Τσιπούρα (Τσίμπιμα και πως τρώει)

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
spygog
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Re: Τσιπούρα (Τσίμπιμα και πως τρώει)

Δημοσίευση από spygog »

Εγώ πριν δω τα παραπάνω βίντεο, είτε το μάζευα γρήγορα είτε το άφηνα να ξανατσιμπήσει, έκανα μία φορά το σταυρό μου ελπίζοντας να έχει καρφωθεί.... Μετά τα βίντεο μάλλον θα αρχίσω να κάνω ευχέλαιο.......
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

spygog έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2019 1:18 pm Εγώ πριν δω τα παραπάνω βίντεο, είτε το μάζευα γρήγορα είτε το άφηνα να ξανατσιμπήσει, έκανα μία φορά το σταυρό μου ελπίζοντας να έχει καρφωθεί.... Μετά τα βίντεο μάλλον θα αρχίσω να κάνω ευχέλαιο.......
Ας μην ήμαστε υπερβολικοί στην αντίδραση μας, τι θα πει "το μάζευα γρήγορα ή το άφηνα και έκανα το σταυρό μου"
Το ψάρεμα της τσιπούρας είναι εμπειρία και γνώση, άκου εκεί ευχέλαιο...

Μετά από την εμπειρία μου (όση είναι) ε ω καταλήξει ότι θέλει σωστή προετοιμασία στα εργαλεία πριν την εξόρμηση και θρησκευτική ευλάβεια στην σειρά που θα εκτελέσουμε τις κινήσεις μας, μετά από την τσιμπια.

Από την αρχή, ότι εργαλεία και να έχουμε ψαρεύουν, απλά πρέπει να τα διαβάσουν τουλάχιστον 2 ιερείς.
μόλις πάρουμε το τσιμπιμα αρκεί να πούμε το πάτερ ημών κάνοντας το σταυρό μας κατά την απαγγελία.
σε δύσκολους βυθούς με σκαλοματα και κίνδυνο για κοψίματα, αντί του πάτερ ημών με σταυρό λέμε το πιστεύω καθολη τη διάρκεια της ανάκτησης που την αρχίζουμε σχεδόν αμέσως.

Αυτά για να μην μπλέκουμε με λάθος τρόπους αντίδρασης.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
spygog
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από spygog »

Ανδρέα, μετά την παραπάνω απάντηση- ανάλυση, νομίζω ότι πρέπει να μάθω το ''πιστεύω'' άμεσα.....
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Το απόσταγμα της διαδικασίας σοβαρά τώρα, είναι ότι έχουμε δύο σενάρια και δυστυχώς πρέπει να επιλέξουμε ένα από τα δύο.
Το πρώτο είναι να πιαστεί σε πρώτη φάση όπου δουλεύουμε σταθερή και το δεύτερο να πιαστεί σε δεύτερο χρόνο όπου δουλεύουμε συρόμενο.
Και στις δύο περιπτώσεις θέλει υπομονή ψυχραιμία και γνώση.
Αλλες φορές θα το φάει με μία και θα μας δώσει ένα ωραιότατο και δυνατό μπορεί και επαναλαμβανόμενο κατέβασμα, άλλη φορά παιζει πάλι να το έχει πάρει και να μη δίνει ίχνος τσιμπιάς, σε άλλη φάση μπορεί να παίζει ελαφρός η μύτη ή το μαιμουδάκι και σε άλλη φάση παίζει και η συμπεριφορά των βίντεο όπου θα είχαμε σε πρώτο χρόνο δυνατή ένδειξη τσιμπιάς αλλά χωρίς ψάρι πιασμένο.
Ενα πραγμα σαν το πως θα βγάλεις μια γκόμενα. :lol: :lol: :lol:
Μάλλον γιαυτό τη λέμε και κυρία...
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

spygog έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2019 5:56 pm Ανδρέα, μετά την παραπάνω απάντηση- ανάλυση, νομίζω ότι πρέπει να μάθω το ''πιστεύω'' άμεσα.....
Εννοείται.
α) Αν ψαρεύεις σε τόπο με σκαλοματα.
β) Εάν έχεις σκοπό να γίνεις νονός.
Σοβαρά τώρα, μου έχουν κάτσει ψάρια με τους ποιο απίθανος τρόπους (μέχρι λαβράκι με καμάκι κολυμπώντας Εγω όχι το λαβράκι, στα μεσονερα όχι στριμωγμενο στο βυθό) φυσικά έχω χάσει τσιμπιες που όλοι λέγαν ότι μετά από τέτοιο χτύπημα "είναι επάνω σίγουρα" εδώ έχω ομοιότητα με τον κύρ-Κωσταντή
Tasos Potoudis έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2019 6:11 pm Ενα πραγμα σαν το πως θα βγάλεις μια γκόμενα. :lol: :lol: :lol:
Μάλλον γιαυτό τη λέμε και κυρία...
Ίσως η γκόμενα να είναι ποιο εύκολη.
Οχι ίσως σίγουρα. Γιατί στην γκόμενα βλέπεις πως αντιδρά σε κάθε σου κίνηση (δόλωμα) μένει μόνο να μαντέψεις την αντίδραση στην επόμενη κίνηση.
Το ψάρι από την άλλη, δεν βλέπεις πως αντιδρά και αυτό δεν βοηθά στο να διαλέξεις την επόμενη κίνηση.
Άσε Τάσο η έκφραση δεν "αυτό" που δεν "αυτό" δε πας για ψάρεμα άστοχη, το ανάποδο έπρεπε να λέει!
Εικόνα
ILIAS64
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από ILIAS64 »

Καλησπερα παιδια ,δοκιμαστε κυκλικο με σχετικα σφιχτα φρενα και θα προλαβαινετε φαγητακι ,τσιγαρο και καφε !!
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

ILIAS64 έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2019 10:28 pm Καλησπερα παιδια ,δοκιμαστε κυκλικο με σχετικα σφιχτα φρενα και θα προλαβαινετε φαγητακι ,τσιγαρο και καφε !!
Κυκλικό έχω δοκιμάσει, δεν είχα ούτε ένα ψάρι πιασμένο, με πολλές τσιμπιες.
Θα τους δώσω άλλη μια ευκαιρία.
Μήπως έχουν και τα κυκλικά κατηγορίες ή ακόμη και διαφορά στο σχήμα;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Γειά σου Ηλία!
Στη περίπτωση που το καταπιεί τελείωσε.
Στη περίπτωση που πας να την πιάσεις στα πρώτα της παιξίματα με σταθερή το chinu είναι το κατάλληλο νομίζω.
Προσωπικά τα δούλευα πολύ και τα έχω αφήσει όχι επειδή με απογοήτευσαν ή οτι είχα άσχημες στιγμές αλλά έχω την αίσθηση ότι η σταθερή με chinu με πάει καλύτερα.
Πώς τα δουλεύεις, σε σταθερή ?
Ποια αγκίστρια χρησιμοποιείς?
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Elias k
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Elias k »

Γειά σου Τάσο!
Συνήθως chinu δουλεύω με συρόμενο και Σίσσυ έχω τόσα πολλά που πρέπει να τα τελειώσω κάποια στιγμή και εκτός αυτό είναι μια κλασική αρματωσιά για εμένα στο ψάρεμα της τσιπουρας που δύσκολα θα την αλλάξω.
Από νούμερα ανάλογα το δόλωμα ξεκινάω από 2αρια και φτάνω και ώς και 3/0 ανάλογα τον κωδικό γιατί 3/0 από ετερεια σε ετερεια διαφέρει.
Κλασικοί κωδικοί που δουλεύω είναι της γκαμακατσου το 3310 με παλέτα μετά το 5510 της πούνε με αρπαδια στο κοτσάνι και μοριγκεν σε διάφορους κωδικούς δεν θυμάμαι τώρα νούμερα αλλά σχεδόν πάντα με παλέτα και 90% μονσγκιστρα με 10% συρόμενο κλέφτη με κρίκο.
Δικά μου ποσοστά στα δέκα χτυπήματα τα 8 τα έχω έξω 100%
Βασικός ρόλος είναι η επιμονή η υπομονή το διάβασμα του τόπου και ενοειτε τα περάσματα από τα ψάρια. Από εκεί και πέρα αν έχεις τα βασικά αυτά,στοιχεία με τον καιρό γνωρίζεις το τσίμπημα τής αν είναι μίζερη η αν έχει όρεξη να φάει.
Το μεσημέρι είχα γράψει αρκετά στο θέμα αλλά για κάποιο λόγο ίσως από ίντερνετ ενώ έκανα αποστολή δεν έφυγε και στο καπάκι είδα του Αντρέα..
Παιδιά το έχω γράψει ξανά και θα συνεχίσω να τα γράφω...
Το κάθε ψάρι στον καιρό του και στην περιοχή του διάβασμα του τόπου διάβασμα εποχής του κάθε ψαριού που περνά από την ψαρευτρα σου,διάβασμα βυθού δολωμάτων που κρατάει ο βυθός και σε τι θα έτρωγε το ψάρι στην περιοχή που το ψάχνουμε. Μετά πάμε σε καιρικές συνθήκες, βροχή ήλιος πίεση ανακάτεμα, μποφορια,ζαρωμα η μπουνατσα. Αυτά είναι βασικά στοιχεία στο ψάρεμα της τσιπουρας και αν δείτε το βίντεο και κοιτάξετε σε κάποιο από τα 2 βίντεο η θάλασσα έχει ελαφρύ κυματισμό είναι ρηχοπατια ο δύτης κοντά για της ανάγκες του βίντεο. Επιδη παλιά βουτουσα να δω τους ψαροτοπους ,οι τσιπούρες κοβανε βολτες ανάμεσα στα πόδια του κόσμου και έμεινα έκπληκτος από την συμπεριφορά τούς χωρίς να έχουν φόβο πάρα μόνο όταν Απλωνα το ψαροντουφεκακι που επερνα μερικές φορές μαζί μου για καμία σουπιά να βγάλω δόλωμα για βραδινό σε βαθειά νερά,τότε μόνο φεύγαν.
Τα ψαρεματα μου στην τσιπούρα είναι αρκετά και έχω μάθεις πλέον την παραμικρή κίνηση της κορυφής του καλαμιου και ξέρω αν θα φάει καλά η όχι οπότε απλά περιμένω σαν τον Ντίνο και εγώ, καρφί δεν μου καίγεται γιατί ξέρω πώς όταν αποφασίσει να φάει καλά θα το κάνει γιατί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος ακόμη και στης ίδιες όπως είδατε και στο βίντεο και θα φάει λαίμαργα μην χάσει την τροφή της από την διπλανή τσιπούρα....Εκεί λοιπόν χρειαζετε να εμπεδώσουμε την τεχνική στο ψάρεμα της και να καρφωσπυμε την κατάλληλη στιγμή και όχι στο τρέμουλο της κορυφής η στο ανέβασμα της μαϊμούς για όσους δουλεύουν μσιμουδακι.
Στην περίπτωση της μαϊμούς αφού ανεβάσει αρκετά και σχετικά γρήγορα πολλές φορές το αφήνει αλλά εμείς τι κάνουμε οι περισσότεροι δηλαδή?Απλά πάνε και καρφώνουν...
Λάθος μεγα λάθος ...
Η αποψή μου είναι απλή και το έχω σαν κανόνα πλέον εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το εφαρμόζω πάντα, κατεβάσω ξανά το μσιμουδακι με αέρα από το μηχανάκι και όχι από το καλάμι το κατεβάζω Ποιο χαμηλά και περιμένω το επόμενο χτύπημα που συνήθως είναι σχετικά γρήγορα μερικές φορές και λεπτό η και λεπτά. Αν δεν το έχει καταστρέψει το δόλωμα αυτή την φορά ια πα2ι να το κάνει με περισσότερη δύναμη για να μπορεί να το φάει ποιο ήρεμα μετά αφού πάρει ξανά το μαιμουδακι θα ανέβει θα καρφώσει οδηγό με δύναμη το ψάρι είναι επάνω με προϋποθέσεις χωρίς να καρφώσης εσύ σε περίπτωση που είσαι κάπως Ποιο μακριά Π.Χ συνάντηση σουβλάκια κ.τ.λ.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΡΕΝΩΝ ο καλύτερος βοηθός στο κάρφωμα ένα από τα Ποιο βασικά στοιχεία στο ψάρεμα μας και ειδικά της τσιπουρας.
Ποιός όμως είναι η σωστή ρύθμιση?
Ανοιχτά, Κλειστά, Ελεύθερα?
Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο η ακόμη το τι ακούει και διαβάζει γύρο του,έτσι και Αλιος όλοι έτσι ξεκινήσαμε.
Εγώ καταθέτω την δική μου άποψη και μόνο στα δικά μου ψαρεματα της τσιπουρας τους τρόπους που λειτουργώ και δεν κάνω προσευχές να πειράξω λίγο τα παιδιά παραπάνω για το πάτερ ημών, κ.τ.λ .
Ενεργό σωστά στην ρύθμιση των φρένων ρυθμίζοντας έτσι ώστε όταν χτυπήσει οδηγό το μαιουδακι μού να βρει την κατάλληλη κόντρα ώστε το ψάρι να αυτοκαρφωθει από μόνο του χωρίς να πάρει φρένα, δηλαδη αφού έχει κατεβασμένη την κορυφή δεν περνει φρένα γιατί μαζί με το τσίμπημα κατεβάζει μύτη καλάμια και ανεβάζει μαϊμού μέχρι να χτυπηση οδηγό. Μέχρι αυτό το σημείο τα φρένα δεν λειτουργούν πάρα μόνο όταν έχει το χτύπημα και μετά αρχίζουν να λειτουργούν και το πρώτο πραγματικά τράβηγμα με ζόρι είναι που θα κάνει την δουλειά. Το πρώτο ζόρι και μετά περνει όσα θέλει μέχρι να φθάσεις στο καλάμι σού. Εκεί είναι βασικό στοιχείο για να μην χάνετε το ψάρι, γιατί συνήθως αν η τσιπούρα καταλάβει αφύσικη αντίσταση το αφήνει και πάει για άλλο δόλωμα.
Σκεφθείτε μόνο την κόντρα που κάνει με κλειστά φρένα...ακόμη και το φλουροκαρμπον που είναι στρωμένο σηκώνει θολούρα, οπότε αυτό την βάζει σε υποψίες.
Έτσι τα φρένα είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας στο ψάρεμα της τσιπουρας.
Ένας βασικό ακόμη στοιχείο είναι τα υλικά που δουλεύουμε, παραμαλα και μάνες μηχανισμών όπως και κλήσεις που δίνουμε στα καλάμια μάς!
Η κλήση είναι κλασική και όχι όρθια 45 μοίρες ξάπλα και αν μπορείτε στιλ καρπ ακόμη καλύτερο.
Μάνα μηχανισμού.
Προτίμηση μπετονια λόγου ελαστικότητας αν όχι και θέλετε νήμα δώστε πολύ αέρα να φάει το ψάρι ήρεμα χωρίς να βρει αρχική αντίσταση για τους λόγους που είπα παραπάνω,και το νήμα δεν έχει ελαστικότητα.
Παραμαλα
Φλοροκαρμπον ώς συνήθως αν και εγώ της ψαρευω με νήμα για παραμαλο 90% σε μικρό νούμερο όπως 0,06 σε λευκό η κόκκινο σε άλλη διάμετρο ακόμη και 20αρι βάζω...Απλά έχω κόλλημα με το νήμα σε παραμαλα που θα το αναλύσω κάποια στιγμή σε συναντήσω όταν με το καλό κατέβω Ελλάδα.
Αγγιστρια
Τα Ποιο κατάλληλα τα chinu μετά σε abertin για σκουλήκια, μανακια κ.τ.λ. και oktapus κυκλικά τα Ποιο ιδανικά με αρχική σειρά αναφοράς!
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Ηλία μου για τον άλλο Ηλία έλεγα αλλά ήθελε να κάτσεις να αφιερώσεις χρόνο και να μας αναλύσεις την όλη διαδικασία με τη ματιά σου της πολυετής σου εμπειρίας. Ευχαριστούμε φιλαράκι για την ανάλυση και τα tips.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

ILIAS64 έγραψε: Τρί Δεκ 17, 2019 10:28 pm Καλησπερα παιδια ,δοκιμαστε κυκλικο με σχετικα σφιχτα φρενα και θα προλαβαινετε φαγητακι ,τσιγαρο και καφε !!
Ιlia64 πες και εσύ ρε φιλε την εμπειρία σου να γίνει η ανάλυση πιο πλούσια...!
..tripinfishing..
ILIAS64
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από ILIAS64 »

Καλησπερα,συγγνωμη τωρα μπηκα και ειδα τα μνμτα.Ειδικος δεν ειμαι,ουτε τρομερα εμπειρος.Απλα εγω ειχα αποτυχιες πολλες με συρομενο και chinou προφανως λογω της αγνοιας μου σε οσα ανεφερα ο Ηλιας.Χαζευα βιντεο με Ιταλους και αποφασισα να δοκιμασω το στυλ ψαρεματος ''πορτογαλεζικο'' αν δεν κανω λαθος στην ονομασια.Σταθερο βαριδι στο βυθο να μην μετακινειται με τα ρεματα,βαμμενο στο χρωμα του βυθου που ψαρευω κατα προσεγγιση,flurocarbon 0,20 η 0,22 πανω απο ενα μετρο Tubertini Attacco Squid TB 8200 και αγκιστρια HYABUSA CRL 186 No 2 και 1 και Morigen 739G No 1.Το δευτερο ειναι σχεδον κυκλικο.Με αλλες μαρκες δεν ειχα τις ιδιες επιτυχιες,δεν ξερω ακριβως γιατι,υποψιαζομαι λογω αλλης κουρμπας αγκιστριου.Μανα νημα 0.23 με λεαντερ ο,40, 10 μετρα και αφου ριξω, στρωνω αρκετα μετρα τραβωντας την μανα ,βαζω σε 60 μοιρες τα καλαμια με λιγη κοιλια στο νημα και φρενα τοσο ανοιχτα ωστε να προλαβω να σωσω καλαμι αν πεσει κανενα ζωον επανω αλλα υποθετω αρκετα σφιχτα ωστε να καρφωσει σε κοντρα στο φευγιο της βοηθουμενος και απο το βαρυδι.Στο μυαλο μου το εχω οτι σε περιβαλλον που δεν την παραξενευουν πολλα πραγματα παιζει,δοκιμαζει φτυνει το δολωμα και οταν αποφασισει να το μπουκωσει και να παει δυο μετρα πιο περα νιωθει την κοντρα και παει να το φτυσει αλλα λογω κατασκευης του αγκιστριου αυτη η κινηση την καρφωνει.Ισως αυτο το βιντεο βοηθησει αν και δεν ειναι τσιπουρα το θηραμα.Σημασια μεγαλη εχει το δεσιμο ΑΚΡΙΒΩΣ οπως το δειχνει.Το ιδιο για το δεσιμο και εδω
Αυτα απο εμενα,ελπιζω κατι να προσθεσα στο κυνηγι της πολυποθητης κυριας.
ILIAS64
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από ILIAS64 »

;)
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Ενδιαφέρον κ χρήσιμο βίντεο σε ένα θέμα που γενικά δε δίνεται η ανάλογη σημασία.
Πολλοί φίλοι στην αρχή τουλάχιστον δε δίνουν σημασία στο δεσιμο του αγκιστριού.
Οσο αυτό είναι με παλέτα θα δέσει σωστά, αλλά δένοντας τον κρίκο με έναν κόμπο αλλάζει το θέμα. Θέλουμε νέο θέμα νομιζω για το δέσιμο...
Αμα φτάσει η τσιπούρα και καταπιεί το δόλωμα το κυκλικο θα κάνει τη καλύτερη δουλειά καρφώνοντας την απο το χείλος.
Το chinu λόγο της κατασκευής του (λίγο κυκλικό κ στραβό μπορεί να την πιάσει στο χείλος αλλά και στα σαγόνια ή και πιο μέσα.Στα σαγόνια είναι και το ξεψάρισμα που μπορεί να έχει στα τελευταία μέτρα. Τα απλά αγκίστρια είναι τα πιο ακατάλληλα για αυτό το ψάρι.
Το θέμα είναι όμως ότι το chinu παίζει να την καρφώσει και όταν το παίζει με το στόμα της ενω το κυκλικό όχι. Ετσι νομίζω προσωπικά ...
Εκεί λοιπόν είναι πάντα κατα την ταπεινή μου γνώμη τί γνώση του τόπου της περιόδου και της συμπεριφοράς των ψαριών έχει ο κάθε ψαράς.
..tripinfishing..
Απάντηση

Επιστροφή στο “Video”