Γιατί βάζουμε κατακόρυφα τα καλάμια στα τρίποδα

Το ψάρεμα με καλάμι από την ακτή με αντίξοες καιρικές συνθήκες
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Γιατί βάζουμε κατακόρυφα τα καλάμια στα τρίποδα

Δημοσίευση από Giorgos Gallis »

Έχω προσέξει ότι όχι μόνο κάποιοι βάζουν κατακόρυφα στής διάφορες βάσεις τα καλάμια τους αλλά και τά βάζουν όσο πιό ψηλά μπορούν ανεξάρτητος καιρού ,δηλαδή με αέρα και χωρίς αέρα με θάλασσα και χωρίς θάλασσα κλπ .Θα ήθελα τήν γνώμη σας και γιατί είναι σωστό η λάθος.
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Re: Γιατί βάζουμε κατακόρυφα τα καλάμια στα τρίποδα

Δημοσίευση από andreasomageiras »

Πέρα από την περίπτωση του να έχουμε αντιμέτωπο καιρό και όταν λέω καιρό εννοώ κύμα που ενοχλεί την πετονιά μας, δεν νομίζω να υπάρχει άλλη περίπτωση που χρειάζεται να είναι όρθια τα καλάμια.
Όταν έχουν κάποια κλήση με μέτωπο προς την θάλασσα, έχουν και περισσότερη ευχέρεια να δουλέψει η παραβολή τους κόντρα σε ένα ψάρι.
Το έγραψα με δικά μου λόγια, ελπίζω να έγινα κατανοητός!
Πολλές φορές βέβαια το έχω κάνει και εγώ αυτό, υποσυνείδητα ισως υψώνεται το "εγώ" μας μαζί με το καλάμι.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Εγω πολλες φορες στηνω τα καλαμια μου και για την αναγκη της φωτογραφισης :lol: :lol: :lol: .
Οταν εχω καιρο μπροστα μου τα εχω τερμα πανω, οσο μπορω δηλαδη και προσπαθω να μην εχω κενα στη μανα.
Οταν δεν εχω καιρο τα εχω κατω και πολλες φορες δεν τα βαζω να πατανε στη βαση, δηλαδη σχεδον ξαπλα.
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

Να συμπληρώσω.
Θα γράψω για συνθήκες κακοκαιρίας.
Αν έχω συρόμενο μολύβι, τα καλάμια τα έχω όσο ποιο ξάπλα μπορώ και μου επιτρέπει ο τόπος, έχει τύχει πάνω από λιμάνι να έχω τις μύτες ποιο κάτω από την βάση, να κοιτάνε το νερό ένα πράγμα. Σαν έσκυψαν βουτήξουν.
Όταν έχω σταθερή αρματωσιά τα έχω να κοιτούν ψηλά, όχι κάθετα αλλά με μια κλήση στην θάλασσα, θεωρητικά να κάνει η πετονιά με το καλάμι μία γωνία 90, με το μάτι πάντα.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Θα σάς πω και εγώ τη γνώμη μου.Θεωρώ τούς Ιάπωνες στην θάλασσα και τούς Βρετανούς στης λίμνες κορυφαίους ψαράδες, παρατηρώντας δε τους δεύτερους είδα ότι ενώ στης λίμνες ψαρεύουν με τα καλάμια οριζόντια χαμηλά πολύ ,στη θάλασσα τα έχουν όσο πιό ψηλά μπορούν.Αυτό μου είχε κάνει εντύπωση ,επίσης στης λίμνες όταν έχει καιρό έχουν μικρά μολυβάκια 5 με10 γραμμάρια (καμπανίτσες)που αντί για μεταλλικό κρίκο έχουν ένα πλαστικό κρίκο με ένα άνοιγμα στο πλάι τα οποία μετά την βολή και αφού πάρουν τα μπόσικα τα περνάνε στην πετονιά και μπροστά τούς πολλοί τα δένουν με μία πετονιά και έτσι όλοι ή πετονιά είναι μέσα στο νερό Χωρίς να επηρεάζεται ούτε από τα σκουπίδια αλλά και από τον αέρα.Γιατί όμως στη θάλασσα τα έχουν όσο πιό ψηλά μπορούν?άρχισα να το ψάχνω,και η απάντηση ήταν η παλίρροια! η οποία δεν είναι μερικά μέτρα αλλά πάρα πολλά αρκετές φορές αναγκάζοντάς τους να μετακομίζουν αρκετές φορές τα καλάμια τους προς τα έξω.Όμως το έδαφος που καλύπτει η θάλασσα είναι γεμάτη όστρακα που κόβουν και την καλύτερη πετονιά για αυτό τον λόγο βάζουν κατακόρυφα τα καλάμια τους.Μιας λοιπόν που οι Βρετανοί είναι οι πρωτοπόροι στο ψάρεμα με καλάμια από την στεριά οι υπόλοιποι τους μιμήθηκαν χωρίς να το ψάξουν.Εγώ όμως τα έβαζα χαμηλά πριν ακόμα διαβάσω και ρωτήσω μίας και με βολεύει καλύτερα όταν τα έχω χαμηλά.
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο λόγος πού βάζουν τα καλάμια τους οριζόντια δεν είναι μόνο για τον καιρό, αλλά και για τον τρόπο που ψαρεύουν τους κυπρίνους .(πολύ λένε πως το ψάρεμα τους μοιάζει με αυτό της τσιπούρας ).
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από ConstantinosClio »

Θα γράψω και εγώ την δική μου γνώμη , καταρχήν στα γλυκά νερά δεν ψαρεύουν πάντα με τα καλάμια κάτω , αυτό γίνεται στο ψάρεμα του κυπρίνου , υπάρχουν περιπτώσεις που και εκεί τα καλάμια τα τοποθετούν όρθια όπως στην περίπτωση ψαρέματος του ποταμολαύρακου ή μπριάνας (barbel) .

Η τοποθέτηση δεν εχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες (ισχυρά ρεύματα , αέρας κτλ..) , αλλά και με το το ψάρι στο οποίο στοχεύουμε .
Ένα καλάμι κάτω δεν θα δείξει τσιμπιά για αυτο και είναι απαραίτητο ένα σύστημα ειδοποίησης (είτε αυτό είναι κάποια συσκευή , κάποιο μαιμουδάκι ή και κάποιο κουτάκι αναψυκτικού :lol: ), επιπλέον ενα καλάμι κάτω δεν θα κάνει "αυτοκάρφωμα" ποτέ . Ενα καλάμι κάτω όμως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα σε περιπτώσεις που το ψάρι έχει την τάση να παίρνει το δόλωμα για λίγα μέτρα πριν το καταπιεί (ψάρεμα με ανοιχτά φρένα ή ανοιχτό πικ απ) . Ενα ακόμη πλεονέκτημα είναι οτι η πετονιά είναι "απλωμένη" στο βυθό και δεν φαίνεται .

Τα όρθια καλάμια απο την άλλη μπορούν να δείξουν τσιμπιές που πολλές φορές δεν φτάνουν σε κάποιον ειδοποιητή (εδώ παίζει ρόλο και το καλάμι) ακόμα και να καρφώσουν μόνα τους το ψάρι . Ειδικά σε περιπτώσεις που πραγματοποιούνται πολύ μακρινές βολές με ψιλές πετονιές (βλέπε Ισπανία) το να καταλάβεις τσιμπιά ή πιπίλισμα είναι σχεδόν αδύνατο , οπότε καλάμια με πολύ ευαίσθητη μύτη στήνονται πολύ ψιλά και όρθια πρώτον για να επηρεάζεται η κορυφή όσο το δυνατό λιγότερο γίνεται απο ρεύματα κτλ. και δεύτερον να διαβάσει (όσο είναι εφικτό λόγω της ελαστικότητας της πετονιάς) μία τσιμπιά . Εδώ να αναφέρω οτι επειδή τα νούμερα της πετονιάς είναι πολύ μικρά και φτάνουν πολλές φορές το 0,18 ακόμα και 0,16 στη αναζήτηση αρκετών μέτρων, επιλέγονται ελαστικές πετονιές για να μή κοπεί η μάνα σε περίπτωση ενός μεγάλου ψαριού.
Επίσης ενα όρθια στημένο καλάμι θα προστατεύσει τη μάνα μας απο βράχια η άλλα σκαλώματα.
Καλάμια "γκουμούτσες" κατα τη γνώμη μου με πολλά μέτρα βολής και πετονιά , δεν διαβάζουν πονηρές τσιμπιές και απλά περιμένεις άν το ψάρι θα καταπιεί το δόλωμα μόνο του. Εκεί βέβαια δουλεύουν καλύτερα σταθερές αρματωσιές , τραβέτα κτλ.. ώστε το κάρφωμα να πραγματοποιείται από το βαρίδι (φυσικά αυτά τα καλάμια στέκονται σε ακραίες συνθήκες καλύτερα απο όλα) .

Το όλο θέμα κατα τη γνώμη μου είναι πολύπλευρο και πέφτουν αρκετοί παράγοντες στο τραπέζι , αυτό που μου έχει μείνει όμως είναι πως κάθε τόπος έχει τα δικά του δεδομένα , έτσι όποια σχολή και ακολουθείς , είτε αυτή είναι απο Αγγλία είτε απο Ιαπωνία , Ισπανία κτλ... το θέμα είναι να προσαρμόζεις την τεχνική στον τόπο σου , στα ψάρια του και να λαμβάνεις υπόψη και την τοπική ψαρευτική "παράδοση" η οποία έχει αρκετές πληροφορίες αξιοποιήσιμες .

Τέλος πιστεύω οτι τα ψάρια της Μεσογείου και ειδικότερα τα δικά μας είναι πολύ πιο πονηρεμένα απο τα ψάρια ανοιχτών ωκεανών , αυτό απο μόνο του είναι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην ωστε να φέρουμε κάποια τεχνική στα μέτρα μας

Τα παραπάνω είναι η σκέψη μου και το συμπέρασμα μου επι του θέματος μίας που είμαι απλά ενας ερασιτέχνης που κάνει το χαβαλέ του και σίγουρα επιδέχεται βελτίωση , οπότε παρακαλώ όπου θεωρείτε πως είμαι λάθος θα χαρώ πολύ να με διορθώσετε μιάς που είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον θεματάκι και μέσα απο αυτό μπορεί να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και πάνω απο όλα να βελτιώσουμε την τεχνική μάς .
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημήτρη,μού άρεσε πολύ η προσέγγιση σού τεκμηριωμένη ,θα κάνω μόνο δύο παρατηρήσεις,πρώτη οί Ισπανοί δεν ξέρουν να πετάξουν μακριά (ανεξάρτητα το τη γράφουν για μέτρα ) τουλάχιστον αυτοί πού ανεβάζουν (βιντεο) δεύτερο, από προσωπικές δοκιμές με διάφορα καλάμια και σε απόσταση πάνω από 100 μέτρα στο χώμα καρφώνοντας δεν κουνήθηκε στο ελάχιστο το μολύβι.Επίσης έχοντας τα καλάμια στον τρίποδα και τραβώντας το μολύβι πάλη δεν κουνήθηκε στο ελάχιστο καμία μύτη μιάς και τα μπόσικα σε αυτές τής αποστάσεις είναι πολλά.Για τα καλάμια πού γράφω είναι (βερετ, τραμπουκο ,Κάλι κούνα ,γιο
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Συγνώμη έκανα λάθος (γιουκι)αυτό που γράφω είναι πολύ εύκολο να το δοκιμάσει ο καθένας μας.
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Giorgos Gallis έγραψε: Δευ Νοέμ 23, 2020 3:57 pm Δημήτρη,μού άρεσε πολύ η προσέγγιση σού τεκμηριωμένη ,θα κάνω μόνο δύο παρατηρήσεις,πρώτη οί Ισπανοί δεν ξέρουν να πετάξουν μακριά (ανεξάρτητα το τη γράφουν για μέτρα ) τουλάχιστον αυτοί πού ανεβάζουν (βιντεο) δεύτερο, από προσωπικές δοκιμές με διάφορα καλάμια και σε απόσταση πάνω από 100 μέτρα στο χώμα καρφώνοντας δεν κουνήθηκε στο ελάχιστο το μολύβι.Επίσης έχοντας τα καλάμια στον τρίποδα και τραβώντας το μολύβι πάλη δεν κουνήθηκε στο ελάχιστο καμία μύτη μιάς και τα μπόσικα σε αυτές τής αποστάσεις είναι πολλά.Για τα καλάμια πού γράφω είναι (βερετ, τραμπουκο ,Κάλι κούνα ,γιο
Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που ψαρεύω με νήμα πλέον τις περισσότερες φορές , και εκεί μπορώ με βεβαιότητα να πώ οτι μία ευαίσθητη μύτη έχει τη δυνατότητα να δείξει πράγματα που δεν θα φτάσουν ποτέ στον ειδοποιητή , απλά απαιτεί παρατηρητικότητα και μάτι ..."γερακίσιο" :lol:

Ο τρόπος που ψαρεύω είναι να βλέπω αυτά τα μικρά , ύπουλα παιχνίδια στη μύτη (δεν μιλάω για νευρική τσιμπιά σπάρου αλλά πιο ομαλά κουνήματα) και να παίρνω το καλάμι στο χέρι ώστε να καρφώσω την κατάλληλη στιγμή , βέβαια το κάρφωμα με νήμα είναι μια άλλη υπόθεση και κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι μικρό και κοφτό γιατί δεν υπάρχουν μπόσικα.. Αυτή η απώλεια ελαστικότητας όμως πιστεύω πως βοηθάει ακόμα και στο καλάμι να καρφώσει κάτω από τις ανάλογες συνθήκες (αυτοκάρφωμα) . Μπορώ με άνεση να πω πως αρκετές φορές ο παραπάνω τρόπος αύξησε τα ποσοστά επιτυχίας στη δική μου περίπτωση .

Για αυτό τονίζω παραπάνω οτι μακρινές βολές με πετονιά = πληροφορία μηδέν ...
Μπορείς να ελπίζεις μόνο σε κάρφωμα με το βαρίδι , που και αυτό κατά την άποψή μου απλά αντίσταση κρατάει (δεν κάνει επαναφορά ώστε να καρφώσει σωστά) η απλά περιμένεις το ψάρι να καταπιεί το δόλωμα...
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημήτρη τα μπόσικα είναι τα ίδια και περισσότερα με το νήμα ανεξάρτητα αν δεν έχει ελαστικότητα .,ΠΡΕΠΕΙ να ψαρέψουμε παρέα να το συζητήσουμε από κοντά (θα έχω και το εξάσφαιρο μαζί .
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Μακάρι κ. Γιώργο , μακάρι γιατί όπως πάει η κατάσταση δεν μας βλέπω σύντομα να πηγαίνουμε για ψάρεμα....

Κωνσταντίνος είναι το όνομα μου .
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Όσο αφορά τα μπόσικα με το νήμα ... μετά τη βολή πάντα μαζεύω τα μπόσικα αργά και για αρκετή ώρα άμα ψαρεύω σε βάθος , με προσοχή να μή ξεσύρω το βαρίδι (άλλος ένα σημαντικός παράγοντας για εμένα το βάρος του) μέχρι το νήμα να τεντώσει και να μήν έχει καμπύλη . Μετά απο αυτή τη διαδικασία η αμεσότητα είναι δεδομένη ... (αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να ψαρεύουμε με πλάνους για παράδειγμα στο shore jigging)
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Κωνσταντiνε συγνώμη για την αλλαγή ονόματος πού σού έκανα.Θά χάσουμε της τσιπούρες αυτό με στεναχωρεί ,αλλά δεν πειράζει αρκεί να είμαστε καλά.
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Πάνω απο όλα να φύγει το κορωνοχτικιό , οι τσιπούρες θα ξαναέρθουν .... μέχρι τότε ας κάνουμε κουβεντούλα μπας και αλλάξουμε τίποτα στην τεχνική μας και βελτιώσουμε το αποτέλεσμα !
Άβαταρ μέλους
spygog
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από spygog »

Αν έχω καταλάβει σωστά τις παρατηρήσεις σας, σε κανονικές καιρικές συνθήκες, προτείνετε για συρόμενη αρματωσιά το καλάμι στις 45-60 μοίρες και σε όρθια σχεδόν θέση σταθερή ή τραβετο?
Απάντηση

Επιστροφή στο “Surfcasting”