Σκουλόπετρα
- Nikos Kanakis
- Αρχιψαρωμένος
Σκουλόπετρα
ΣΚΟΛΟΠΕΝΔΡΑ
Σε πρόσφατη ψαρευτική συνάντηση παρατηρήθηκε το φαινόμενο βγάζοντας την αρματωσία μας να βρίσκουμε πάνω στο αγκίστρι μας το συγκεκριμένο ερπετό και μισοφαγωμένο το δόλωμα μας χωρίς να γνωρίσουμε τι είναι αυτό.
Η σκολοπένδρα ή σκολοπέντρα (σαρανταποδαρούσα) ανήκει στα σαρκοφάγα ερπετά. Το μήκος του σώματός της κυμαίνεται από 5-30 εκατοστά. Εκκρίνει δηλητήριο από το πρώτο ζεύγος των ποδιών που φέρει, τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε ένα είδος "άγγιστρου" και με τα οποία συλλαμβάνει τη λεία της. Ζει συνήθως στη ξηρά αλλά και στη θάλασσα (ανάλογα το είδος) ,κάτω από πέτρες και τρέφεται με μικροοργανισμούς , σκουλίκια , έντομα κ.α. Το δάγκωμά της προκαλεί έντονο πόνο στον άνθρωπο και μούδιασμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ για να το αφαιρέσουμε , πιάνουμε μία πετσέτα ή με το ψαλιδάκι μας και σιγά σιγά το κόβουμε.
Ποτέ δεν προσπαθούμε με γυμνό χέρι διότι το δάγκωμά της προκαλεί έντονο πόνο στον άνθρωπο , μούδιασμα και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο στα ζώα.
Σε πρόσφατη ψαρευτική συνάντηση παρατηρήθηκε το φαινόμενο βγάζοντας την αρματωσία μας να βρίσκουμε πάνω στο αγκίστρι μας το συγκεκριμένο ερπετό και μισοφαγωμένο το δόλωμα μας χωρίς να γνωρίσουμε τι είναι αυτό.
Η σκολοπένδρα ή σκολοπέντρα (σαρανταποδαρούσα) ανήκει στα σαρκοφάγα ερπετά. Το μήκος του σώματός της κυμαίνεται από 5-30 εκατοστά. Εκκρίνει δηλητήριο από το πρώτο ζεύγος των ποδιών που φέρει, τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε ένα είδος "άγγιστρου" και με τα οποία συλλαμβάνει τη λεία της. Ζει συνήθως στη ξηρά αλλά και στη θάλασσα (ανάλογα το είδος) ,κάτω από πέτρες και τρέφεται με μικροοργανισμούς , σκουλίκια , έντομα κ.α. Το δάγκωμά της προκαλεί έντονο πόνο στον άνθρωπο και μούδιασμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ για να το αφαιρέσουμε , πιάνουμε μία πετσέτα ή με το ψαλιδάκι μας και σιγά σιγά το κόβουμε.
Ποτέ δεν προσπαθούμε με γυμνό χέρι διότι το δάγκωμά της προκαλεί έντονο πόνο στον άνθρωπο , μούδιασμα και σε ορισμένες περιπτώσεις θάνατο στα ζώα.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Constantine Palivakis
- Admin
Re: Σκουλόπετρα
Το συγκεκριμένο σκουλήκι, ονομάζεται σκουλήκι της φωτιάς (ακριβής μετάφραση από τα αγγλικά-Fireworm, για την ακρίβεια στα αγγλικά ονομάζεται bearded fireworm=μουσάτο σκουλήκι της φωτιάς).
Οι ψαράδες το λένε σκουλόπεντρα, σκολοπεντριά, σκουληκοπετρίδα , σκολοπένδρα, σκουλόπετρα και άλλα παρόμοια.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Πολύχαιτος (Hermodice carunculata), αλλά και ως Νηρηίδα.
Το συναντάμε συχνά κάτω από πλατιές πέτρες αλλά και στα δίχτυα όπου τρέφεται με τα νεκρά ψάρια (όπου κάτσει, σε δόλωμα ή σε ψάρι το τρώει). Το σίγουρο είναι πως τα "πόδια" του είναι γεμάτα βελόνια με δηλητήριο.
Είναι επώδυνο το 'τσίμπημά' του, δε χρειάζεται να το πιάνουμε.
Είναι πτωματοφάγοι, οι φυσικοί καθαριστές του βυθού...
Οι ψαράδες το λένε σκουλόπεντρα, σκολοπεντριά, σκουληκοπετρίδα , σκολοπένδρα, σκουλόπετρα και άλλα παρόμοια.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Πολύχαιτος (Hermodice carunculata), αλλά και ως Νηρηίδα.
Το συναντάμε συχνά κάτω από πλατιές πέτρες αλλά και στα δίχτυα όπου τρέφεται με τα νεκρά ψάρια (όπου κάτσει, σε δόλωμα ή σε ψάρι το τρώει). Το σίγουρο είναι πως τα "πόδια" του είναι γεμάτα βελόνια με δηλητήριο.
Είναι επώδυνο το 'τσίμπημά' του, δε χρειάζεται να το πιάνουμε.
Είναι πτωματοφάγοι, οι φυσικοί καθαριστές του βυθού...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- Tasos Potoudis
- Admin
Η κατάρα του ψαρέματος... Αυτό κ οι λεπτοί αστερίες.
- Nikos Kanakis
- Αρχιψαρωμένος
Σου δίνουν την αίσθηση ότι κάτι τσιμπάει αλλά στην ουσία τίποτα....Tasos Potoudis έγραψε:Η κατάρα του ψαρέματος... Αυτό κ οι λεπτοί αστερίες.

- Christos Pi
- Διαχειριστής
Οι παλιότεροι έλεγαν όπου το συναντήσεις, μάζεψέ τα και φύγε, ψάρι δεν θα δείς...
Ισχύει τελικά, τη έχω πατήσει 2-3 φορές με δαύτο! Πάντα βράδυ συνήθως με φεγγάρι σε διάφορες περιοχές της Β. Έυβοιας.
την πρώτη φορά που το έβγαλα, ευτυχώς ήταν δίπλα μου ένας ηλικιωμένος και με ενημέρωσε τι είναι γιατί πήγαινα βουρ να το πιάσω.
Ισχύει τελικά, τη έχω πατήσει 2-3 φορές με δαύτο! Πάντα βράδυ συνήθως με φεγγάρι σε διάφορες περιοχές της Β. Έυβοιας.
την πρώτη φορά που το έβγαλα, ευτυχώς ήταν δίπλα μου ένας ηλικιωμένος και με ενημέρωσε τι είναι γιατί πήγαινα βουρ να το πιάσω.
- Constantine Palivakis
- Admin
Μια πολύ ωραία φωτογραφία που μας λύνει πολλές απορίες.
Η φωτογραφία είναι του Φιλίππου Μαρακη
Η φωτογραφία είναι του Φιλίππου Μαρακη
www.constantinepalivakis.com
- Spuros Magioglou
- Μέλος
Πραγματικά να και κάτι καινούργιο και χρησιμότατο που μάθαμε!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση παιδιά!!!
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση παιδιά!!!
Μια μικρη επισυμανση. ειναι οτι οταν δεν τρωη και δεν κινδυνευει, μοιαζει με μικρο φαραω χωρις τα ασπρα τελειωματα.Για να την καταλαβης απλα ακουμπησε την με ενα ξυλο η οτιδηποτε αλλο εκτος απο το χερι, η ποδι σου.Αν ασπρισει φυγε μακρυα!!
Μαγκιά δεν είναι με τα πάντα να κάνεις κάτι, μαγκιά είναι με το τίποτα να κάνεις τα πάντα!!!
Το πέτυχα πρώτη φορά Λεμεσό-Κύπρο κοντα σε ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν ξέρω αν παίζει τον ρόλο του... ψαρι δεν πήρα πάντως.Christos Poulos έγραψε:Οι παλιότεροι έλεγαν όπου το συναντήσεις, μάζεψέ τα και φύγε, ψάρι δεν θα δείς...
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Tasos Potoudis
- Admin
Στις ιχθυοκαλλιεργειες παίζει πολύ νεκρό ψάρι το οποίο δύτες ανοίγουν τα κλουβιά από κάτω κ τα αδειάζουν στο βυθό.
..tripinfishing..
Μου λύθηκε η απορία με το συγκεκριμένο θέμα, τι πράγμα ήταν αυτό που πιάναμε στα αγκίστρια μας το Πάσχα στην Πλαταρια Θεσπρωτίας . Και η αλήθεια είναι, όπως λέτε παραπάνω, ότι μόλις εμφανίστηκε, τα ψάρια εξαφανίστηκαν.
- Giwrgos_Arianos
- Ψαρωμένος
Το σκουλήκι το γνώριζα σαν είδος και τους κίνδυνους που εχει,Το ότι διώχνει τα ψάρια....δεν το ήξερα,οπότε με αυτα που διαβάζω αν μου τύχει αλλάζουμε μέρος!
Επίσης παρα πολυ σημαντικη η οδηγία του Άκη!!!Μη τυχόν το μπερδεψουμε με φαραο!
Επίσης παρα πολυ σημαντικη η οδηγία του Άκη!!!Μη τυχόν το μπερδεψουμε με φαραο!
Οι δυσκολίες που περνάμε σήμερα,γινονται δύναμη για το μέλλον,γιαυτό δεν τα παρατάμε!