hlias έγραψε:Λιγο στη μανα θα κατεβεις και στο παραμαλο εισαι οκ, πιστευω οτι οταν θα ξεκινησεις το μπολονεζ θα αναθεωρησεις τις αποψεις σου και θα κολλησεις.
Τελος παντων ξεκινα το και εδω ειμαστε σε οτι μπορουμε να βοηθησουμε.
Δηλαδή εσυ τώρα θες να με κολλήσεις; και με το μπολονέζ ή κάνω λάθος??χααχαχα
ειναι ωραιο Ξενο θα το δεις, παθαινεις και να μαλαγρωνεις σωστοτερα γιατι χωρις μακρινες βολες πρεπει να φερεις τα ψαρια κοντα σου.
οταν θα κανονησουμε να παμε με την παρεα σε καποιο κοντινο κομματι θα σε ειδοποιησω και αν μπορεις ερχεσε για να παρεις μια γευση.
Ξένο, απ' ότι κατάλαβα θέλεις να χρησιμοποιήσεις μπολονέζ καλάμι αντι για εγγλέζικο σε βράχια, έτσι ώστε η μύτη του καλαμιού να εξέχει από την υποβρύχια βραχογραμμή για να μην μπερδεύεται η μάνα στα βράχια. Θα σου πω την εμπειρία μου. Όπως γνωρίζεις στην θήκη των καλαμιών που κουβαλάω έχω πάντα και ένα 6άμετρο μπολονέζ για να μπορώ να αντεπεξέλθω σε όλες τις συνθήκες.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μπολονέζ με εγγλέζικη αρματωσιά, το πρόβλημα όταν ψαρεύεις μόνος σου είναι το απόχιασμα, θέλεις 5άμετρη απόχη για να το κάνεις άνετα, επίσης όταν φυσάει θέλεις περισσότερη δύναμη για να χειριστείς το καλάμι, έχει μεγαλύτερη επιφάνεια στον αέρα. Το έχω χρησιμοποιήσει έτσι με μεγάλη επιτυχία.
Η μεγάλη διαφορά με το εγγλέζικο είναι ότι στους μπολονέζ φελλούς το καλάμι διαχειρίζεται τον φελλό από το πάνω μέρος του ενώ το εγγλέζικο από το κάτω και μάλιστα οι φελλοί του εγγλέζικου είναι πιο μεγάλοι σε μήκος. Το πλεονέκτημα της πάνω πλευράς είναι ότι διαχειρίζεσαι καλύτερα τον φελλό στο ρεύμα και στο κάρφωμα, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να βυθίσεις την πετονιά όταν έχει επιφανειακό ρεύμα. Αυτό είναι καλό στα βράχια γιατί μειώνει τον κίνδυνο μπλεξίματος.
Με το μπολονέζ καλάμι και μπολονεζ φελλό ψαρεύεις κοντά, οπότε πρέπει να φέρεις τα ψάρια κοντά σου. Μπορείς να κάνεις αν το επιτρέπει το καλάμι αλλά θέλεις περισσότερα μολύβια, ο μπολονεζ φελλός δεν έχει ενσωματωμένο ερμάτισμα οπότε αν θέλεις να ρίξεις στα 15 μέτρα θέλεις ένα φελλό +4 ή +6. Αυτό σημαίνει ότι τα βαρίδια θα κατεβάζουν γρήγορα την αρματωσιά και θα χάνεις το πλεονέκτημα της ελαφριάς αρματωσιάς και του ελεύθερου παράμαλλου (στο μπολονέζ δεν μπορείς να βάλεις ακόμα και σε σταθερή αρματωσιά όλα τα μολύβια κάτω από τον φελλό, θα έχεις μπερδέματα).
Θα έλεγα να ξεκινήσεις από ένα 6άμετρο καλάμι και γω και μετά αν θέλεις πας σε πιο μακρύ. Όσο ελαφρύτερο γίνεται, κάτω από 300 γραμμάρια, αν έχεις την οικονομική δυνατότητα θα έλεγα γύρω στα 200γρ.
Σας ευχαριστω καταρχήν που ασχοληθήκατε.
Αρα έχουμε 2 στις 2 απόψεις πως πρέπει να ψάξω για 6 μετρο καλάμι.Αυτό είναι το πρώτο.
Το δεύτερο είναι πως αρματωσιά εγγλέζικου δεν "παίζει" στο μπόλο...μόνο ο φελλός ταιριάζει ,ετσι?
ο φελλος ταιριαζει μεν αλλα, χανεις σε ευαισθησια, οταν τον κοντραρεις σε ρευματα ο φελλος του εγγλεζου βυθιζετε ενω του μπολο δε βυθιζετε, για το μπολονεζ υπαρχουν πολλα ειδη φελλων (οχι σε ολα τα καταστηματα δυστυχως) για τα παντα σε πολυ προσιτες τιμες.
Ξένο, παίζει μια χαρά η αρματωσιά του εγγλέζικου στο μπόλο. Απλά εμένα δεν μου έχει κάτσει η σταθερή αρματωσιά, όπου έχεις όλα τα μολυβάκια κάτω από τον φελλό και ένα στη θηλιά. Με αρματωσιά όπου τα μολυβάκια είναι απλωμένα στη μάνα μια χαρά παίζει και το έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές έτσι, όταν χρειαζόμουν μήκος στο καλάμι...