Σαρδέλα

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos Pi
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Σαρδέλα

Δημοσίευση από Christos Pi »

output.jpg
Η Σαρδέλα είναι ένα φθηνό και αποδοτικότατο δόλωμα, πανεύκολο να το βρει κανείς σε όλα τα ιχθυοπωλεία.
Είναι το δόλωμα που θα σου δώσει το μεγάλο θήραμα και δεν πρέπει να λείπει ποτε απο μια μας ψαρευτική εξόρμηση.
Καταπληκτικό δόλωμα, αφού γυαλίζει έντονα στο βυθό και προσελκύει με το έντονο άρωμά της όλα τα ψάρια που βρίσκονται στον τόπο που ψαρεύουμε.
Την τιμούν όλα, μα όλα τα αρπακτικά ψάρια χωρίς εξαίρεση και δεν είναι λίγες οι φορές που μεγάλες τσιπούρες βρέθηκαν πιασμένες επάνω σε μία καλοδολωμένη σαρδέλα.
Οι χρήσεις της πολλές, αφού μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε πολτοποιόντας την καί ως μαλάγρα, αλλά και τροποποιόντας την σε πολλούς τρόπους δόλωσης, όπως σε πολυάγκιστρο, σε αρματωσιά με 2 αγκίστρια, ακόμη και σε μονάγκιστρο, όλα θα δουλέψουν αποδοτικότατα
Παρακάτω μια φωτογραφία με τρεις διαφορετικούς τρόπους δόλωσης της σαρδέλας, η επάνω είναι η κλασσική δόλωση σε πολυάγκιστρο, στη μεσαία φιλετάρουμε με ένα μαχαίρι τη σαρδέλα, αφαιρούμε το κόκαλο και στη συνέχεια την τυλίγουμε με τη βοήθεια ελαστικού νήματος επάνω σε αρματωσιά με 2 αγκίστρια.
Τέλος στην κάτω δόλωση φιλετάρουμε ξανά την σαρδέλα, αφαιρούμε το κόκαλο και την γυρίζουμε ανάποδα με την σάρκα προς τα έξω και την τυλίγουμε με την βοήθεια ελαστικού νήματος επάνω στο μονάγκιστρό μας
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Christos Pi την Σάβ Μάιος 03, 2014 6:47 pm, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Άβαταρ μέλους
dimitris thanopoulos

Re: Σαρδέλα

Δημοσίευση από dimitris thanopoulos »

Με την σειρά μου να απαντήσω ύστερα απο την σεβαστή άποψη του φίλου χρήστου πως το δόλωμα σαρδέλα είτε σε μονάγγιστρη αρματωσιά είτε σε πολυάγγιστρο κάνει θαύματα.Χρόνια ψάρευα με πεταχτάρια τα γνωστά καρούλια και μόνο με την τεχνική του πολυάγγιστρου και με δόλωμα σαρδέλα φρέσκια η φρύσσα ακόμα και γαύρο έβγαζα απο σάργους,τσιπούρες,λαβράκια,κεφάλους,σμερνεσ,μουγκρια,χταπόδια ακομα και συναγρίδα.Δοκιμάστε και αυτο το δολωμα και πιστεύω πως θα έχετε ανάλογες ψαρευτικές επιτυχίες
ποτέ μη λές ποτέ...ολα στη ζωή είναι πιθανά αλλά και απίθανα να συμβούν..
Άβαταρ μέλους
sosgiakomo
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από sosgiakomo »

αυτη ειναι η αγαπημενη μας σαρδελα
ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΟΥΤΕ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ
Άβαταρ μέλους
GiannisP
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από GiannisP »

Το ψάρι το μπεζ στο τέλος τι ήταν; χαχαχαχα
Άβαταρ μέλους
Akis
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από Akis »

GiannisP έγραψε:Το ψάρι το μπεζ στο τέλος τι ήταν; χαχαχαχα
Κωλοψαρο Γιαννη.............χαχαχχα
Μαγκιά δεν είναι με τα πάντα να κάνεις κάτι, μαγκιά είναι με το τίποτα να κάνεις τα πάντα!!!
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Αλλος ενας τροπος να τη δολωσουμε ειναι να ξεκινησουμε απο την ουρα κ να τελειωσουμε καρφωνοντας το τελευταιο απο το κεφαλι βγαζοντας το αρπαδι στο βρανχιο!
Κανεις κ μια τσακιση στο αγκιστρι αν ειναι συρομενο κ δεν παει πουθενα!
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
thodoris tzavaras
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από thodoris tzavaras »

Αλλος ένας τρόπος είναι να τις .. φάμε ..ψητές με ένα καραφάκι ούζο!!! :D :D :D
Μην περιμένεις να αλλάξουν οι άλλοι....άλλαξε εσύ..
Άβαταρ μέλους
kostasgeo
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από kostasgeo »

παιδια ερωτηση . το πολυαγκιστρο με τι το φτιαχνουμε? πετονια,νημα ή συρμα?
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Εξαρτάται Κώστα σε τι ψάρι απευθύνεσαι.
Αν πας για λαβράκια τσιπούρες και τετοια βάζεις πετονιά, αν κυνηγάς γοφαρια βάζεις σύρμα.
Εγω δεν βάζω ποτε σύρμα να σου πω την αλήθεια.
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Elias k »

kostasgeo έγραψε:παιδια ερωτηση . το πολυαγκιστρο με τι το φτιαχνουμε? πετονια,νημα ή συρμα?

Κώδικας: Επιλογή όλων

[color=#FF0080]Οπως σου ειπε και ο Ντινος αναλογα το τι ψαρευεις.
Αποφυγε το σιρματινο και εελεξε καλης ποιοτιτας μισινεζα αν εχει γοφαρια κα;ι παιξε σε χοντρα νουμερα,απο 0,40 και πανω και σε συχνω πλεξιμο τα αγγιστρακια σου![/color]
Άβαταρ μέλους
Astanapan
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Δημοσίευση από Astanapan »

Γιατί να αποφύγει το σύρμα;εδω σύρμα βάζουμε και αν το πάρει βολικά κλαιμε.για μένα αν η περιοχή κρατάει γοφαρια πάω δεν πάω για αυτά βάζω σύρμα.πολυαγγιστρο με πετονια πάνω από 0.40 δεν μπορώ να φανταστώ πως μονταρετε σωστά πάνω σε ψαροδολι πως γίνεται η τσακιστή κτλπ.
Όταν βάζω σύρμα φυσικά μπαίνει και το ανάλογο δόλωμα.φρισσα.γοπα.κολιο μικρό.θραχαλο
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Elias k »

Με μια καλη πετονια 0,45 μπορεις ανετα να παρει μεγαλα γοφαρια και πραγματικα εχουν βγει αξιολογα γοραρια ακομη και σε 0,40.
Μεχρι και 0,50 πραγματικη ομως διαμετρο γινετε μια χαρα και το δεσιμο στο πολυαγγιστρο και η τσακιστη που ρωτας.
Επιλεγεις παντα μαλακη πετονια και οχι σκληρη ωστε και στο δεσιμο του πολυαγγιστρου να ειναι ευκολο και στο να αγγαλιαζεις τον κορμο μιας σαρδελας,ακομη και παπαλινας η ενος γαυρου.
Δεν χρειαζετε το πολυαγγιστρο σου να ειναι 10αρι,μπορεις και με 5νταρι ,6αρι και παει λεγωντας.
Το θεμα ειναι σε τι πραγματικα ψαχνεις να βρεις απο ψαρια στην περιοχη που επελεξες.
Αν πας για τσιπουρες π.χ. ενοειτε πως θα παιξεις με 0,40 και αν θες το κανεις ποιο συναρπαστικο και παιζεις με 0,30.Αν ομως ξερεις πως ο τοπος κραταει και αλλα ψαρια οπως λαυρακια σιναγριδες φαγκρια και γοφαρια τοτε απο μονος σου επιλεγεις ποιο χοντρη πετονια.
Το ποιο βασικο ομως ειναι οτι πας να ψαρεψεις σε ενα βυθο που κραταει κατα καιρους αρκετα απο τα ψαρια που ανεφερα,οποτε στο παιχνιδι βαζεις και τα γοφαρια.
Δεν γινετε ομως να παραμερεις στην ακρη ολλα τα υπολοιπα ψαρια γιατι εχει γοφαρια και να βαλεις μονο πολυαγγιστρο με σιρμα...Ειναι σαν να μην θες να παρεις απο τα αλλα ψαρια,σαν να τα βαζεις απο μονο σου στο περιθοριο.
Θα μου πεις οτι και σςτο σιρμα βγαινουν ψαρια.φυσικα και θα παρεις καποιο ψαρι εκτος απο γοφαρι,αλλα σιγουρα ομως δεν θα ειναι στην συχνοτιτα που θα το επαιρνες με την πετονια,αυτο ειναι σιγουρο,οποτε επιλεγεις πολαπλους στοχους και καταληγεις στην πετονια,ακομη και σε νημα.
Απο τα δικα μου ψαρεματα στους βυθους που ψαρευω εχω βγαλει τα συμπερασματα μου οποτε καταληγω σε λυσεις που να ειναι αποδοτικες για την καθε περιπτωση.

Αρα Γοφαρια και μονο αυτα σιγουρα επιλεγουμε σιρματινα,Νομος...

Σε ολες της αλες περιπτωσεις ομως δεν μπωρουμε να εχουμε την σιρματινη επιλογη για τους λογους που ειπα ποιο πανω,οποτε επιλεγουμε πετονια αναλογα με τα ψαρια που κραταει ο τοπος.

Παμε και στο νημα.
Επιλογη στο νημα ενα δυνατο και αξιοπιστο κατα την αποψη μου υλικο το οποιο εχει τα μπερδεματα του και την ταλαιπορια στο κατσε ξεμπερδευαι οταν χρειαζετε.
Υπαρχει λυση και για αυτο,απλα αντι για 10 πολυαγγιστρα που εχεις μαζι σου,παρε 30 η και περισοτερα γιατι αν πεσεις στην ωρα που τρωνε τα ψαρια δεν θα κατσεις να ξεμπερδεψεις το νημα και να το αρματωσεις ξανα.Αρα αλαζεις το παραμαλο στο φτερο και συνεχιζεις,το ιδιο κανεις και με την πετονια γιατι και αυτη εχει τα κουσουρια της,οποτε κρινεις και επιλεγεις.
Και κατι ποιο βασικο που αρκετοι απο εμας το θεωρουμε ακριβο υλικο και πραγματικα ειναι.
Άβαταρ μέλους
Astanapan
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Η λογική αυτή από ότι κατάλαβα στηρίζεται στο ότι η πετονια ειναι λιγότερο ορατή από το σύρμα άρα έχεις περισσότερες πιθανότητες για ψάρι εκτός γοφαριου.δεν το ενστερνίζομαι αλλά ειναι μια σχολη(αυτά τα περί αορατοτητας flurocarbon )
Αν θεωρείς συνονόματε ότι οι πιθανότητες να πάρεις ψάρι (εκτός γοφαριου) με πετονιά ειναι μεγαλύτερες από το να σου κόψει γοφαρι το πολλυαγκιστρο καλά κανεις και χρησιμοποιείς πετονια( σε μέρος μιλάμε που ξέρεις ότι έχει γοφαρια)
Εγώ από τι μεριά μου οποτε μα οποτε πήγα για τσιπούρες λαβράκια με νήμα πετονια έφαγα το κεφάλι μου με τα γοφαρια.οποτε προτιμώ σύρμα πάντα κ παντου
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Elias k »

Astanapan ο καθενας οπως νομιζει οτι ειναι καλυτερα!
Εγω ειπα πως το καλυτερο ειναι οι πολαπλοι στοχοι και τεκμιριωσα αυτα που εχω δει με τα ματια μου και το τι εχει πεσει στα δικα μου ψαρεματα.
Τα γοφαρια παιζουν παντου και παντα σχεδον ολες της εποχες του χρονου,το θεμα ομως ειναι ο στοχος μας,τι θελουμε δηλαδη απο ψαρια.
Εκει κατα την αποψη μου ειναι το κυριος θεμα.
Για ορατοτιτα και φλουροκαρμον δεν ανεφερα πουθενα παρα μον πετονια.
Το θεμα δεν ειναι η ορατοτιτα αλλα το αποτελεσμα σε συχνες επισκεψεις στο δολωμα μας που ειναι η σαρδελα.
Οσο ποιο πυκνος εισαι στο δεσιμο στο πολυαγγιστρο μιας και αναφεραμε αυτο,τοσες περισοτερες πιθανοτιτες εχεις να το παρεις,δυσκολο στην κατασκευη του λογο πυκνοτιτας αλλα 80% επιτυχιας.
Ετσι και με αυτο το σκεπτικο αποφασιζεις το τι πρεπει να κανεις.
Να μην ξεχναμε ομως οτι και το σιρμα το κοβουν και αυτο,οχι τοσο ευκολα,αλλα το κοβουν.
Λογικη στο ψαρεμα δεν υπαρχει,παρα μονο οταν το ψαχνεις συχνα και βρισκεις λυσεις ωστε να βλεπεις περισοτερα ψαρια στο ψυγειο σου.
Θελω να πω οτι οταν παω ψαρεμα με σαρδελα παντα επιλεγω πετονια και στοχους εχω τσιπουρες λαυρακια και οτι αλλο παιζει στην εριοχη που επελεξα.Αρχικα ομως επιλεγεις το τι θες να ψαρεψεις και αυτο ειναι το ποιο βασικο!!
Οπως σου ειπα και στο αλλο ποστ οταν πας για γοφαρια παιζεις με σιρματινα και αρχικος στοχος ειναι μονο αυτα και μετα ολλα τἆλλα που ισως φθλοτιμηθουν και επιλεξουν την αρματοσια σου λογου σιρματος.
Να σου δωσω και ενα παραδιγμα οσο αφορα το πολυαγγιστρο με σαρδελα και πετονια.
Αν εισαι πυκνος στο ερματισμα στο πολυαγγιστρο και σου το αρπαξει γοφαρι να ξερεις οτι 80% θα το παρεις,ενοειτε με πετονια.
Ξερεις γιατι θα το παρεις....
γιατι τα λεσια το τρωνε και στριβουν με την μια.Στο στριψιμο του ποσα θα βαλει στο στομα του 1,2 ισως και 3 αγγιστρια τα υπολοιπα θα τα φαει στην μαπα και στα πλαγια,οποτε οι πιθανοτιτες ειναι δικες σου αρκει να το παλεψεις σωστα και ας σου κοψει αυτα που εχει βαλει στο στομα του,θα το εχεις πιασμενο απο αλου,και σπανια μεσα απο το στομα θα βγαλεις γοφαρι εξω,παντα θα κουβαλαει στην μουτσουνα του καποια αγγιστρια της αρμοτοσιας σου.
Εκτος αν δουλευεις πανελ τοτε της πιθανοτιτες της εχει το γοφαρι και οχι εσυ,απλα αντιστεφοντε τα δεδομενα.
Άβαταρ μέλους
Astanapan
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

λαθος υπεθεσα τοτε τα περι αορατοτητας
Άβαταρ μέλους
Astanapan
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Elias k έγραψε: Αν εισαι πυκνος στο ερματισμα στο πολυαγγιστρο και σου το αρπαξει γοφαρι να ξερεις οτι 80% θα το παρεις,ενοειτε με πετονια.
Ξερεις γιατι θα το παρεις....
γιατι τα λεσια το τρωνε και στριβουν με την μια.Στο στριψιμο του ποσα θα βαλει στο στομα του 1,2 ισως και 3 αγγιστρια τα υπολοιπα θα τα φαει στην μαπα και στα πλαγια,οποτε οι πιθανοτιτες ειναι δικες σου αρκει να το παλεψεις σωστα και ας σου κοψει αυτα που εχει βαλει στο στομα του,θα το εχεις πιασμενο απο αλου,και σπανια μεσα απο το στομα θα βγαλεις γοφαρι εξω,παντα θα κουβαλαει στην μουτσουνα του καποια αγγιστρια της αρμοτοσιας σου.
Εκτος αν δουλευεις πανελ τοτε της πιθανοτιτες της εχει το γοφαρι και οχι εσυ,απλα αντιστεφοντε τα δεδομενα.

αν καταλαβα καλα αυτο που περιγραφεις, ποιος ο λογος να βαλεις 40αρα ?μια πιο ψιλη ακομα ακομα και το νημα κανει την δουλεια που περιγραφεις
Απάντηση

Επιστροφή στο “Δολώματα”