Ποια ψάρια είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin
Δημοσιεύσεις: 1639
Εγγραφή: Τετ Φεβ 19, 2014 8:31 pm

Ποια ψάρια είναι ασφαλή για κατανάλωση;

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Τα ψάρια περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως ο σίδηρος.
Θρεπτικές ουσίες, λοιπόν, απαραίτητες κυρίως για τις εγκυμονούσες, καθώς προωθούν την υγιή εμβρυϊκή ανάπτυξη, ειδικά στο 2o τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Πόσο ψάρι πρέπει να καταναλώσω;
Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ)συνιστά την κατανάλωση περίπου 230-340 γραμμαρίων ψαριών, χαμηλών σε υδράργυρο, την εβδομάδα, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 2-3 μικρομερίδες ψαριών. Προσοχή, όμως, απαιτείται ώστε να επιλέξετε είδη ψαριών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως η σαρδέλα, η ρέγκα, ο γαύρος, η τσιπούρα, το σκουμπρί, που είναι και πλούσια σε ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα.
Ποια ψάρια πρέπει να αποφύγω;
Ο υδράργυρος είναι ένα χημικό στοιχείο, που εντοπίζεται σε ωκεανούς, λίμνες και ρυάκια, όπου και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, μία νευροτοξίνη που εντοπίζεται στα περισσότερα ψάρια.
Σε μεγάλες ποσότητες, ο μεθυλυδράργυρος μπορεί να καταστεί τοξικός για το νευρικό σύστημα του εμβρύου.
Ορισμένα είδη ψαριών, όπως ο ξιφίας, το κοκκινόψαρο, ο καρχαρίας, κ.ά., εξαιτίας των υψηλών επιπέδων υδραργύρου που περιέχουν, πρέπει να αποφεύγονται κυρίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Ο παρακάτω πίνακας σας κατευθύνει ως προς τη συχνότητα, που μπορείτε να καταναλώσετε το κάθε είδος ψαριού:
psaria-pinakas-485.jpg
Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια, ώστε να μειώσετε την έκθεσή σας στον υδράργυρο.
Αποφύγετε τα ωμά ψάρια, τα ωμά οστρακοειδή και το sushi.
Επίσης, για τον ίδιο λόγο αποφύγετε τα καπνιστά, παστά ή αποξηραμένα ψάρια.
Λάβετε υπόψη σας την προέλευση του ψαριού που επιλέγετε.
Αποφύγετε να καταναλώσετε ψάρια από μολυσμένα νερά ή από νερά κοντά σε βιομηχανική περιοχή.
Μαγειρέψτε πολύ καλά τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Τα περισσότερα θαλασσινά θα πρέπει να μαγειρευτούν, έως ότου αποκτήσουν εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 63οC.
Τα ψάρια είναι ψημένα, όταν διαχωρίζονται εύκολα οι ιστοί τους και είναι αδιαφανή σε όλη την επιφάνεια.
Μαγειρέψτε όλα τα οστρακοειδή, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους.
Απορρίψτε και πετάξτε όλα όσα δεν ανοίξουν, κατά το μαγείρεμα!

Παπαγιαννοπούλου Γλυκερία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
www.constantinepalivakis.com
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συνταγές”