Ακόνισμα αγκιστριών
- Giorgos Gallis
- Psaroma Fishing Team
Ακόνισμα αγκιστριών
Πρόσφατα, καί μάλιστα από έναν συνάδελφο από τό εξωτερικό,πού έδειχνε σέ εικόνες, πως ακόνιζε τά αγκίστρια του μέ ειδικά,λίμες,επίσης έχω δή άλλους νά χρησιμοποιούν διάφορα ακόνια.Όλα όμως αυτά εκτός από χρονοβόρα αλλά καί την εξειδίκευση πού χρειάζεστε κοστίζουν αρκετά χρήματα.Θά σάς πώ λιπών πώς ακονίζω εγώ τά δικά μου αγκίστρια, μέ γυαλόχαρτο. Υπάρχουν στό εμπόριο σφουγγαράκια πού έχουν επάνω τους γυαλόχαρτο, όπως καί σέ χονδρό πλαστικό όπως αυτά πού ή γυναίκες τρίβουν τά πέλματα τών ποδιών τους .Μπορείτε επίσης καί μέ σκέτο γυαλόχαρτο ,αυτός ό τρόπος είναι πανεύκολος πολύ πιό γλήγορος καί μέ ελάχιστα χρήματα.
- Giorgos Gallis
- Psaroma Fishing Team
Re: Ακόνισμα αγκιστριών
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Christos Pi
- Διαχειριστής
Πάρα πολύ καλός ακονιστής αγκιστριών και σαλαγκιών είναι κι αυτός των Lidl (τον βγάζει ανα περιόδους )
Σε σχήμα στυλό που μπορείς να τον έχεις μαζί σε κάθε σου ψάρεμα.
και σπρώχνοντας βγαίνει η λίμα η οποία κάνει και για μαχαίρια αλλα και με ένα αυλάκι που έχει κάνει τρομερό τρόχισμα και στα αγγίστρια.
Τιμούλα αν θυμάμαι 3-3.5 €.
Πάρα πολύ βολικό κι αυτό και κάνει φανταστική δουλειά
Σε σχήμα στυλό που μπορείς να τον έχεις μαζί σε κάθε σου ψάρεμα.
και σπρώχνοντας βγαίνει η λίμα η οποία κάνει και για μαχαίρια αλλα και με ένα αυλάκι που έχει κάνει τρομερό τρόχισμα και στα αγγίστρια.
Τιμούλα αν θυμάμαι 3-3.5 €.
Πάρα πολύ βολικό κι αυτό και κάνει φανταστική δουλειά
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Constantine Palivakis
- Admin
Να σας πω την αλήθεια δεν έχω δοκιμάσει πότε να τροχίσω αγκίστρι.
Με βάλατε σε ιδέες μιας και έχω το συνήθειο με το παραμικρό σκάλωμα η ψάρι να αλλάζω αγκίστρι.
Με βάλατε σε ιδέες μιας και έχω το συνήθειο με το παραμικρό σκάλωμα η ψάρι να αλλάζω αγκίστρι.
www.constantinepalivakis.com
Δεν θα εμπαινα ποτε στον κοπο........και δεν ηξερα καν οτι υπαρχει!!!!
Μαγκιά δεν είναι με τα πάντα να κάνεις κάτι, μαγκιά είναι με το τίποτα να κάνεις τα πάντα!!!
Με μια Λίμα σε νούμερο 0 είναι ότι καλύτερο να ακονιζεις φθαρμένες μύτες αγγιστριων. Επίσεις καλή δουλειά κάνει και η πλακέ Λίμα νυχιών που έχουν η γυναίκες στα αξεσουάρ τους,Αλλά φθείρεται εύκολα.Δεν είναι κακό το να περνάς ένα χεράκι τα αγγιστρια σου με ένα γιαλοχαρτο η οτιδήποτε είναι λεπτό για το αγγιστρι,Απλά θέλει υπομονή και όρεξη ώστε να φτιάξεις καλο αιθέρα στην μύτη που μερικές φορές γίνετε και καλύτερος από τον εργοστασιακό. Το κάνω συχνά όταν ξεμενω πάνω σε πολυψαρεματα με ντεμάτα και πότε δεν είχα προβλήματα σε ψάρια.
Εάν μιλάμε για το casting νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο γιατί εγώ προσωπικά σε 2ο ή 3ο ψάρεμα δεν τα χρησιμοποιώ. Έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα αγκίστρια σήμερα οξειδώνονται γρήγορα οπότε δεν αξίζει καν τον κόπο να ασχοληθείτε.
Εάν κάποιος επιμένει να ψαρεύει με ανοξείδωτα όπως π.χ. τα πολύ καλά VMC Octapus τότε ναι θα το πρότεινα και πάντα για μεγαλύτερα νούμερα από 2/0 π.χ. για να μπορείς να έχεις και μια άνεση χειρισμού. Σε μικρότερα νούμερα μπορεί να κάνεις ζημιά και στην ακίδα αλλά και στο αρπάδι.
Εκεί που αξίζει πραγματικά να τροχίσεις είναι κάποιες σαλαγγιές και συγκεκριμένα τις πολύ μεγάλες που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα popper ή pencil. Δυστυχώς οι σαλαγγιές μένουν για πολύ καιρό επάνω στο τεχνητό μας αν και θα έπρεπε να αλλάζονται συχνά οπότε με τον καιρό χάνουν την ακίδα τους και χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα.
Για τις 4άρες και 6άρες επίσης δεν θα έμπαινα στον κόπο γιατί παραείναι μικρές αλλά κάτι θηρία τύπου o'shaughnessy που διαθέτουν ίσια ακίδα είναι πανεύκολο. Από την άλλη σαλαγγιές με κουρμπαριστή και τρίλοβη ακίδα όπως π.χ. οι OWNER ST-41 είναι πολύ πιο δύσκολο.
Έχω κι εγώ την λίμα από το Lidl αλλά δεν με βόλεψε και ακονίζω μόνο μαχαίρια. Καλύτερη δουλειά κάνει το ντουκόχαρτο. Μάλιστα εγώ το κολλάω σε λωρίδες από balsa διαστάσεων 1Χ4εκ φτιάχνοντας έτσι μικρά λιμάκια διαφόρων grit με πιο δημοφιλή τα 250άρια για το πρώτο πέρασμα και 500άρια για το φινίρισμα.
Το grit έχει να κάνει με το πόσο τραχιά είναι η επιφάνεια του ντουκόχαρτου. Όσο πιο λίγα τα grit τόσο πιο τραχιά.
Εάν το ντουκόχαρτο είναι και βρεγμένο ακόμα καλύτερα γιατί και τα ρινίσματα του μετάλλου απομακρύνονται και κάνει πιο λείο τρίψιμο.
Εάν κάποιος επιμένει να ψαρεύει με ανοξείδωτα όπως π.χ. τα πολύ καλά VMC Octapus τότε ναι θα το πρότεινα και πάντα για μεγαλύτερα νούμερα από 2/0 π.χ. για να μπορείς να έχεις και μια άνεση χειρισμού. Σε μικρότερα νούμερα μπορεί να κάνεις ζημιά και στην ακίδα αλλά και στο αρπάδι.
Εκεί που αξίζει πραγματικά να τροχίσεις είναι κάποιες σαλαγγιές και συγκεκριμένα τις πολύ μεγάλες που χρησιμοποιούνται σε μεγάλα popper ή pencil. Δυστυχώς οι σαλαγγιές μένουν για πολύ καιρό επάνω στο τεχνητό μας αν και θα έπρεπε να αλλάζονται συχνά οπότε με τον καιρό χάνουν την ακίδα τους και χρειάζονται ένα φρεσκάρισμα.
Για τις 4άρες και 6άρες επίσης δεν θα έμπαινα στον κόπο γιατί παραείναι μικρές αλλά κάτι θηρία τύπου o'shaughnessy που διαθέτουν ίσια ακίδα είναι πανεύκολο. Από την άλλη σαλαγγιές με κουρμπαριστή και τρίλοβη ακίδα όπως π.χ. οι OWNER ST-41 είναι πολύ πιο δύσκολο.
Έχω κι εγώ την λίμα από το Lidl αλλά δεν με βόλεψε και ακονίζω μόνο μαχαίρια. Καλύτερη δουλειά κάνει το ντουκόχαρτο. Μάλιστα εγώ το κολλάω σε λωρίδες από balsa διαστάσεων 1Χ4εκ φτιάχνοντας έτσι μικρά λιμάκια διαφόρων grit με πιο δημοφιλή τα 250άρια για το πρώτο πέρασμα και 500άρια για το φινίρισμα.
Το grit έχει να κάνει με το πόσο τραχιά είναι η επιφάνεια του ντουκόχαρτου. Όσο πιο λίγα τα grit τόσο πιο τραχιά.
Εάν το ντουκόχαρτο είναι και βρεγμένο ακόμα καλύτερα γιατί και τα ρινίσματα του μετάλλου απομακρύνονται και κάνει πιο λείο τρίψιμο.
- Christos Pi
- Διαχειριστής
Έτσι όπως τα λές Πασχάλη,
κι εγώ ακονίζω κυρίως σαλαγγιές, ακίδες απο καλαμαριέρες που απο σκαλώματα στομώνουν και αγκίστρια μεγάλου μεγέθους 1/0 και πάνω αφού κάνω το γνωστό τεστ στο νύχι και δω οτι ψιλοκαρφώνουν τα βελτιώνω, αν δεν καρφώνουν καθόλου τα πετάω..
Μου κάνει εντύπωση που δεν σε βόλεψε το τροχιστήρι..
Προσωπικά βάζω το αρπάδι απο το αγκίστρι μέσα στο αυλάκι και κάνω 2-3 απαλές κινήσεις με φορά προς τα πάνω και γίνεται καλύτερο κι απο καινούργιο.
Θα δοκιμάσω και το ντουκόχαρτο να δω αποτελέσματα!
κι εγώ ακονίζω κυρίως σαλαγγιές, ακίδες απο καλαμαριέρες που απο σκαλώματα στομώνουν και αγκίστρια μεγάλου μεγέθους 1/0 και πάνω αφού κάνω το γνωστό τεστ στο νύχι και δω οτι ψιλοκαρφώνουν τα βελτιώνω, αν δεν καρφώνουν καθόλου τα πετάω..
Μου κάνει εντύπωση που δεν σε βόλεψε το τροχιστήρι..
Προσωπικά βάζω το αρπάδι απο το αγκίστρι μέσα στο αυλάκι και κάνω 2-3 απαλές κινήσεις με φορά προς τα πάνω και γίνεται καλύτερο κι απο καινούργιο.
Θα δοκιμάσω και το ντουκόχαρτο να δω αποτελέσματα!
Χρήστο δεν με βόλεψε γιατί τροχίζει μόνο την εξωτερική πλευρά του αγκιστριού και όσο το δοκίμασα μόνο για πολύ μεγάλα αγκίστρια κάνει δουλειά γιατί είναι πολύ πλατύ το αυλάκι. Η εσωτερική πλευρά του (που είναι προς το αρπάδι) χρειάζεται κι αυτή φρεσκάρισμα και μπορείς να το κάνεις μόνο με μικρή λίμα.
- Christos Pi
- Διαχειριστής
ναι έχεις δίκιο για την εσωτερική πλευρά του αρπαδιού, είναι πολύ περιορισμένος ο χώρος, παρόλο που το λιμάκι είναι κυκλικό δεν γίνεται εύκολα.
- thodoris tzavaras
- Αρχιψαρωμένος
Να σας πω και εγω έναν τρόπο που είναι 100% αποτελεσματικός:
Στην αρχή τα κάνω μια αμμοβολή για να φύγουν οι σκουριές... Στην συνέχεια τα τροχίζω..... Κατόπιν τα περνάω μερικά πάσα απο τον τόρνο για το στέλεχος...... Στο τέλος ένα γαλβάνισμα και .......έτοιμα!!!!!! Να σημειώσω ότι την ίδια διαδικασία κάνω και για τις βελόνες για τα δολώματα.....
Στην αρχή τα κάνω μια αμμοβολή για να φύγουν οι σκουριές... Στην συνέχεια τα τροχίζω..... Κατόπιν τα περνάω μερικά πάσα απο τον τόρνο για το στέλεχος...... Στο τέλος ένα γαλβάνισμα και .......έτοιμα!!!!!! Να σημειώσω ότι την ίδια διαδικασία κάνω και για τις βελόνες για τα δολώματα.....
Μην περιμένεις να αλλάξουν οι άλλοι....άλλαξε εσύ..
- Christos Pi
- Διαχειριστής
- Tasos Potoudis
- Admin
Θοδωρή πολύ καλή δουλειά φίλε!!!
Να παραγγείλω 10 σακουλάκια κ μια Λίμα.
Αχαχααα
Να παραγγείλω 10 σακουλάκια κ μια Λίμα.
Αχαχααα
..tripinfishing..
Μωρε Τζαβαραα, εχω καμια κατοστη αγκιστρια απο εγγλεζικο, ξερεις μωρε απο αυτα που τα κρατας στο χερι και φτερνιζεσαι, και φτανουν στην ερετρια, Αξζει να μου τα φτιαξης, η δεν θα προλαβεις την 15η????

Μαγκιά δεν είναι με τα πάντα να κάνεις κάτι, μαγκιά είναι με το τίποτα να κάνεις τα πάντα!!!
- Tasos Potoudis
- Admin
Πλάκα πλάκα με μια λιμα νυχιών παλιά της γυναίκας μου κρατώντας τα αγκίστρια με ένα μυτοτσιμπιδο εύκολα κ πολύ γρήγορα, τροχιζοντας τα μόνο από την εξωτερική τα αγκιστακια μου γίνανε σούπερ!
Πολλοί από εμάς δε χαλάμε πολλά λόγω συχνότητας αλλά πραγματικά μέσα σε 10 δευτερα ένα αγκίστρι γίνεται σαν καινούργιο αν όχι καλύτερο.
Πολλοί από εμάς δε χαλάμε πολλά λόγω συχνότητας αλλά πραγματικά μέσα σε 10 δευτερα ένα αγκίστρι γίνεται σαν καινούργιο αν όχι καλύτερο.
..tripinfishing..
- andreasomageiras
- Ψαρωμένος
Χαζή ερώτηση;
Θα την κάνω, τα αγκίστρια που πουλούν σε 100δες χαμηλής ποιότητας σε μέταλλο, αξίζει το ακόνισμα κατά το ψάρεμα; όχι να τα κρατήσω για 2ο ψάρεμα αλλά κατά τη διάρκεια.
Ακόμη, ίσως και πριν την πρώτη χρήση;
Θα την κάνω, τα αγκίστρια που πουλούν σε 100δες χαμηλής ποιότητας σε μέταλλο, αξίζει το ακόνισμα κατά το ψάρεμα; όχι να τα κρατήσω για 2ο ψάρεμα αλλά κατά τη διάρκεια.
Ακόμη, ίσως και πριν την πρώτη χρήση;