Νήμα - Τούφα και συνέπειες
- thanasis makris
- Ενεργό Μέλος
Re: Νήμα - Τούφα και συνέπειες
κοιτα οσον αφορα την αντοχή του κομπου,ρωτα τα παιδια καλυτερα που ξερουν.εγω προσωπικα επειδή δεν εχουμε λεφτα για πεταμα,αν ειναι σχετικα στην ακρη θα ξετυλιγα το νημα κ θα τον εφερνα μεσα,προς την πομπινα.δηλαδη όταν ριχνω μηπως δεν βγαινει καταλαβες;
Είναι περίπου στα 20-25 μέτρα για αυτό ρωτάω
Σίγουρα θα αλλαχτεί αλλά όχι άμεσα αν είναι δυνατόν
Σε ευχαριστώ πολύ πάντως
Σίγουρα θα αλλαχτεί αλλά όχι άμεσα αν είναι δυνατόν
Σε ευχαριστώ πολύ πάντως
- Giwrgos_Arianos
- Ψαρωμένος
Τι γίνεται στην περίπτωση όμως όταν ο άνθρωπος κάνει με το ίδιο τεχνητό συνέχεια βολές(ας πούμε μπομπαρδα που κάνει ο Γρηγόρης στα 30γρ)και έχει τούφες? Εγώ προς τα εκεί κατευθύνθηκα απτην αρχή της συζήτησης με αυτή την προϋπόθεση,ότι δεν αλλάζει τεχνητό αλλά δουλεύει τα ίδια γραμμάριαthanasis makris έγραψε: Τρί Σεπ 18, 2018 10:44 pm αν θελω να αλλαξω τεχνητο πιο λιγων γραμμαριων δεν θα παω δεκα γρ.θα κατεβαινω σταδιακα.το συμπερασμα ειναι οτι τουφα γινεται όταν κανεις χαλαρο μαζεμα κ μετα δυνατη βολη.

Οι δυσκολίες που περνάμε σήμερα,γινονται δύναμη για το μέλλον,γιαυτό δεν τα παρατάμε!
- thanasis makris
- Ενεργό Μέλος
γενικα αυτο που ισχυει ,το ξερουμε από τη διαδικασια γεμισματος της πομπινας ,οτι πρεπει να μαζεύουμε με αντισταση.οταν δουλεψω ένα τεχνητο 15 γραμμάρια και μετά ένα πλανάκι 25 είναι πολύ πιθανή μία τούφα. Και αυτό γιατί το νήμα δεν μαζεύεται με αντίσταση, και μόλις κάνουμε βολή με κάτι βαρύ τοτε θα κανει τουφα .οσον αφορα τον ανθρωπο που ειπες οτι δουλευε πολυ ωρα μονο με μια σιλικονη τοτε παιζουν αλλα πραγματα ρολο π.χ πλευρικος ανεμος ξερω εγω αλλα γενικα εγω εχω στο μυαλο μου το συνδυασμο μαζεμα χωρις αντισταση-δυνατη βολη.και κατι αλλο να προσθεσω, Το χοντρο νήμα δεν λυνει απαραίτητα τα προβλήματα τουφας.το χοντρο νημα πολλες φορες δημιουργεί κενά στο μπροστινό και πίσω μέρος της μπομπίνας, τα οποία θα δημιουργήσουν τούφες σχεδόν σιγουρα. Τα κενά αυτά όταν κανεις την βολή,θα σου φερουν νημα από διαφορετικά στρώματα του μηχανισμού, δημιουργώντας τούφες.γενικα θελει πολυ προσοχή κ νομιζω υπαρχει σχετικο θεμα στο forum που πολλα παιδια εχουν πει πιο τεκμηριωμένα την αποψη τους για τις τουφες..
- Giwrgos_Arianos
- Ψαρωμένος
Ναι μετά από μάζεμα με ελαφρύ τεχνητό μολις μπαίνει πιο βαρύ πολύ λογικό ακούγεται η τούφα λόγω χαλαρού μαζέματος στην πομπινα όντως... έχεις δίκιο, εγώ δεν το σκέφτηκα ποτέ αυτό,όσο ζεις μαθαίνεις!
Οι δυσκολίες που περνάμε σήμερα,γινονται δύναμη για το μέλλον,γιαυτό δεν τα παρατάμε!
Καποιες φορες οταν δεν υπαρχει σωστος συγχρονισμος στα χερια την ωρα των χτυπηματων δεν μαζευει γρηγορα το αλλο χερι και ετσι το νημα τυλιγετε χαλαρο, ε η επομενη βολη εχει σιγουρη τουφα.
Διαβάζοντας όλα αυτά βγάζω ένα συμπέρασμα
Ότι τελικά είναι ολόκληρη επιστήμη
Και εγώ που θεωρούσα μέχρι τώρα ότι απλά είναι ένα καρούλι με πετονιά
Όλες οι απόψεις και γνώμες έχουν την λογική τους
Εντάξει, έχω μάθει σε απίκο και δεν είχα ούτε την γνώση αλλά ούτε και την εμπειρία
Έχω πολλά να μάθω άκομα
Πιστεύω ότι με την εξάσκηση θα το ξεπεράσω
Σας ευχαριστώ όλους για τις γνώσεις που μου δώσατε
Ότι τελικά είναι ολόκληρη επιστήμη
Και εγώ που θεωρούσα μέχρι τώρα ότι απλά είναι ένα καρούλι με πετονιά
Όλες οι απόψεις και γνώμες έχουν την λογική τους
Εντάξει, έχω μάθει σε απίκο και δεν είχα ούτε την γνώση αλλά ούτε και την εμπειρία
Έχω πολλά να μάθω άκομα
Πιστεύω ότι με την εξάσκηση θα το ξεπεράσω
Σας ευχαριστώ όλους για τις γνώσεις που μου δώσατε
Μου έχει τύχει σε διάφορες περιπτώσεις να μου κάνει το νήμα τούφα. Συνήθως είναι όπως λένε όλοι από χαλαρό μάζεμα. Μπορεί να είναι και από σκάλωμα του κόμπου του παράμαλλου σε οδηγού ή 1002 άλλα.
Προσωπικά συνέχισα το ψάρεμα σαν να μη συμβαίνει τίποτα και δεν θυμάμαι ποτέ να συνέβη και τίποτα (κόψιμο).
Εάν κόψεις το μέρος που έγινε ο κόμπος και δεν χάνεις πολλά μέτρα νήμα κόψε το νήμα. Οι άλλες 2 λύσεις είναι:
1.Τσεκάρεις να δεις εάν έχει πάθει ζημιά το νήμα εκεί που έγινε ο κόμπος και πράττεις ανάλογα
2.Το γυρνάς το μπρος πίσω
3.Το αλλάζεις όλο αν έχεις λεφτά για πέταμα και είσαι και ψυχαναγκαστικός.
Προσωπικά συνέχισα το ψάρεμα σαν να μη συμβαίνει τίποτα και δεν θυμάμαι ποτέ να συνέβη και τίποτα (κόψιμο).
Εάν κόψεις το μέρος που έγινε ο κόμπος και δεν χάνεις πολλά μέτρα νήμα κόψε το νήμα. Οι άλλες 2 λύσεις είναι:
1.Τσεκάρεις να δεις εάν έχει πάθει ζημιά το νήμα εκεί που έγινε ο κόμπος και πράττεις ανάλογα
2.Το γυρνάς το μπρος πίσω
3.Το αλλάζεις όλο αν έχεις λεφτά για πέταμα και είσαι και ψυχαναγκαστικός.
Όντως γύρισα τα μπρος πίσω και ηρέμησα
Δεν θα ήθελα να είμαι αγχωμένος αν τύχει να κοπεί
Ούτως ή άλλως ήταν στην αρχή, περίπου στα 10-15 μ
Δεν θα ήθελα να είμαι αγχωμένος αν τύχει να κοπεί
Ούτως ή άλλως ήταν στην αρχή, περίπου στα 10-15 μ
Η μπομπαρδα μετά από αρκετές βολές στρίβει το νημα ώστε αυτό όταν είναι χαλαρό στο μάζεμα να δημιουργεί ένα είδος κομπου, που δεν είναι κόμπος αλλά ένα χοντρομα που δεν γίνετε αντιληπτό την ώρα της δράσης. Δεν παίζει τόσο ρόλο το να αφαιρέσεις κάποια μέτρα αλά θα πρέπει να τσεκάρεις για τυχόν φθορά του νήματος. Αυτό γίνετε αντιληπτό όταν αρχίσουν να πετάνε μερικά ξεφτια τύπου χνουδιου, που με την σειρά τούς κάνουμε το νημα Ποιο αδύναμο από την αρχική του μορφή.
Το μέσα έξω όπως είπε και ο Πασχάλης είναι μια καλή λύση όπως και η αφαίρεση μερικών μέτρων.
Λόγου φθοράς λοιπόν η τούφα βγαίνει στο αρχικό σταδίου της εκτόνωσης της βολής λόγου δύναμης.
Επίσης το στρίψιμο γίνετε από μικρούς μηχανισμούς και Ποιο καλύτερα θα είναι να πάς σε ένα μηχανισμό 4000 ο οποίος γίνετε Ποιο βαρύς στο σύνολο,αλλά βοηθά το να μην στρίβει τόσο εύκολα το νήμα.
Καλύτερα όμως είναι να ψάχνουμε μηχανισμούς που να είναι για χρήση νήματος γιατί όλη η ουσία είναι εκεί και συνήθως η ποιο απλοί δεν φέρουν ράουλα για την χρήση νήματος.
Το μέσα έξω όπως είπε και ο Πασχάλης είναι μια καλή λύση όπως και η αφαίρεση μερικών μέτρων.
Λόγου φθοράς λοιπόν η τούφα βγαίνει στο αρχικό σταδίου της εκτόνωσης της βολής λόγου δύναμης.
Επίσης το στρίψιμο γίνετε από μικρούς μηχανισμούς και Ποιο καλύτερα θα είναι να πάς σε ένα μηχανισμό 4000 ο οποίος γίνετε Ποιο βαρύς στο σύνολο,αλλά βοηθά το να μην στρίβει τόσο εύκολα το νήμα.
Καλύτερα όμως είναι να ψάχνουμε μηχανισμούς που να είναι για χρήση νήματος γιατί όλη η ουσία είναι εκεί και συνήθως η ποιο απλοί δεν φέρουν ράουλα για την χρήση νήματος.
Ηλία είναι μεγάλη η κουβέντα των μηχανισμών για χρήση νήματος. Δουλεύω νήμα ακόμα και σε πολύ φθηνά μηχανάκια χωρίς πρόβλημα. Το marketing με την χρήση νήματος νομίζω ότι περιορίζεται στο λαστιχένιο δαχτυλίδι στο εσωτερικό της μπομπίνας για να μην γλιστράει το νήμα.
Μάλιστα εγώ θεωρώ ότι η πετονιά είναι πολύ πιο απαιτητική σε μηχανισμό ειδικά όσο πέφτουμε σε διάμετρο γιατί στρίβει.
Και μια που μιλάς για μηχανισμό για χρήση νήματος δες λίγο και στα cabelas που ακόμα και μηχανάκι του τύπου Stradic Ci4 τα έχουν σαν freshwater...
Μπορεί να μου ξεφεύγει κάτι αλλά τι παραπάνω θα πρέπει να έχει ένα braid friendly μηχανάκι?
Μάλιστα εγώ θεωρώ ότι η πετονιά είναι πολύ πιο απαιτητική σε μηχανισμό ειδικά όσο πέφτουμε σε διάμετρο γιατί στρίβει.
Και μια που μιλάς για μηχανισμό για χρήση νήματος δες λίγο και στα cabelas που ακόμα και μηχανάκι του τύπου Stradic Ci4 τα έχουν σαν freshwater...
Μπορεί να μου ξεφεύγει κάτι αλλά τι παραπάνω θα πρέπει να έχει ένα braid friendly μηχανάκι?
Ναι Πασχάλη σίγουρα μεγάλη η κουβέντα όσο αφορά τους μηχανισμούς.
Συνήθως ξεχωρίζουν στο μπρούτζινο ραουλο, αυτοί που είναι για χρήση νήματος και σίγουρα δεν αναφέρω για ακριβούς μηχανισμούς.ακομη και ένας των 25 με 30 ευρώ μπορεί να κάνει εξίσου Καλή δουλειά όπως και ένας πολύ ακριβός.
Μηχανισμοί τύπου c14 που ανέφερες όντος είναι για γλυκά νερά,όπως και το 70% περίπου των μηχανισμών της αγοράς .
Το στρίψιμο το ίδιο γίνετε και με τα νήματα, ίσως όχι τόσο έντονο όσο σε μια πετονια 16 η και 18αρα,απλά στο νάιλον λόγου σκληρότητας δεν έχουμε την τούφα που συμβαίνει π.χ.σε νήμα 0,06 .Που στην ουσία φθάνει κοντά στην 18αρα σε διάμετρο αλά απουσίας σκληρότητας.
Επισεις συνήθως τούφες συμβαίνουν σε παλιά νήματα λόγου χρήσης που φεύγει η οποία επικάλυψη έχει η κάθε εταιρεία.
Την μόνη διαφορά που έχω εντόπιση προσωπικά εγώ είναι το ραουλο στο πικάπ που στα κοινά μηχανάκια είναι με λεία οριζόντια πατουρα, ενώ αυτά που έχουν κονικο ραουλο δουλεύουν πολύ καλύτερα το νήμα επειδή πατάει σχεδόν σε γωνία κλήση και δεν επιτρέπει το πάρα πολύ στρίψιμο.
Π.χ αυτή την στιγμή δουλεύω σε καλαμάκι dam ένα exege 3000 Nanofil 18 μόνο και μόνο για σουπιες με Καλαμαριερες πολύ μικρές χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν το είχα φουλαρισμενο μέχρι τ'αυτια τότε θα είχα όντος τουφες.
Συνήθως ξεχωρίζουν στο μπρούτζινο ραουλο, αυτοί που είναι για χρήση νήματος και σίγουρα δεν αναφέρω για ακριβούς μηχανισμούς.ακομη και ένας των 25 με 30 ευρώ μπορεί να κάνει εξίσου Καλή δουλειά όπως και ένας πολύ ακριβός.
Μηχανισμοί τύπου c14 που ανέφερες όντος είναι για γλυκά νερά,όπως και το 70% περίπου των μηχανισμών της αγοράς .
Το στρίψιμο το ίδιο γίνετε και με τα νήματα, ίσως όχι τόσο έντονο όσο σε μια πετονια 16 η και 18αρα,απλά στο νάιλον λόγου σκληρότητας δεν έχουμε την τούφα που συμβαίνει π.χ.σε νήμα 0,06 .Που στην ουσία φθάνει κοντά στην 18αρα σε διάμετρο αλά απουσίας σκληρότητας.
Επισεις συνήθως τούφες συμβαίνουν σε παλιά νήματα λόγου χρήσης που φεύγει η οποία επικάλυψη έχει η κάθε εταιρεία.
Την μόνη διαφορά που έχω εντόπιση προσωπικά εγώ είναι το ραουλο στο πικάπ που στα κοινά μηχανάκια είναι με λεία οριζόντια πατουρα, ενώ αυτά που έχουν κονικο ραουλο δουλεύουν πολύ καλύτερα το νήμα επειδή πατάει σχεδόν σε γωνία κλήση και δεν επιτρέπει το πάρα πολύ στρίψιμο.
Π.χ αυτή την στιγμή δουλεύω σε καλαμάκι dam ένα exege 3000 Nanofil 18 μόνο και μόνο για σουπιες με Καλαμαριερες πολύ μικρές χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν το είχα φουλαρισμενο μέχρι τ'αυτια τότε θα είχα όντος τουφες.
- Tasos Potoudis
- Admin
Ένα μηχανάκι που δεν στρώνει το νήμα σωστά μέχρι τις άκρες της μπομπίνας είναι που θα μας κάνει πρόβλημα. Ειδικά στη μπροστινή μεριά δε ξεπερνιέται.
..tripinfishing..
- Giwrgos_Arianos
- Ψαρωμένος
Με αυτή την κίνηση Ηλία κάποτε,ανεβαίνοντας σε μεγαλύτερο μηχανισμό, είχα ήδη απώλειες απτην τούφα.Elias k έγραψε: Πέμ Σεπ 27, 2018 9:13 am Ποιο καλύτερα θα είναι να πάς σε ένα μηχανισμό 4000 ο οποίος γίνετε Ποιο βαρύς στο σύνολο,αλλά βοηθά το να μην στρίβει τόσο εύκολα το νήμα.
Κυριοι πιστευω οτι το βασικο ρολο στο στριψιμο του νηματος ή της πετονιας τον παιζει ο τροπος που μαζευουμε, δηλαδη οταν το ψαρι παιρνει φρενα και εμεις συνεχιζουμε να μαζευουμε το μονο που καταφερνουμε ειναι να στριβουμε τη μανα μας, αυτο στην επομενη βολη εχει τουφα.
Επισης πολλοι ψαραδες δεν ξερουν το ρολο που παιζουν οι ροδελες απο τεφλον που υπαρχουν σχεδον σε ολα τα μπροστοφρενα μηχανακια και η δουλεια τους ειναι νε κεντραρουν σωστα την μπομπινα με το ανωτατο και κατωτατο τερμα του ρολλερ ετσι ωστε η τυλιγμενη μανα να μη δημιουργει κωνο πανω στη μπομπινα.
Επισης πολλοι ψαραδες δεν ξερουν το ρολο που παιζουν οι ροδελες απο τεφλον που υπαρχουν σχεδον σε ολα τα μπροστοφρενα μηχανακια και η δουλεια τους ειναι νε κεντραρουν σωστα την μπομπινα με το ανωτατο και κατωτατο τερμα του ρολλερ ετσι ωστε η τυλιγμενη μανα να μη δημιουργει κωνο πανω στη μπομπινα.
Η ουσιαστική διαφορά ενός braid friendly μηχανισμού δεν έχει να κάνει με το μάρκετινγκ που δημιουργεί η εικόνα του λαστιχένιου δαχτυλιδιού στην μπομπίνα. Η βασική διαφορά είναι στο τρόπο που στρώνει η πετονιά στην μπομπίνα.
Τα πιο καινούργια και εξελιγμένα μηχανάκια βλέπουμε ότι έχουν αρκετά αργό σύστημα oscilation οπότε η μάνα στρώνει σπείρα σπείρα. Αυτό εμένα στην πράξη με έχει γλιτώσει από αρκετά στριψίματα στην πετονιά, στο νήμα όμως μπορεί να δημιουργεί θέματα και αυτό γιατί το νήμα έχει το χαρακτηριστικό να χώνεται στις σπείρες της μπομπίνας εάν ασκηθεί αρκετή τάση σε αυτό (πιάσιμο ψαριού, σκάλωμα κλπ).
Τα "εξειδικευμένα" μηχανάκια για νήμα έχουν πιο γρήγορο σύστημα oscilation με αποτέλεσμα αυτό να μαζεύεται με την μορφή Χ όπως φαίνεται στην φωτό.
Έτσι το νήμα δεν μπορεί να χωθεί στις σπείρες με αποτέλεσμα να γλιτώνουμε τυχών μπερδέματα και κοψίματα που προκύπτουν από το σχετικό κοντράρισμα της μάνας που είναι σφηνωμένη στις ίδιες τις σπείρες της.
Πάντως όπως είπα ξανά με λίγη προσοχή ακόμα και ένα φθηνό μηχανάκι μπορείς να το δουλέψεις άνετα με νήμα...
Τα πιο καινούργια και εξελιγμένα μηχανάκια βλέπουμε ότι έχουν αρκετά αργό σύστημα oscilation οπότε η μάνα στρώνει σπείρα σπείρα. Αυτό εμένα στην πράξη με έχει γλιτώσει από αρκετά στριψίματα στην πετονιά, στο νήμα όμως μπορεί να δημιουργεί θέματα και αυτό γιατί το νήμα έχει το χαρακτηριστικό να χώνεται στις σπείρες της μπομπίνας εάν ασκηθεί αρκετή τάση σε αυτό (πιάσιμο ψαριού, σκάλωμα κλπ).
Τα "εξειδικευμένα" μηχανάκια για νήμα έχουν πιο γρήγορο σύστημα oscilation με αποτέλεσμα αυτό να μαζεύεται με την μορφή Χ όπως φαίνεται στην φωτό.
Έτσι το νήμα δεν μπορεί να χωθεί στις σπείρες με αποτέλεσμα να γλιτώνουμε τυχών μπερδέματα και κοψίματα που προκύπτουν από το σχετικό κοντράρισμα της μάνας που είναι σφηνωμένη στις ίδιες τις σπείρες της.
Πάντως όπως είπα ξανά με λίγη προσοχή ακόμα και ένα φθηνό μηχανάκι μπορείς να το δουλέψεις άνετα με νήμα...
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.