Φελλοί και απορίες

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Φελλοί και απορίες

Δημοσίευση από Xenos »

Γιατί πρέπει να έχουμε τόσα διαφορετικά βάρη στους φελλούς?
Το +2,+4 κλπ το καταλαβαίνω αλλά γιατί υπάρχουν τόσα βάρη στους φελλούς?Ενας φελλός 15 γραμμαρίων είναι αποκλειστικά για μακρινές βολές??Δεν μπορω με εναν τέτοιο ή μεγαλύτερο να ψαρεύω στα ρηχά?Εχει κάποιο αβαντάζ ο 6 αρης φελλός σε σχ'εση με έναν μεγαλύτερο??
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΘΙΣΤΙΚΟ,ΜΗΝ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕΤΕ!!
thanasis
Μέλος
Μέλος

Re: Φελλοί και απορίες

Δημοσίευση από thanasis »

Καλημέρα φιλε xeno (ονομα?),το φελλο 15 γραμ δεν ειναι σωστο να τον ψαρεψεις στα ρηχα διοτι πρεπει οταν ριχνουμε την αρματωσια μας να δειχνει οσο γινεται πιο φυσικη.Το +2,+4 παιζει ρολο και το βαθος αλλα και αν υπαρχουν ρεματα που εκει θελεις να κρατιεται λιγο το δολωμα σου.Μεγαλου βαρους φελλοι μπορει να χρησιμοποιησεις και σε μερος που εχει βαθος για να κατεβαινει πιο γρηγορα η αρματωσια σου και να μην τη χανεις μεσα απο τη ψαρευτρα σου.
Μακρινες βολες μπορεις να πετυχεις και με λιγοτερα γραμμαρια αρκει να ξερεις το καλαμι σου.Εγω ας πουμε σε μπλο ψαρευω με 1,5 γραμ ή και 2 και παλι οι βολες ειναι ικανοποιτικες.
Επισης ο μεγαλος φελλος κανει και μεγαλυτερο θορυβο με κινδυνο να φοβισει τα ψαρια πραγμα που δεν θελουμε ,εδω αναβουμε το φακο με πλατη οχι να κανουμε και τοσο θορυβο.
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Φίλε Θανάση το ονομά μου είναι Ξενοφώντας αλλά κυρίως με φωνάζουν Ξένο (Ξένενα την γυναίκα μου χαχααχ).
Σ ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου κατ αρχήν!.
Δεν μπορώ να καταλάβω όμως σε τι βοηθάει ένας ελαφρύτερος φελός στο να πέσει το δόλωμα ποιό όμορφα στην θάλασσα.Αφού σημασία έχει το +2,+3 κλπ και όχι το βάρος του φελλού.(ή τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ!)
το δόλωμα πέφτει χειρότερα με έναν φελλό 20+2 , απο έναν 6+4?.Αυτό δεν το καταλαβαίνω.

Σόρυ που σε ζαλίζω !
thanasis
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από thanasis »

Ξενο χαρηκα,λοιπον το 20 ειναι το συνολικο βαρος του φελλου και για ζυγιστει καλα θελει 2 γραμμαρια,το 6 το ιδιο.Ποιος φελλος πιστευει οτι ειναι ιδανικος σε ενα λιμανι απο τους 2?μαλλον ο δευτερος και κανονικα ουτε αυτος.Μην ξεχνας οτι στο εγγλεζικο αλλα και στο μπολονεζ φερνεις τα ψαρια κοντα σου και δεν τα ψαχνεις οπως ας πουμε στο καστιν που και παλι μπορει και εκει να τα προσκαλεσεις.Οποτε δεν θελεις και τρελα μετρα πεταγματος.
Οταν ριχνεις 20 γραμ στο νερο ο ηχος ειναι πολυ πιο εντονος απο οτι ενας 6αρης.Σε ηρεμα νερα ας πουμε παιζει και το 2+1 ή το 1+1.Οι μεγαλοι φελλοι κανουν για φουσκο , για περιοχες με βαθος ή ας πουμε οτι λογω συνθηκων θελεις να ψαρεψεις μακρυτερα απο εκει που εισαι.
Άβαταρ μέλους
kapo
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από kapo »

Φιλε Ξενο θα σου πω και εγω την αποψη μου. Οι φελλοι που χρησιμοποιουμε στο εγγλεζικο πρεπει να εχουν μια λογικη στα γραμμαρια τους με βαση το c.w του καλαμιου μας. Δεν γινεται να βαλουμε εναν φελο των 20 γραμμαριων σε ενα τρισπαστο καλαμι με c.w πχ 2-15 gr. Σε ενα ομως τηλεσκοπικο καλαμι εγγλεζικου με c.w 15-30 gr θα ειναι μια χαρα.
Απο την αλλη συμφωνω με τον Θαναση οτι στο συγκεκριμενο ειδος ψαρεματος πρεπει να ειμαστε οσο πιο διακρητικοι γινεται, τοσο με την παρουσια μας στον χωρο οσο και με την αρματωσια μας (με ολα τα παρελκομενα της). Γι αυτο το λογο χρησιμοποιουμε τις περισσοτερες φορες λεπτους και ελαφρυους φελλους (συνηθως διαφανους) για να μην πονηρευουμε και τρομαζουμε τα ψαρια. Προσωπικα πιστευω οτι οι φελλοι με μεγαλο βαρος (απο 10gr και πανω) ειναι για ψαρεματα σε εντονο σχετικα κυματισμο η ρευματα, αφου λογο του σχηματος τους (περισσοτερο οβαλ) και του βαρους τους μενουν πιο σταθεροι απο τους stick. Eπισης ενας τετοιος φελλος θα βοηθησει στην περιπτωση που θελουμε να ψαρεψουμε στα βαθια αλλα και οταν θα θελησουμε να δολωσουμε καποια γαριδα, κοκοβιο η κεφαλοπουλακι οπου θα χρειαστουμε το βαρος για να το πεταξουμε χωρις τον φοβο να γινει η αρματωσια κανταιφι :mrgreen:
Τα καλά κόποις κτώνται....
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Σας υπέρευχαριστώ και τους δυό σας για τις απαντήσεις σας.
Τώρα το έπιασα το θέμα με την διακριτικότητα.Δεν το είχα στα υπ όψην, γι αυτό και προτιμούσα να πετάω φελλούς απο 6γρ και πάνω.!
Άβαταρ μέλους
mike meskouris
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από mike meskouris »

Φίλε μου πες μας και τι καλάμι έχεις με τι casting weight για να σε βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο με του φελλούς και τις αρματωσιές.
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

mike meskouris έγραψε:Φίλε μου πες μας και τι καλάμι έχεις με τι casting weight για να σε βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο με του φελλούς και τις αρματωσιές.
Ενα σιμάνο με 20γρ c.w. έχω φίλε μου!
BRUNI

Δημοσίευση από BRUNI »

Καλημερα στην παρεα
Σας παρακαλω για βαθος περιπου 14 μετρα τι φελλο θα βαζατε ως επισης και για βαθος 8.5 μετρα ???
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Καλημέρα.
Η αποψή μου είναι πως ..δεν υπάρχει στανταρ...... μεγαλο ρόλο παίζουν το πόσο δυνατά είναι τα ρεύματα που εχεις απο κάτω σου και πως θες να ψαρέψεις.
Για τα 14 μέτρα εγώ θα έβαζα + 2γρ. και θα ανεβαινα σε βάρος σταδιακά αν και μονο αν χρειαζόταν.Με τα +2 γραμμάρια θα ψαρέψεις ωραία από την στιγμή που θα πέσει το δόλωμα στο νερό μέχρι τον βυθό.Εαν σώνει και καλά θες να ψαρέψεις πατωτά χωρίς να περιμένεις ...1 εβδομάδα... να φτασει το δολωμα κάτω, πάρε φελλό με +3 ή +4γρ.
Για τα 8 μέτρα θα ξεκίναγα με 1 γραμμάριο και αντε 2 και..θα έμενα εκεί.
Η αποψή μου είναι καθαρά θέμα γούστου...δεν το παίζω ειδικός,δεν είμαι ειδικός και δεν θέλω να γίνω ειδικός :P
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Ξενο 14 μετρα βαθος με +2 ακομα και χωρις ρευματα θα κανει παρα πολυ ωρα να φτασει κατω, απο +6 θα ξεκινουσα και θα ανεβαινα σε ερματισμα αν και πιστευω οτι καταλληλοτερος θα ηταν ενας συρομενος φελλος μπολονες 6 γραμμαριων για αρχη.
Στα 8 μετρα χωρις ρευματα παντα, +3 ή +4.
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Γι αυτό είπα είναι θέμα γούστου.!
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Βεβαια Ξενο οπως και τα παντα γενικα στη ζωη μας ειναι θεμα γουστου, γιατι να διαφερει το ψαρεμα?
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

hlias έγραψε:Βεβαια Ξενο οπως και τα παντα γενικα στη ζωη μας ειναι θεμα γουστου, γιατι να διαφερει το ψαρεμα?
Ετσι ακριβώς.
Εχω κάνει φοβερές κηδείες στα 8-9 μέτρα με +2 φελό Ηλία και γι αυτό το είπα .Μεγάλη καψούρα να ψαρεύεις βαθειά..
Υγ.Μου χρωστάς ένα ψάρεμα . :roll:
Άβαταρ μέλους
BadKarma
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από BadKarma »

thanasis έγραψε:ΚΕγω ας πουμε σε μπλο ψαρευω με 1,5 γραμ ή και 2 και παλι οι βολες ειναι ικανοποιτικες.
Είχα την εντύπωση ότι στο bolo δεν εκτελούμε βολές αλλά ψαρεύουμε σαν το απίκο με την βοήθεια του μηχανισμού για να βγάλουμε το ψάρι...
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

BadKarma έγραψε:
thanasis έγραψε:ΚΕγω ας πουμε σε μπλο ψαρευω με 1,5 γραμ ή και 2 και παλι οι βολες ειναι ικανοποιτικες.
Είχα την εντύπωση ότι στο bolo δεν εκτελούμε βολές αλλά ψαρεύουμε σαν το απίκο με την βοήθεια του μηχανισμού για να βγάλουμε το ψάρι...

Υπάρχουν πολλοί που ψαρεύουν "εγγλέζικο" με μπόλο καλάμι !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φελλοί”