Φάσεις Σελήνης 2014
Φάσεις Σελήνης 2014
Όλοι έχουμε παρατηρήσει στα ψαρέματα μας κάποιες ώρες/ημέρες στις οποίες τα ψάρια αποφασίζουν να "επιτεθούν" όλα μαζί σαν τρελά, ενώ άλλες φορές πάλι και ενώ γνωρίζουμε πως ο ψαρότοπος είναι πλούσιος, επικρατεί "σιγή ιχθύος" με μηδαμινά συνήθως αποτελέσματα και τα νεύρα μας κουρέλια ενώ σχεδόν μας παίρνει ο ύπνος περιμένοντας ένα κουδουνάκι να ηχήσει μέσα στο απόλυτο σκοτάδι...
Δεδομένων των προβλημάτων της σύγχρονης εποχής όπως η υπεραλίευση, τα δίχτυα, η καταστροφή του βυθού, η μόλυνση κλπ, ο καθένας μας πρέπει να προσπαθήσει στο μέγιστο των γνώσεων και των δυνάμεων του ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο πλέον θεωρείται μερικά και όχι πολλά καλά ψάρια!
Ένα αρχείο φάσεων της σελήνης, ίσως βοηθήσει στην προσπάθεια μας να πετύχουμε καλύτερες ψαρευτικές εξορμήσεις, αν και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πλήθος ακόμη αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν την συμπεριφορά των ψαριών, όπως είναι για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες.
Παρακάτω επισυνάπτονται οι πίνακες σεληνιακών φάσεων για τους πιο ενδιαφέροντες μήνες του 2014. Οι καλές ημέρες και ώρες έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με τις συντεταγμένες της Αττικής. Αυτό όμως δεν έχει μεγάλη διαφορά σε όλη την επικράτεια της χώρας μας. Ανάλογα με την γεωγραφική θέση του κάθε τόπου οι παλίρροιες άρα και οι ώρες αλλάζουν ανάλογα (+ -) κατά μια ώρα περίπου.
Οι καλύτερες (major) και χειρότερες (minor) ώρες είναι υπολογισμένες στην μέση της κάθε περιόδου. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να πετύχετε την κορύφωση σε μια καλή ψαρευτικά ημέρα και αυτή βρίσκεται στις 08.52, τότε θα πρέπει αν ψαρεύετε ήδη μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 07.52.
Κάθε περίοδος μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο δύο ώρες.
Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σε όλα τα παραπάνω και τις ώρες ανατολής/δύσης του ήλιου, καθώς εκείνες τις ώρες υπάρχει μεγάλη θαλάσσια δραστηριότητα.
Τέλος να προσθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν απόλυτη εφαρμογή ή να μην έχουν κανένα νόημα και ότι η γνώση του ψαρότοπου μορφλογικά, όπως επίσης και οι πολλές φορές ψαρέματος, μας δίνουν την μεγαλύτερη άποψη.
Σε κάθε περίπτωση, το ψάρεμα είναι διασκέδαση, αυτοσχεδιασμός και μυστήριο!
Καλή διασκέδαση!
Δεδομένων των προβλημάτων της σύγχρονης εποχής όπως η υπεραλίευση, τα δίχτυα, η καταστροφή του βυθού, η μόλυνση κλπ, ο καθένας μας πρέπει να προσπαθήσει στο μέγιστο των γνώσεων και των δυνάμεων του ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο πλέον θεωρείται μερικά και όχι πολλά καλά ψάρια!
Ένα αρχείο φάσεων της σελήνης, ίσως βοηθήσει στην προσπάθεια μας να πετύχουμε καλύτερες ψαρευτικές εξορμήσεις, αν και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πλήθος ακόμη αστάθμητων παραγόντων που επηρεάζουν την συμπεριφορά των ψαριών, όπως είναι για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες.
Παρακάτω επισυνάπτονται οι πίνακες σεληνιακών φάσεων για τους πιο ενδιαφέροντες μήνες του 2014. Οι καλές ημέρες και ώρες έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με τις συντεταγμένες της Αττικής. Αυτό όμως δεν έχει μεγάλη διαφορά σε όλη την επικράτεια της χώρας μας. Ανάλογα με την γεωγραφική θέση του κάθε τόπου οι παλίρροιες άρα και οι ώρες αλλάζουν ανάλογα (+ -) κατά μια ώρα περίπου.
Οι καλύτερες (major) και χειρότερες (minor) ώρες είναι υπολογισμένες στην μέση της κάθε περιόδου. Αυτό σημαίνει πως αν θέλετε να πετύχετε την κορύφωση σε μια καλή ψαρευτικά ημέρα και αυτή βρίσκεται στις 08.52, τότε θα πρέπει αν ψαρεύετε ήδη μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 07.52.
Κάθε περίοδος μπορεί να διαρκέσει κατά μέσο όρο δύο ώρες.
Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σε όλα τα παραπάνω και τις ώρες ανατολής/δύσης του ήλιου, καθώς εκείνες τις ώρες υπάρχει μεγάλη θαλάσσια δραστηριότητα.
Τέλος να προσθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν απόλυτη εφαρμογή ή να μην έχουν κανένα νόημα και ότι η γνώση του ψαρότοπου μορφλογικά, όπως επίσης και οι πολλές φορές ψαρέματος, μας δίνουν την μεγαλύτερη άποψη.
Σε κάθε περίπτωση, το ψάρεμα είναι διασκέδαση, αυτοσχεδιασμός και μυστήριο!
Καλή διασκέδαση!
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
- sosgiakomo
- Psaroma Fishing Team
Re: Φάσεις Σελήνης 2014
Υπέροχο!!! Αδελφέ το ποστ είναι απλά υπέροχο. Ευχαριστούμε πολύ!
ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΟΥΤΕ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ
Εγω δεν εχω βγαλει ακρη παντως με τις φασεις της σεληνης ουτε με το συγκεκριμενο ημερολογιο ...προσπαθησα να το τσεκαρω φετος το χειμωνα αλλα δεν εβγαλα ασφαλη συμπερασματα....σε καποιες φτωχες μερες υπηρχε καλη δραστηριοτητα και σε καποιες καλες μερες και ωρες δεν υπηρχε τιποτα...
- sosgiakomo
- Psaroma Fishing Team
Εμείς εδώ στην Χαλκίδα φίλε Μπάμπη είμαστε αλλού. Δεν υπάρχουν αυτά που ζούμε εδώ .Crazy Waters brother
ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΟΥΤΕ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Παιδες ευχαριστω για τα καλα σας λογια!
Φιλε Μπαμπη, μαγικη συνταγη στο ψαρεμα δεν νομιζω οτι υπαρχει!
Στην Χαλκιδα ως γνωστο παιζει πολυ μεγαλο ρολο το φαινομενο του Ευριπου, οπως προσωπικα πιστευω πως το ιδιο συμβαινει σε ολο τον Ευβοικο κολπο! Για τα μερη σας κυκλοφορει ενας οδηγος του λιμεναρχειου με την φορα των ρευματων ανα ωρες κα φασεις σεληνης. Πιστευω πως με συνδυασμο των παραπανω πληροφοριων θα καταφερεις να πετυχεις το επιθυμητο αποτελεσμα!
Οπως και να χει, αν δεν λειτουργησει τιποτα απο αυτα, ξεκινα να κρατας το δικο σου ημερολογιο και βγαλε δικα σου συμπερασματα!
Φιλε Μπαμπη, μαγικη συνταγη στο ψαρεμα δεν νομιζω οτι υπαρχει!
Στην Χαλκιδα ως γνωστο παιζει πολυ μεγαλο ρολο το φαινομενο του Ευριπου, οπως προσωπικα πιστευω πως το ιδιο συμβαινει σε ολο τον Ευβοικο κολπο! Για τα μερη σας κυκλοφορει ενας οδηγος του λιμεναρχειου με την φορα των ρευματων ανα ωρες κα φασεις σεληνης. Πιστευω πως με συνδυασμο των παραπανω πληροφοριων θα καταφερεις να πετυχεις το επιθυμητο αποτελεσμα!
Οπως και να χει, αν δεν λειτουργησει τιποτα απο αυτα, ξεκινα να κρατας το δικο σου ημερολογιο και βγαλε δικα σου συμπερασματα!
Γενικά είναι καλό να ψαρεύεις σε κάθε φάση της σελήνης, μια μέρα πριν - πάνω στην φάση - μια μέρα μετά με προτεραιότητα πανσέληνο, ασέληνο και τα τέταρτα. Επίσης είναι καλές οι ώρες λίγο πριν το ξημέρωμα και το σούρουπο. Επιπλέον πριν την βροχή και αμέσως μόλις κόψει κάποιο έντονο φαινόμενο όπως κύμα-αέρας. Αν τα αθροίσεις και τηρήσεις τα παραπάνω καταλήγεις να πας για ψάρεμα πάνω από τον μισό μήνα, και όπως πολύ σωστά μου είπε ένας φίλος το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να πιάσεις ψάρια είναι να πας για ψάρεμα!!! Πέρα από τις συνθήκες πρέπει να βρεις και τα κατάλληλα σημεία που θα ρίξεις τα δολώματα σου επειδή η θάλασσα είναι ίδια παντού μόνο στην επιφάνειαmpampists έγραψε:Εγω δεν εχω βγαλει ακρη παντως με τις φασεις της σεληνης ουτε με το συγκεκριμενο ημερολογιο ...προσπαθησα να το τσεκαρω φετος το χειμωνα αλλα δεν εβγαλα ασφαλη συμπερασματα....σε καποιες φτωχες μερες υπηρχε καλη δραστηριοτητα και σε καποιες καλες μερες και ωρες δεν υπηρχε τιποτα...

Σαν τη θάλασσα δεν έχει..
panos έγραψε:Γενικά είναι καλό να ψαρεύεις σε κάθε φάση της σελήνης, μια μέρα πριν - πάνω στην φάση - μια μέρα μετά με προτεραιότητα πανσέληνο, ασέληνο και τα τέταρτα. Επίσης είναι καλές οι ώρες λίγο πριν το ξημέρωμα και το σούρουπο. Επιπλέον πριν την βροχή και αμέσως μόλις κόψει κάποιο έντονο φαινόμενο όπως κύμα-αέρας. Αν τα αθροίσεις και τηρήσεις τα παραπάνω καταλήγεις να πας για ψάρεμα πάνω από τον μισό μήνα, και όπως πολύ σωστά μου είπε ένας φίλος το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να πιάσεις ψάρια είναι να πας για ψάρεμα!!! Πέρα από τις συνθήκες πρέπει να βρεις και τα κατάλληλα σημεία που θα ρίξεις τα δολώματα σου επειδή η θάλασσα είναι ίδια παντού μόνο στην επιφάνειαmpampists έγραψε:Εγω δεν εχω βγαλει ακρη παντως με τις φασεις της σεληνης ουτε με το συγκεκριμενο ημερολογιο ...προσπαθησα να το τσεκαρω φετος το χειμωνα αλλα δεν εβγαλα ασφαλη συμπερασματα....σε καποιες φτωχες μερες υπηρχε καλη δραστηριοτητα και σε καποιες καλες μερες και ωρες δεν υπηρχε τιποτα...
Ευχαριστω για την βοηθεια αλλα τελικα εγω για ψαρεμα παω για να χαλαρασω και να διασκεδασω και οχι απαραιτητα να πιασω ψαρια ...ετσι οποτε εχω ορεξη για καφεδακι και να απολαυσω τη γαλανη θα πηγαινω και ας μην ειναι και η καλυτερη μερα - ωρα ...ειμαι ψαρωμενος ακομα βλεπετε χχαχαχα
Έχεις μεγάλο δίκιο σε αυτό που λες. Δεν ξεχνώ με τίποτα τις ατέλειωτες ώρες που έχω περάσει ψαρεύοντας απίκο και χαζεύοντας την θάλασσα και το τοπίο. Πάντως πέρα από το ωραίο περιβάλλον, λίγες συγκινήσεις βοηθάνε στο να το χαρείς περισσότερο. (Πήγαινε για απίκο μεσημέρι σε σημείο που κρατάει μελανουράκια και θα με θυμηθείς!)
Σαν τη θάλασσα δεν έχει..