό καλάμι σου,τό C.W δυστυχώς δέν σημαίνει καί πολλά(δες άρθρο).Τό δέσιμο τού καλαμιού ξεκινάει από πρώτα από τήν θέση τού μηχανισμού καί μετά βάζουμε τό πρώτο δαχτυλίδι .Τόν αριθμό τών δαχτυλιδιών θά τόν βρείς μέ δοκιμές,σημασία έχει όταν κρεμάσουμε ένα βάρος πχ 100γραμ τό καλάμι νά έχει μιά ΤΕΛΕΙΑ καμπύλη μέ τήν πετονιά χωρίς νά έχει γωνίες στούς οδηγούς.Σάν αρχή έχουμε εάν τό καλάμι είναι μαλακό νά βάζουμε περισσότερους οδηγούς (όλα όμως κατόποιν δοκιμών) .Οί μηχανισμοί πού έχεις μπορούν θαυμάσια νά ταιριάξουν μέ έναν 30 πρώτο οδηγό καί μέ σύνολο 8 ή 9 ,άρα λέμε 30-25-20-16-14-14-12 καί μύτη 12,καί άν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμα έναν 12.Εάν ξεκινήσεις από 40ρη μπορείς νά βάλεις έναν λιγότερο (πάλι δοκιμές) 40-30-25-20-16-12 καί μύτη 12 σύνολο 7 λόγο ότι οί πρώτοι οδηγοί θά μπουν μακρύτερα.Εάν τό καλάμι ήταν δικό μου, τούς οδηγούς πλην τού πρώτου θά τούς έβαζα μέ μονό πόδι(λιγότερα νεκρά σημεία καλύτερη καμπύλη).Τό πού θά τούς βάλεις? δοκιμές!.Οί οδηγοί (φουτζι)σειρά Κ (αλγκονάιτ) κάνουν θαυμάσια καί γιά νήμα.Η σειρά Κ είναι η καλύτερη γιατί έχει πολύ μεγάλο πόδι καί δέν χτυπάει τήν πετονιά στό σώμα μέ συνέπεια ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ φθορά στήν πετονιά,και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μετρα .Η βάση τού μηχανισμού μεταλλικη άν χαλάσει νά αλλάζει γρήγορα.Οδηγοί καί βάση ,γύρω στά 50 ευρώ .Άν μπορείς οικονομικά ή μύτη νά είναι (σικ).Αν μένεις Αθήνα,μπορώ νά σέ βοηθήσω στής δοκιμές στό χώμα. Οτι χρειαστείς λεπτομέρειες μπορείς νά πάρεις τηλ θά τό χαρώ πολύ .
Άβαταρ μέλους
BadKarma
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από BadKarma »

Καλησπέρα κι από μένα.

Όσον αφορά την αρθρογραφία έχω γράψει ολόκληρη σειρά άρθρων στο blog μου. Είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα από ένα άτομο που θεωρώ από τους κορυφαίους rod builders στην Ελλάδα και από τον οποίο έμαθα πολλά πράγματα και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο (και μέσα από την διαδικασία της εκμάθησης βολών στις οποίες να αναφέρω ότι θεωρώ τον εαυτό μου πολύ μέτριο για να μην παρεξηγούμαι).

Το παράδειγμα του καλαμιού έγινε για να ξεκινήσουμε μια πρακτική κουβέντα. Διαθέτω βέβαια ένα τέτοιο καλάμι αλλά το ανέφερα επειδή είναι μια κατηγορία αρκετά διαδεδομένη στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τώρα το κυρίως ζητούμενο...Γιατί εγώ θεωρώ ότι εάν φορτώσουμε ένα καλάμι regular με πολλούς οδηγούς θα μαλακώσουμε ακόμα πιο πολύ την δράση του? Θεωρώ ότι μαζί με το ζήτημα του κόστους είναι η αχίλλειος πτέρνα των Ιταλικών καλαμιών που σε αντίθεση με τους Βρετανούς συναδέλφους τους αποφεύγουν να χρησιμοποιούν πάνω από 4-5+tip οδηγούς σε ένα καλάμι με τα παραπάνω χαρακτηριστικά...

Και όσον αφορά την τοποθέτηση συμφωνώ και το αναφέρω κι εγώ χρόνια και επίμονα. Το καλάμι σαν blank λυγίζει με τον δικό του τρόπο. Οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε μέσω της τοποθέτησης των οδηγών να του αλλάξουμε χαρακτήρα ζημιά θα του κάνουμε...
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Elias k »

Πασχαλη να σου στειλω το γερμανικο πληκτρολογιο!! :lol: :lol:
Οι γωνιες ποτε δεν εκαναν ενα καλαμι καλυτερο,παρα μονο χειροτερο και ειδικα στην ανακτηση,μα θα ειναι ψαριου,μα θα ειναι απλη ανακτηση,η ακομη και σκαλωμα.
Τα περισοτερα καλαμια σπανε συνηθος στην βολη και τα πολυ περισοτερα στο σκαλωμα.
Αυτο γινετε γιατι δεν υπαρχει σωστη τοποθετηση οδηγων και αναλογος αριθμος αυτων.
Ενα ρεγκουλαρ καλαμι αν του βαλεις παραπανω οδηγους και κανεις τι δοκιμες οπως λεεει ο Κ.Γιωργος θα παραμεινει ρεγκουλαρ.
Η διαταξη ομως που θα γινει κανει σωστη κατανομη του βαρους και θα λιγοστεψει το κρακ,γιατι ενα ζητουμενο ειναι και αυτο,μα στην βολη μα στην ανακτηση.
Η δυναμη του θα μεταφερθει σε ολο τον κορμο και οχι στις γωνιες κατα την δικη μου αποψη,οποτε ετσι δυναμονουμε αρκετα αλλα παραμενουμε ρεγκουλαρ.
Επισεις τα ιταλικα ρεγκλουλαρ μεταφερουν συνηθος την δυναμη τους απο τον πρωτο οδηγο και πανω και αυτο γινετε γιατι απλα εχουν λιγοτερους οδηγους και αρκετες γωνιες που τραβουν το περισοτερο βαρος,αρα λιγιζουν περισοτερο χωρις να εχει δραση το συνολο του καλαμιου.Φιλοσοφια εν μεροι του Καρπ γιατι εκει θελουν αυτο το μαλακο λιγισμα η μαλλον λαστιχαρισμα.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Από ότι κατάλαβα με έναν 8000 είναι οκ ένας 30 αρις πρώτος με χρήση λεπτής μάνας.
Χρήστο εσύ τι μηχανάκια έχεις;
Πασχάλη ξέρεις κ με τι λογική θέλουμε ιδανικά να εφάπτεται στους οδηγούς;
Το μέχρι τον πρώτο ίδιου μεγέθους το έπιασα.
Κ Γιώργο, Ηλία κ Πασχάλη είστε άνθρωποι με αγάπη πολύ ψαχτηρι.... κ μεγάλη εμπειρία κ είναι πολύ ευχάριστα τα κατεβατά σας. Ανοίγουν εγκέφαλοι...
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Christos Pi
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Δημοσίευση από Christos Pi »

Ryobi proskyer Tάσο μου.
Όντως, εγκυκλοπαίδεια πάπυρους λαρούς οι γνώσεις σας!
Κ. Γιώργο σας περιμένω Ωρωπό για ψαρεματάκι, μας ξεχάσατε!!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θέματα Γενικού Περιεχομένου”