Νήμα για μάνα

Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Re: Νήμα για μάνα

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Πάλι έχει δίκιο ο Παλιβάκης...παρασύρθηκα και εγω επειδή είπε ο Αντρέας για αμμούδα καθαρή και επειδή 10-12 ευρώ για μια δοκιμή δεν είναι μεγάλο κόστος.
Για τη πετονιά Κωνσταντίν γιατί λες οτι θέλει μικρό μοτέρ?
Και για τη πετονιά έχω την εντύπωση οτι μια καλή πετονιά φέυγει πιο αεράτα απο το μηχανακι σε σχέση με το νήμα Ντινο, αλλά λές οτι λόγο βάρους κ μνήμης το νήμα έχει μεγαλύτερη απόδοση σωστά? .Ή οτι ούτε κ στο φευγιό της έχει καλύτερη απόδοση όσο καλή και αν είναι κ δεν κρατάει όσο γίνεται μνήμη? Είχα την εντύπωση ότι η πετονιά τείνει να ανοίξει να ξετυλιχτει από μόνη της από την μπομπίνα κ οτι αυτό βοηθάει. Η αλήθεια είναι ότι κάτω από 0.30 δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ για μάνα κ γενικότερα από πετονιές μανες δεν έχω σοβαρή εμπειρεία.
Αντρέα με τον κόμπο τι θέμα παιζει? Στο πέρασμα του από τον οδηγό?
Προσωπικά ο πιο γλυκός κόμπος είναι ένα οχταράκι (μια θηλιά δλδ με δύο περάσματα) και πρίν τον σφίξουμε περνάμε ευθυγραμισμένα μέσα του τη μάνα. Το καλό που έχει είναι ότι η πετονιά που κόβουμε κ εξέχει ελαφρώς του κόμπου βγαίνει παράλληλα προς τα πισω και όχι κάθετα του κόμπου. Επειτα δένουμε έναν uni τη μάνα πάνω στο λίντερ σε απλή φάση ή αν θέλουμε πιο δυνατό τον κόμπο περιστρέφουμε 7-10 φορές πάνω στο λίντερ τη μάνα, τη γυρνάμε πίσω κ την περνάμε 2 φορές από την αρχική θηλιά που σχηματίζει η μάνα πανω στο λίντερ. Οτι καλυτερο κ εύκολο για νήμα.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Tasos Potoudis έγραψε: Πέμ Δεκ 12, 2019 1:57 pm Για τη πετονιά Κωνσταντίν γιατί λες οτι θέλει μικρό μοτέρ?
Μικροτερο κωνο οταν φευγει απο τη μπομπινα. Αμα ψαξεις θα βρεις και κατι βιντεακια που υπαρχουν σε αργη κινηση που βλεπεις ακριβως το πως φευγει απο πανω.

Κώδικας: Επιλογή όλων

Και για τη πετονιά έχω την εντύπωση οτι μια καλή πετονιά φέυγει πιο αεράτα απο το μηχανακι σε σχέση με το νήμα Ντινο.
Ακριβως το αντιθετο γινεται. Για αυτο βλεπουμε και το φαινομενο με τις τουφες, επειδη φευγει πιο γρηγορα το νημα απο οτι θελουμε και μπερδευεται ειτε στους οδηγους η χτυπαει στο κορμο του καλμιου μας.
Η πετονιες εχουν μνημη και ελαστικοτητα και παιρνουν τη φορμα της μπομπινας. Αμα ξεραθουν και λιγο η ψαρευεις σε θαλασσα που εχει πολυ αλατι (δεν εχουν ολες την ιδια περιεκτικοτητα σε αλατι) και στεγνωσει τη πατησες.
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από ConstantinosClio »

Constantine Palivakis έγραψε: Πέμ Δεκ 12, 2019 10:14 am Διαβασα ολα τα ποστ και διαφωνω σχεδον σε ολα. Ρε που παω..
Δεν ξερω απο που να ξεκινησω..
Κατω απο 0.22 δεν θα κατεβαινα ποτε σε νημα για casting. O Tασος ειναι ιδιαιτερη περιπτωση, οποτε δεν ειναι ο κανονας, δεν μπορει το μεγαλυτερο ποσοστο να ψαρεψει με ψιλα νουμερα. Το 0.22-0,23 ειναι η καλυτερη λυση και βολευει του περισσοτερους.
Ειναι πολλοι που ψαρευουν με 0.28 0.30 και καποιοι που ψαρευουν με 0,20 πολυ καλης ποιοτητας αλλα θελει πολυ προσοχη. Οποτε αν προτεινουτμε σε καποιον να βαλει μικρη διαμετρο νημα χωρις να ξερει το γιατι ειναι λαθος, το πιο πιθανο να μας βριζει (σιγουρο).
Ολα τα νηματα σε καποιο ξυσιμο εχουν θεμα μεγαλο. Ειτε ειναι ακριβα η φτηνα η χοντρα η ψιλα. Λιγο στα μεγαλα νουμερα και οταν λεμε μεγαλα νουεμρα μιλαμε για 0.50 και πανω τη παλευουν τα τετρακλωνα και καποια που εχουν επιστρωση.
Μιε πετονια ψιλη δεν μπορει σε καμια περιπτωση να δωσει τις βολες που θα σου δωσει ενα νημα καλο και ας ειναι και σχεδον ιδφια νουμερα. Εκτος και αν μιλαμε για νημα πολυ χοντρο και χαλια.
Οσο κατεβαινουμε νουμερα σε πετονια ειναι ακομα πιο δυσκολο να παρεις καλη βολη λογο μνημης, τριβης, βαρους. Πρεπει να βρεις τη χρυση τομη και σε αυτο δεν μπορει να σε βοηθησει κανεις εκτος απο το να δοκιμασεις.
Αν κατεβεις σε 0.20 πετονια για να σου αποδωσει πρεπει να εχεις το τελειο συνολο.
Μικρο μηχανακι, μεγαλοι οδηγοι, εμπειρια, κ.α.
Και οσοι μπορουν να αποφευγουν τα φτηνιαρικα νηματα, καλυτερα να παρουν μι πετονια και οταν μπορουν να παρουν ενα καλο νημα. Δεν ειναι μονο η βολες και η αντοχες που εχουν.
Μετα απο καιρο στανταρ καποια στιγμη θα δημιουργησουν θεμα σε οδηγους και ρολερ. Αν και τωρα τελευταια απο οτι εχω ακουσει απο καποιους λενε οτι τα κινεζικα εχουν φτιαξει πολυ εγω δεν θα εβαζα ποτε. Χιλιες φορες μια πετονια μετρια παρα ενα νημα χαλια.
Συμφωνούμε σχεδόν στα πάντα , εκτός από το μικρό μηχανάκι για ψιλή πετονιά και "μέτρα" , μεγάλη κουβέντα όμως που έχει να κάνει και με το πως δουλεύει ένα μηχανάκι κτλ.
Πιστεύω κάτι τέτοιο είναι το ιδανικό για μικρές διαμέτρους :
.

Όσο αφορά τα νήματα , δεν θα αγόραζα ποτέ κινέζικο (2 είδα και τρόμαξα :lol: ), τετράκλωνο δεν χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια .
Στο casting (που η αλήθεια να λέγεται δεν δίνω και πολύ σημασία ούτε έχω γνώσεις πέρα από τα βασικά) χρησιμοποιώ πετονιά 0.35 χωρίς s.l. , θα κάνω όμως αλλαγή όταν αναβαθμίσω μέχρι το σημείο που θέλω τον εξοπλισμό μου και θα επιλέξω νήμα pe 1.2 άντε το πολύ pe 1.5 σωστό , λάθος ... η δοκιμή θα δείξει :lol: (χαμένο δεν θα πάει το νήμα πάντως , το χρησιμοποιώ σε άλλες τεχνικές ) Σαν εταιρεία χρησιμοποιώ την GOSEN .
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Επίσης , κανόνας στο πολύ ελαφρύ και ελαφρύ shore jigging είναι ότι στις πολύ μικρές διαμέτρους νήματος , μηχανισμοί με slow oscillation είναι ακατάλληλοι , αυτό το γνωρίζω και εμπειρικά . Το ίδιο πιστεύω ακράδαντα πως ισχύει και στο casting .
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

Tasos Potoudis έγραψε: Πέμ Δεκ 12, 2019 1:57 pm.
Αντρέα με τον κόμπο τι θέμα παιζει?
Στον κόμπο πετονιά με πετονιά έχω θέμα.
Ότι κόμπο και να κάνω, απλά, δε μου αρέσει.
Στο πέρασμα από την κορυφή.
Στο μάζεμα, αν έχει μαλουπα, κολλάει.
Γενικά μου δίνει την εντύπωση ότι δεν έχω αβίαστο άδειασμα της μπομπίνα, όλα γίνονται με μια ένταση και περιττή βία.

Έκανα μια καγκουρια πριν λίγες μέρες, έδεσα καμιά δεκαριά φορές το σοκ λιντερ, δίχως να μείνω ικανοποιημένος. Έτσι μου κατέβηκε μία τρελή ιδέα, ανάμεσα στο σοκ λιντερ και την μάνα έβαλα κάπου ένα μέτρο νήμα.
Δεν έχω κάνει καμία βολή ακόμη αλλά μου φαίνεται εντάξει. Θα δείξει το επόμενο ψάρεμα.
Μην αρχίσετε να πετάτε ντομάτες, ας το δοκιμάσω πρώτα 😁
Ο Κόμπος νήμα με σοκ λιντερ είναι ο fg knot https://www.google.gr/m?q=FG+Knot&clien ... new&espv=1 ενώ νήμα με μάνα έκανα uni to uni knot
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

ConstantinosClio έγραψε: Πέμ Δεκ 12, 2019 4:37 pm ... μηχανισμοί με slow oscillation είναι ακατάλληλοι...
Γιατί βρε γιαβρί μ' με ζοριζεις; γιατί βρε τζιεριμ' με παιδεύεις; τι σε φταίω ο έρμος;
Τι είναι αυτό που με έγραψες, εγώ έτσι σε μιλάω;
Τι θα πει "αργή ταλάντωση"; (έτσι το βγάζει η μετάφραση, αλλά φαντάζομαι ότι κάτι άλλο σημαίνει).
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Αργό ανεβοκατέβασμα της μπομπίνας Ανδρέα
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Το Ryobi Proskyer θεωρείται αργό ή όχι;
Αν και νομίζω ότι είναι αργό.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Μέτρα πόσες φορές τυλίγει σε ένα ανεβοκατέβασμα της μπομπίνας και θα δείς
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Ψιλό ποιο νήμα λέμε?
Και γιατί η πυκνή περιέλιξη πάνω στη μπομπίνα σε κάθε της ανεβοκατέβασμα είναι όχι απλά μειονεκτήματα αλλά ακατάλληλο? Κάπου είχα δει ένα βίντεο παρουσίασης της daiwa σε μηχανάκι τύπου shore με νεοτερισμο της, με το αντίθετο ακριβώς μάζεμα. Δεν είχα δώσει πολύ βάση. Για πες τη λογική ρε Κωνσταντίνε..
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Αντρέα από 25 τυλίγματα και πάνω στο ανεβοκατέβασμα αν θυμάμαι καλά αρχίζει να θεωρείται αργή.50 είναι μια "κανονική" αργή και έχω δεί και κάποια εξωτικά με 100.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Ψιλο ειναι σχετικο..
Αυτο που ειναι ψιλο στο casting ειναι χοντρο για spining και κανονικο για shore.
Στις πιο πολλες τεχνικες αν ενα μηχανακι δεν τυλιγει σωστα ειναι προβλημα.
Αν θες καλο μηχανισμο για shore-spinning που να τυλιγει σωστα σε αργη ταλαντωση που λεει ο φιλος μου πρεπει να τα σκασεις καλα (200-300 και πανω). Διαφορετικα επιλεγεις ενα μηχανισμο μετριο και εισαι οκ.
Και επειδη γενικα ειναι της μοδας οι μηχανισμοι με αργη ταλαντωση να ξερετε οτι λιγοι ειναι καλοι. Οι πιο πολλοι που εχω ανοιξει εχουν ενα κενο που στην αρχη με ανυσηχουσε και μετα καταλαβα για πιο λογο ειναι.
Γενικα παντως σε τεχνικες με ψευτικα προτιμαμε μηχανισμους οχι αργης ταλαντωσης επειδη συγχωρουνε λαθη, κοψιματα -κενα-λαθος τυλιγμα. Περισσοτερες βολες περισσοτερες πιθανοτητες να την παθεις.
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Ο λόγος είναι (για ψιλό νήμα μιλάω πάντα διάμετρο πχ κάτω απο 0,22 ) ότι με μία παραμικρή αυξομείωση της αντίστασης (στο μάζεμα ή πάνω σε ενα κεφάλι από ψάρι ξέρω γώ) το νήμα μπορεί να σφηνώσει λίγο ή πολύ στις παράλληλες προηγούμενες περιελίξεις .
Η DAIWA έχει το σύστημα cross wrap (σταυρωτό μάζεμα ) https://www.daiwa-france.com/technology ... oss-wrap-4
και slow cross wrap (που είναι αργό αλλά ταυτόχρονα σταυρωτό μάζεμα) προκειμένου να αποφύγει τα παραπάνω θέματα που δημιουργούνε στη καλύτερη ακανόνιστη ροή στο νήμα κατά τη βολή , στη χειρότερη ... τούφες ή ακόμα και πληγές στο νήμα.
(δεν ξέρω αν κατάφερα να το εξηγήσω σωστά με το γραπτό λόγο)
Άβαταρ μέλους
ConstantinosClio
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Constantine Palivakis έγραψε: Παρ Δεκ 13, 2019 12:58 am
Αν θες καλο μηχανισμο για shore-spinning που να τυλιγει σωστα σε αργη ταλαντωση που λεει ο φιλος μου πρεπει να τα σκασεις καλα (200-300 και πανω). Διαφορετικα επιλεγεις ενα μηχανισμο μετριο και εισαι οκ.
Kωνσταντίνε δεν γνωρίζω και δεν πιστεύω να υπάρχει μηχανισμός για shore jigging που να χρησιμοποιεί slow oscilation , μόνο για spinning κάτι okuma ( epixor πχ )
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Πόσο άνοιγμα έχει κάνει η κουβέντα, για καλό το λέω αυτό, πόση γνώση και εμπειρία, πόσο το έχετε αναλύσει.
εγκυκλοπαίδεια.
Έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο.
Με την ευκαιρία μιιας και ανέφερες το "epixor" τι πρακτική διαφορά έχει το LS με το XT εγώ ειδα ότι το xt είναι ποιο ελαφρύ και με ένα επιπλέον ρουλεμάν.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
takis.mantadakis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από takis.mantadakis »

Προσωπικά δεν έχω εμπειρία με τα νήματα αλλά θα πω την άποψή μου...
Είμαι λάτρης της πετονιάς Shimano Speedcast που μου είχε προτείνει κάποια στιγμή ο Τάσος κ πραγματικά είναι αστέρι. Έχω αλλάξει πολλές πετονιές αλλά τη συγκεκριμένη την είχα 3 χρόνια επάνω στα καλάμια μου χωρίς να την ξεπλύνω κ σε κάθε ψάρεμα ήταν σαν καινούρια. Σε 0,35 κ πάντα μιλάω για casting.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε δοκίμασα για πρώτη φορά νήμα για μάνα. Συγκεκριμένα δοκίμασα το pregio που αναφέρει κάπου ο Ντίνος σε 0,22. Επειδή δεν είχα όρεξη για πειραματισμούς δεν έβαλα ούτε σοκ ούτε τπτ. Με βαρίδι έως 100γρ, το μηχανάκι ήταν το naxo κ τα ψαρέματα μου έγιναν σε καθαρούς βυθούς.
Συμπεράσματα:
1) Πολύ καλύτερες κ πιο μακρινές βολές σε σχέση με την πετονιά. Πολύ πιο άνετες κ πολύ πιο ξεκούραστες. Ίσως κ επειδή οι βολές μου ήταν πολύ πιο προσεκτικές κ χαλαρές γτ είχα κ ένα φόβο λόγω απουσίας σοκ λίντερ αλλά κ επειδή η μπομπίνα δεν ήταν τέλεια γεμισμένη γτ φοβήθηκα μην την παραγεμίσω κ έχω τούφες. Αλλά γενικά σαν αίσθηση όντως το νήμα έφευγε πολύ πιο γρήγορα κ άνετα με την πετονιά.
2) Το στήσιμο του εξοπλισμού μου σαν σύνολο κ της αρματωσιάς ήταν πολύ πιο σωστό απ' ότι με την πετονιά παρόλο που έτυχε να ψαρέψω μέχρι 4αρι άνεμο το νήμα δεν το παρέσερνε.
3) Η δύναμη του νήματος πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την πετονιά (νήμα 0,22 - πετονιά 0,35). Και χωρίς σοκ λίντερ με 100ρι βαρίδι κ δεν έτρεμε η ψυχή σου μηνκάνει το κρακ. Η αμεσότητα στο τσίμπημα, στο κάρφωμα κ γενικά στο τί συμβαίνει στο αγκίστρι σου είναι κάτι που το νήμα μόνο σου χαρίζει.
4) Το αρνητικό που παρατήρησα ήταν στη σύλληψη των ψαριών. Κάπου το λέμε πάλι σε άλλο θέμα με τον Τάσο. Ενώ είχα πολλές τσιμπιές είχα χαμένα ψάρια. Σε αντίθεση με άλλο καλάμι με πετονιά για μάνα είχα συλλήψεις. Σίγουρα παίζει ρόλο το ότι δεν είχα ξαναδουλέψει νήμα κ δεν γνώριζα ακριβώς τη συμπεριφορά του κ οκ δεν ήταν κ ίδια τα καλάμια για να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα.
Σαν εντύπωση όμως με έβαλε σε σκέψεις μήπως η χασούρα προέρχεται από το νήμα. Είτε λόγω έλλειψης ελαστικότητας, ειτε λόγω καρφώματος που σίγουρα πρέπει να είναι πιο χαλαρό σε σχέση με την πετονιά ειδικά αν τα ψάρια είναι πιο μικρά σε μέγεθος ή έχουν μαλακά χείλη (π.χ μουρμούρα). Αν κ τα ψάρια που τσιμπόύσαν ήταν ως επι το πλείστον τσιπούρες σαργοι.
Θα το διερευνήσω πάντως αυτό κ θα επανέλθω :lol: :lol: :lol:
Σχετικά για το συγκεκριμένο νήμα δεν μπορώ να πω πολλά γτ δεν έχω δουλέψει κάποιο άλλο να συγκρίνω. Το μόνο που παρατήρησα ήταν ότι μετά από 3-4 ψαρέματα άρχισε να ξεβάφει. Τα ψαρέματα ήταν καθημερινά κ δεν το ξέπλενα μετά από κάθε ψάρεμα.
Σε γενικές γραμμές νομίζω πως αν θες μέτρα στις βολές κ δύναμη κ τα ψαρέματα είναι σε καθαρούς βυθούς, τότε το νήμα ίσως είναι μονόδρομος.
Τέλος, έχω βρει ένα νήμα japanέζικο λέει δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Δεν ήταν κ φτηνό σε σχέση με τα κινέζικα που κυκλοφορούν. Αν θυμάμαι καλά, γτ το έχω πάρει καιρό, παίζει να έβγαινε στα ίδια χρήματα ή 1-2€ πιο ακριβό απ το pregio.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Νήμα για μάνα”