Φελλοί και απορίες
Re: Φελλοί και απορίες
Σωστά, το κάνουν και αυτό ειδικά με καλάμια γύρω στα 5 μέτρα για να χρησιμοποιούν σταθερές αρματωσιές...
Ετσι ομως χανεις ενα πλεονεκτημα του μπολονεζιαρικου φελλου το οποιο ειναι οτι μπορουμε να κοντραρουμε το φελλο με τη μυτη του καλαμιου χωρις αυτος να βυθιζεται. Σε γενικες γραμμες το εγγλεζικο καλαμι ειναι για να φερνει το ψαρι ενω το μπολο για να το σηκωνει. Βεβαια στο ψαρεμα εχουμε δει απιστευτους συνδιασμους μεταξυ καλαμιων-εξοπλησμου-τεχνικης με τρομερα καλα αποτελεσματα αρκετες φορες.
Σε κανα-δυο περιπτώσεις έφτασα στο τσακ να παρω μπολο καλαμι λόγω μηκους.!Ισως στο μέλλον..
Ξένο καλησπέρα, αυτές τις μέρες ξαναγύρισα Αθήνα μετά από πολύμηνη απουσία (να κανονίσουμε ένα εγγλεζάκι στα βράχια. Τώρα είδα και το ερώτημα. Το ενσωματωμένο ερμάτισμα του φελλού παίζει ρόλο καθαρά σε πόση απόσταση θέλουμε να ρίξουμε και με τι καλάμι θέλουμε να ρίξουμε. Ξέρω ότι όλοι λέμε ότι στο εγγλέζικο ψαρεύεις μέχρι εκεί που φτάνει το μπικατίνι σου με την σφεντόνα, αλλά δεν είναι το μοναδικό δόλωμα το μπικατίνι. Μπορούμε να ρίξουμε σε μεγάλες αποστάσεις με άλλα δολώματα και μιας και έχουμε και σφεντόνα μαλάγρας μπορούμε να πάμε ακόμα και σε 70-80 μέτρα (φυσικά με αντένα που να μπορούμε να την βλέπουμε).
Γιατί δεν χρησιμοποιούμε μεγάλους φελλούς σε κοντινές αποστάσεις; Ένας φελλός 12+1 έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο από έναν φελλό 3+1 και εκτός από την διακριτικότητα που θέλουμε και δεν την έχει, έχει μεγαλύτερη αντίσταση στο τσίμπημα του ψαριού με αποτέλεσμα να το πονηρεύει (όσο πιο κοντά στην ακτή το ψάρι, τόσο πιο πονηρεμένο).
Γιατί δεν χρησιμοποιούμε μεγάλους φελλούς σε κοντινές αποστάσεις; Ένας φελλός 12+1 έχει πολύ μεγαλύτερο όγκο από έναν φελλό 3+1 και εκτός από την διακριτικότητα που θέλουμε και δεν την έχει, έχει μεγαλύτερη αντίσταση στο τσίμπημα του ψαριού με αποτέλεσμα να το πονηρεύει (όσο πιο κοντά στην ακτή το ψάρι, τόσο πιο πονηρεμένο).
Eγινε!Αν και τελευταια τα βράχια με κουράζουν πολύ.Νοσταλγώ ένα λιμάνι ρε παιδί μου,με το αμάξι διπλα μου!!ThDam έγραψε:Ξένο καλησπέρα, αυτές τις μέρες ξαναγύρισα Αθήνα μετά από πολύμηνη απουσία (να κανονίσουμε ένα εγγλεζάκι στα βράχια.

Ε...τότε στο γνωστό λιμάνι.... και το αμάξι δίπλα, και βράχια απ' έξω. Και ψάρια καλά ενίοτε.