Surf Casting, με απλά λόγια...

Το ψάρεμα με καλάμι από την ακτή με αντίξοες καιρικές συνθήκες
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Surf Casting, με απλά λόγια...

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια που όταν λέγαμε να πάμε για ψάρεμα,περιμέναμε να κάνει καλό καιρό και να μην έχει αέρα για να μπορούμε να ψαρέψουμε.
Τώρα περιμένουμε ποτέ θα χαλάσει ο καιρός για να πάμε.
Εικόνα
Εννοείτε ότι θα πάμε και όταν δεν έχει καιρό και έχουμε χρόνο και καλή παρέα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα η μάλλον...άλλο ψάρεμα!
Πέρα από τα κύματα λοιπόν.
Εικόνα
Βλέπουμε κάποιους να παρουσιάζουν το surf casting σαν μια δύσκολη τεχνική η να μπερδεύουν το surf casting με το casting,η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολη και πολύ δύσκολη μάλιστα, αλλά είναι αυτή που θα σε κάνει να νιώσεις συναισθήματα τόσο έντονα και θα σου δώσει ψάρια που καμία άλλη δεν μπορεί.
Εικόνα
Εικόνα
Οπότε ο βαθμός δυσκολίας δεν παίζει κανένα ρόλο όταν ξέρεις τι θες.
Λίγο το ότι ο εξοπλισμός πρέπει να είναι σε επίπεδο πολύ υψηλό, λίγο το ότι θα πρέπει να ξεχάσεις ότι ήξερες από άλλους τρόπους ψαρέματος είναι αυτό που θα σε κάνει να ψάχνεις το κάτι παραπάνω.
Να ξεκινήσουμε για το τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει ένα σωστό Surf casting.
Το πρώτο και πιο βασικό είναι γνώσεις, μετά πάμε στον εξοπλισμό και μετά στο πιο βασικό και πιο απαραίτητο..κουράγιο και αντοχή στο κρύο,στον αέρα,στην βροχή και σε ότι άλλο πάει ο νους μας και αφορά δύσκολο καιρό
Φυσικά τον καιρό μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με πολύ καλό ρουχισμό.
Ισοθερμικά πολύς καλή ποιότητας,μπότες ψηλές που πολλές φορές θα πρέπει να φτάνουν μέχρι το στήθος, και μπουφάν που πρέπει να σε κρατάνε ζεστό αλλά ταυτόχρονα να είναι αδιάβροχα,ελαφριά,
και να μπορούν να αναπνέουν ώστε να μην ιδρώνεις γιατί σε συνδυασμό με το κρύο και την συνεχές κίνηση σου μπορείς να αρπάξεις ένα γέρο κρύωμα και να σου χαλάσει το ψάρεμα η ακόμα χειρότερα να σε ρίξει στο κρεβάτι για αρκετές μέρες.
Μετά πάμε στον εξοπλισμό.
Δυνατά καλάμια, όσο πιο μακριά και σκληρά γίνεται, βάσεις άμμου που θα πρέπει να είναι πολύ ψηλές, μηχανάκια γρήγορα και δυνατά και να είναι εξοπλισμένα με πολύ καλής ποιότητας πετονιά 0,35 και πάνω η και νήμα μερικές φορές.
Συνήθως στο surf αποφεύγουμε τους πολλούς κόμπους (shoκc leader κ.α.) γιατί όταν έχουμε καιρό στην επιφάνεια τις θάλασσας και όχι μόνο θα υπάρχουν πολλά φυσικά εμπόδια όπως φύκια,κλαδιά,σκουπίδια
και αλλά τέτοια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ψαρέψουμε σωστά
Πολλές φορές θα χρειαστεί να τους καλύψουμε κιόλας με κάποιο κομμάτι σιλικόνης οπού υπάρχει κόμπος και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα ψαρέψουμε.
Το πιο βασικό εξάρτημα για το surf είναι το βαρίδι
Χωρίς βαρίδι ειδικό για αυτό το ψάρεμα δεν θα κάνεις σωστή δουλειά. Χρησιμοποιούμε την κλασική άγκυρα και ανάλογα τον ψαρότοπο επιλέγουμε και τον τύπο άγκυρας που θα δουλέψουμε.
Εάν είναι βραχώδεις θα χρησιμοποιήσουμε την άγκυρα που τα ποδαράκια τους ανοίγουνε το καθένα ξεχωριστά.
Εικόνα
Εαν είναι αμμώδες μπορούμε θα βάλουμε την άγκυρα που τα ποδαράκια της ανοίγουν ανά ζεύγος.
Εικόνα
Μετά περνάμε στο δεύτερο και πιο χρήσιμο εργαλείο μας που δεν είναι άλλο από τον απελευθερωτή μολυβιού.
Εικόνα
Ο απελευθερωτής είναι αυτός που θα μας δώσει σιγουριά την ώρα που κάνουμε την βολή μας αλλά και θα μας σώσει όταν έχουμε ψάρι πάνω στο αγκίστρι μας και μας έχει σκαλώσει το μολύβι, κάτι που γίνεται πολύ συχνά όταν παλεύουμε με τα κύματα
Η λογική του είναι πολύ απλή. Είναι δεμένος στο κάτω σημείο της αρματωσιάς μας και με μια πιο ψιλή πετονιά πάνω σε αυτόν είναι δεμένο το μολύβι μας.
Όταν κάνουμε την βολή το μολύβι μας είναι πάνω στον απελευθερωτή ώστε να αντέξει το σοκ της βολής. Με το που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της θάλασσας (τις περισσότερες φορές και πριν,δηλαδη στον αέρα)
το μολύβι μας φεύγει από τον απελευθερωτή και κρέμεται μόνο από την ψιλή πετονιά που είναι δεμένη με αυτόν
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί αλλά μπορούμε και εμείς να φτιάξουμε δικούς μας με ένα σκληρό σύρμα, φτάνει να είμαστε σίγουροι ότι θα αντέξει στην βολή και δεν θα φάμε κάνα μολύβι στο κεφάλι
Μετά περνάμε στα παράμαλλα. Τα παράμαλλα μας μπορεί να είναι κοντά αλλά και μακριά φτάνει να μην έχουν επαφή με τον πάτο της θάλασσας.
Σίγουρα θα είναι καλής ποιότητας και αρκετά πιο αδύναμα από την μάνα μας.Για το αν είναι fl (αόρατα) είναι καθαρά θέμα τους καθενός μιας και λίγη σημασία έχει σε αυτές τις συνθήκες.
Εγώ θα πρότεινα να είναι όσο πιο σκληρό γίνεται.
Η πιο κλασική αρματωσιά είναι το σταθερό μονάγκιστρο
Εικόνα
αν και έχω αδυναμία στο κλασικό διπλάρι αλλά με μεγάλη απόσταση το ένα παράμαλλο από το άλλο.
Σίγουρα θα έχουμε μια αρματωσιά τεράστιων διαστάσεων αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο, αλλά και το ζόρι για να μάθουμε να την ρίχνουμε σωστά.
Με λίγα και απλά λόγια αυτό είναι το surf casting.Σίγουρα υπάρχουν και αλλά πολλά μυστικά πάνω σε αυτήν την τεχνική αλλά νομίζω ότι αυτά φτάνουν για κάποιον που ξεκινάει τώρα.
Άβαταρ μέλους
karxarini
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Surf Casting, με απλά λόγια...

Δημοσίευση από karxarini »

Στον εξοπλισμο σου βαλε και τα ειδικα γυαλια για τον αεεεεεεεεεερα!
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Ολα καλα αλλα πως γινεται μακρυα παραμαλλα κ να μην ακουμπανε στο βυθο?
Και διπλαρι με αποστση κ να μην ακουμπαει στο βυθο ?
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Tasos Potoudis έγραψε:Ολα καλα αλλα πως γινεται μακρυα παραμαλλα κ να μην ακουμπανε στο βυθο?
Και διπλαρι με αποστση κ να μην ακουμπαει στο βυθο ?
Πολλές φορές το μήκος της αρματωσιάς ξεπερνάει αυτό του καλαμιού.
Για αυτό γράφω,
Σίγουρα θα έχουμε μια αρματωσιά τεράστιων διαστάσεων αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο, αλλά και το ζόρι για να μάθουμε να την ρίχνουμε σωστά.
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
Thanman
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από Thanman »

Ντίνο, επίσης βασικό εξάρτημα στο surf για εμένα είναι και το floater που βολεύει πολύ να σηκώνουμε το δώλομα μας ψηλά και να εωρείται με απόλυτη φυσικότητα!!!
https://www.facebook.com/Lamogia.gr?ref_type=bookmark

Ποποοο ψάρωμα!!!!!
Άβαταρ μέλους
kapatosg

Δημοσίευση από kapatosg »

Νομίζω πως έχουμε μπερδευτεί λίγο κατά την γνώμη μου....surf casting λέγεται στο εξωτερικό το ψάρεμα με καλάμι απο παραλία σε κυματισμό χαμηλού ύψους συνήθως γιατί οι παραλίες τους είναι μεγάλες σε μήκος και κοιτάνε τον ωκεανό οπότε σχεδόν πάντα έχουνε ένα κυματισμό της τάξης το πολύ του ενός μέτρου.

Στις δικές μας παραλίες αυτό δεν συμβαίνει συχνά για προφανείς λόγους (πολλά σπασίματα των κυμάτων έως τις ακτές μας) εκτός αν μιλάμε για το Β/Α Πήλιο. Αλλά και όταν συμβαίνει, τότε η θολούρα στον βυθό είναι τέτοια που δεν υπάρχει περίπτωση το ψάρι να δει ή να μυρίσει το δόλωμα.

Η καλύτερη φάση να πας για ψάρεμα (casting) είναι μετά το σπάσιμο του κύματος. Προσωπικά αυτή η συνθήκη μου έχει δώσει τα περισσότερα ψάρια, ειδικά αν συνδυαστεί με φεγγάρι και ώρες παλλίροιας.
Οπότε....μπαίνουμε στην διαδικασία να μιμηθούμε ένα άθλημα που δεν ταιριάζει στα μέτρα μας και να χαλάσουμε πολλά χρήματα σε ρούχα, εξοπλισμούς κλπ που δεν πιστεύω πως θα μας φέρουν αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η γνώμη μου και επειδή είμαι και λίγο μπουχέσας, δύσκολο να πάω για casting με 6 μποφώρ...οπότε περιμένω τις αντικρουόμενες απόψεις σας!
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Νομίζω πως έχουμε μπερδευτεί λίγο κατά την γνώμη μου....surf casting λέγεται στο εξωτερικό το ψάρεμα με καλάμι απο παραλία σε κυματισμό χαμηλού ύψους συνήθως γιατί οι παραλίες τους είναι μεγάλες σε μήκος και κοιτάνε τον ωκεανό οπότε σχεδόν πάντα έχουνε ένα κυματισμό της τάξης το πολύ του ενός μέτρου.
Το surfcasting πραγματοποιείται από την παραλία, εκεί που η θάλασσα “επιτίθεται” στην ακτή με τα κύματά της.
Στόχος είναι η “σύλληψη” θηραμάτων εκεί που το κύμα σκάει στην παραλία και παράγει τροφή αναταράσσοντας το βυθό.
Όσο πιο μεγάλο το σκάσιμο τόσο πιο καλό σκάψιμο άλλα και πιο δύσκολο να ψαρέψεις (πιο πολλά και καλά θηραμάτα), και για αυτό προτιμάμε το σπάσιμο του καιρού η τα σουέλ (κοινώς βουβό κύμα, φουσκοθαλασσιά ή ρεστία – swell), που εγώ τα κυνηγάω σαν τρελός γιατί μπορώ να διακρίνω πιο εύκολα τα ρεύματα.
Με αυτές τις συνθήκες δημιουργείται μια τροφική αλυσίδα με ψάρια που τρέφονται με οργανισμούς που ανακάτεψαν τα κύματα.

Στις δικές μας παραλίες αυτό δεν συμβαίνει συχνά για προφανείς λόγους (πολλά σπασίματα των κυμάτων έως τις ακτές μας) εκτός αν μιλάμε για το Β/Α Πήλιο. Αλλά και όταν συμβαίνει, τότε η θολούρα στον βυθό είναι τέτοια που δεν υπάρχει περίπτωση το ψάρι να δει ή να μυρίσει το δόλωμα.

Αυτη τη θολούρα θέλουμε φίλε μου.

Όταν τα ψάρια αισθάνονται την παρουσία των οργανισμών, χάρη στο ανακάτεμα του βυθού κοντά στην ακτή αρχίζουν ένα αργό πλησίασμα προς την ακτή, ακολουθώντας το πρώτο ρεύμα που από τη θάλασσα κινείται προς την παραλία.
Φτάνοντας όμως στην εξωτερική γραμμή των κυμάτων, τα ψάρια κολυμπάνε αντίθετα στο ρεύμα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία αφού είναι στο σημείο που συναντιούνται τα δυο ρεύματα, το πρώτο που πάει προς την παραλία και το δεύτερο που από την παραλία επιστρέφει προς το πέλαγος.
Εμείς ρίχνουμε πάντα πάνω από το ρεύμα, ώστε η μυρωδιά και το ίδιο το δόλωμα να βρεθούν “μπροστά” από τα ψάρια.
Οπότε....μπαίνουμε στην διαδικασία να μιμηθούμε ένα άθλημα που δεν ταιριάζει στα μέτρα μας και να χαλάσουμε πολλά χρήματα σε ρούχα, εξοπλισμούς κλπ που δεν πιστεύω πως θα μας φέρουν αποτέλεσμα.

Εαν ψαρέψεις με καιρό και με κάποιον που ξέρει τι κάνει πίστεψε με την επόμενη μέρα θα χαλάσεις πολλά λεφτά. Μην σου πω δεν θα ξανά ψαρέψεις με άλλες συνθήκες.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Εγώ πάλι από μια άλλη οπτική, να πω ότι μου αρέσει το ψάρεμα με ένα τεσσαρακι να παίζει πάνω κάτω.
Η θάλασσα να έχει το κυματάκι της....
Το ποσό αέρα θα κάνει στο γιαλό είναι σχετικό μια κ με ρυτιδιασμενη θάλασσα μπορεί να φυσάει 6αρι αλλά κ με κύμα ένα μέτρο μπορεί να είναι απαλό το αεράκι.
Δεν είναι λίγα τα ψαρέματα που εγκατέλειψα γιατί φόρτωσε ο καιρός κ τα καλάμια μου χόρευαν κ τα βαρίδια κάναν βόλτες.
Προτιμώ λοιπόν δυνατά καλάμια.
Τα ρούχα τώρα είναι σχετικά κ αυτά με τα ψαρέματα που κάνεις.
Αν ψαρεύεις καλοκαίρι με καλοσυνες δε θες ούτε ρούχα ούτε καλάμια.
Ο χειμώνας όμως θέλει ρούχα σε όλες τις τεχνικές.
Αν τώρα πάμε στο surf έχει εφαρμογή σε όλη σχεδόν την Ελλάδα για όποιον αντέχει.
Μόδα κ καταναλωτισμος είναι η κοινωνία μας σε όλα , αλλά στο ψάρεμα δε μας πιάνει γιατί είναι το χόμπι μας κ εκεί πάει ότι περισσεύει.
Κάνεις δεν αλλάζει εξοπλισμό επειδή βγήκαν καινούργια μοντέλα η νέα χρώματα.
Αγοράζει μέχρι να γνωρίσει κ να καλύψει τις ανάγκες του ψάχνοντας τες μέσα από τις πολλές επιλογές που υπάρχουν σήμερα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Surfcasting”