Βυθομετρητής και βυθομέτρηση

Το Εγγλέζικο αποτελεί μια τεχνική ψαρέματος από την ακτή με καλάμι, μηχανισμό, και φελλό
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
kapo
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Βυθομετρητής και βυθομέτρηση

Δημοσίευση από kapo »

Ένα απαραίτητο εργαλείο και αναπόσπαστο κομμάτι του εγγλέζικου ψαρέματος ειναι ο βυθομετρητής. Λέω αναπόσπαστο διότι χωρίς βυθομετρητή δεν γίνεται να κάνεις το συγκεκριμένο ψάρεμα. Στο εγγλέζικο πρεπει να γνωρίζουμε πάντα σε ποιό βαθος ψαρεύει το αγκίστρι μας, με βάση πάντα την ιδιομορφία του βυθού αλλα και τα ψάρια που στοχεύουμε.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι βυθομετρητών. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε όλους είναι τα γραμμάρια τους, ώστε να πάρουμε κάποιον που θα κάνει για το c.w του καλαμιού μας και να μην είναι βαρύτερος. Μερικοί απο αυτούς είναι οι παρακάτω.

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα

Η βυθομέτρηση λοιπόν γίνεται ως εξής. Αφού στήσουμε την αρματωσιά μας κανονικά και φτάσουμε στην τελική της μορφή, τοποθετούμε τον βυθομετρητή στο αγκίστρι μας και κάνουμε βολή όσο το δυνατόν πιο κοντά στην απόσταση που επιθυμούμε να ψαρέψουμε. Αφού το αφήσουμε μερικά δευτερόλεπτα να βυθιστεί, κοιτάμε τον φελό ο οποίος θα μας δείξει ακριβώς που βρίσκεται το αγκίστρι μας και ανάλογα ρυθμίζουμε το στόπερ. Ακόμη και να ρυθμίσουμε το στόπερ σωστά θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε μερικές βολές δεξιά και αριστερά του σημείου μας, ώστε να πάρουμε μια γενικότερη ιδέα του βυθού και να μην χρειάζεται να ανεβοκατεβάζουμε το στόπερ μας σε κάθε ρεύμα ή αεράκι που θα παρασέρνει τον φελό μας.

Εικόνα

Του Γιάννη Καποδίστρια
Τα καλά κόποις κτώνται....
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Βυθομετρητής και βυθομέτρηση

Δημοσίευση από Xenos »

Κάπου διάβασα πως η βυθομέτρηση γίνεται ποιό εύκολη εαν στην θέση του φελλού βάλουμε ενα μπούλντο (ετσι γραφεται?) με λίγο νερο μέσα και χωρίς να σφίξουμε το στοπερ.Ρίχνοντας προσεκτικά την "αρματωσιά" μας μέσα, το μπούλντο θα φέρει στην επιφάνεια το στόπερ μας.Μετά σηκώνουμε στο επιθυμητό σημείο που θέλουμε να ψαρέψουμε το στόπερ,το σφίγγουμε και είμαστε οκ.Το έχει δοκιμάσει κανείς?
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΘΙΣΤΙΚΟ,ΜΗΝ ΤΟ ΑΡΧΙΣΕΤΕ!!
Άβαταρ μέλους
Akis
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από Akis »

Ταλαιπωρια ειναι Φωντα!!!Μην ξεχνας οτι ο φελλος σου δεν ειναι ιδιο μηκος με το buldo και θα σε ταλαιπωρησει αρκετα με το ριξε βγαλε....Βαλε τον φελλο που θα ψαρεψης,και βυθομετρησε με αυτον απο την αρχη μια και καλη!!!Το δοκιμασα εγω και δεν μου αρεσε σαν ιδεα!!!!Δεν εχης να χασης τιποτα ομως με το να το δοκιμασης.....
Μαγκιά δεν είναι με τα πάντα να κάνεις κάτι, μαγκιά είναι με το τίποτα να κάνεις τα πάντα!!!
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Να σας πω και εγω πως κανω βυθομετρηση..
Εχω παντα μαζι μου καποιες σιλικονες (συνηθως αυτες που δεν χρησιμοποιω) απο το lrf και τις μολυβοκεφαλες τους.Καρφωνω το αγκιστρακι μου σε μια σιλικονη με μια μολυβοκεφαλη αναλογα του φελου που χρησιμοποιω και ειμαι κομπλε.
Ειχα προβλημα παντα με τους βυθομετρητες..συνεχεια τους εψαχνα!
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Στο αγκίστρι βάζεις οτι θες ,το θέμα ειναι πως θα κάνεις την τελική βυθομέτρηση γρήγορα.
Θα το δοκιμάσω φίλε Ακη και ελπίζω να σε διαψεύσω και να είναι εύκολο, γιατί αυτο το ρίξε-ανεβασε το στοπερ-ξαναρίξε-ξανανέβασε κλπ κλπ είναι λίγο ταλαιπωρία!
Άβαταρ μέλους
kapo
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από kapo »

Αν ψαρευεις σε ενα μερος συχνα δεν χρειαζεται να βυθομετρας καθε φορα σαν να μην εχεις ξαναψαρεψει εκει. Μετρα περιπου σε πιο δαχτυλιδι του καλαμιου σου βρισκεται το στοπερ και στο τελικο στησιμοτης αρματωσιας σου βαλε το στοπερ εκει. Απο κει και περα ειναι ευκολα τα πραγματα μιας και θα το μετακινησεις περιπου 10 ποντους πανω η 10 ποντους κατω (αναλογα παντα την παλιρροια) η ακομα και καθολου.
Τα καλά κόποις κτώνται....
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

Akis έγραψε:Ταλαιπωρια ειναι Φωντα!!!Μην ξεχνας οτι ο φελλος σου δεν ειναι ιδιο μηκος με το buldo και θα σε ταλαιπωρησει αρκετα με το ριξε βγαλε....Βαλε τον φελλο που θα ψαρεψης,και βυθομετρησε με αυτον απο την αρχη μια και καλη!!!Το δοκιμασα εγω και δεν μου αρεσε σαν ιδεα!!!!Δεν εχης να χασης τιποτα ομως με το να το δοκιμασης.....
Τελικά δεν έκατσε το "κόλπο" επειδή το νήμα δεν πέρναγε το πρωτο-δεύτερο δακτυλίδι όταν ήταν λάσκα και όταν το έφερνα πίσω μετά την βυθομέτρηση.
Οπότε συνεχίζω παραδοσιακά μέχρι να βρω την επόμενη πατέντα :D
thanasis
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από thanasis »

Καλο ειναι οταν βυθομετρουμε σεμια περιοχη για πρωτη φορα να κανουμε και καποιες πιο μακρυνες βολες ετσι ωστε να καταλαβουμε και το ειδος του βυθου.Αν πχ σε μια περιοχη εχει καποιο βαθος και λιγο πιο περα βλεπουμε οτι ο φελλος βρισκει ή χανεται μπορει να σημαινει οτι υπαρχουν βραχοι και εκει ειναι κενο μεταξυ τους.Επισης αν θελουμε να ψαρεψουμε πατωτα οπως πχ σε λιμανια θα ξερουμε τις διακυμανσεις του βυθου.
Άβαταρ μέλους
Xenos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Xenos »

thanasis έγραψε:Καλο ειναι οταν βυθομετρουμε σεμια περιοχη για πρωτη φορα να κανουμε και καποιες πιο μακρυνες βολες ετσι ωστε να καταλαβουμε και το ειδος του βυθου.Αν πχ σε μια περιοχη εχει καποιο βαθος και λιγο πιο περα βλεπουμε οτι ο φελλος βρισκει ή χανεται μπορει να σημαινει οτι υπαρχουν βραχοι και εκει ειναι κενο μεταξυ τους.Επισης αν θελουμε να ψαρεψουμε πατωτα οπως πχ σε λιμανια θα ξερουμε τις διακυμανσεις του βυθου.
Γιατί σε λιμάνια ψαρεύουμε πατωτά?
thanasis
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από thanasis »

Γιατι μερικες φορες τα ψαρια μπορει να τρωνε μονο πατωτα ,ειναι λιγοτερο πονηρεμενα ετσι.Εμενα μου εχει τυχει και αν βολευει ο βυθος το δοκιμαζω.Επισης εμενα αυτος ο στονφο δεν μου γεμιζει το ματι,ακομα και μεπλυσιμο μου κολλαει ,παρα το μεγαλο κοστος για βυθομετρητη.
Σημ. Τωρα ειδα οτι μιλαμε για εγγλεζικο ,αυτο το κανω πιο συχνα στο μπολονεζ αλλα και καμια φορα βρισκει εφαρμογη και εκει. :D
Άβαταρ μέλους
Stayros Papadopoylos
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από Stayros Papadopoylos »

thanasis έγραψε:Καλο ειναι οταν βυθομετρουμε σεμια περιοχη για πρωτη φορα να κανουμε και καποιες πιο μακρυνες βολες ετσι ωστε να καταλαβουμε και το ειδος του βυθου.Αν πχ σε μια περιοχη εχει καποιο βαθος και λιγο πιο περα βλεπουμε οτι ο φελλος βρισκει ή χανεται μπορει να σημαινει οτι υπαρχουν βραχοι και εκει ειναι κενο μεταξυ τους.Επισης αν θελουμε να ψαρεψουμε πατωτα οπως πχ σε λιμανια θα ξερουμε τις διακυμανσεις του βυθου.
συμφωνω απολυτα με τον Θαναση.η χαρτογραφηση του βυθου που ψαρευουμε ειναι απαραιτητη σε ολα τα μηκη και πλατη.
Άβαταρ μέλους
karxarini
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από karxarini »

Ερώτηση αρχαρειου : όταν ρίχνουμε τον βυθομερτητη πάει πιο μακριά από τον φελλό. Το βάθος όμως που μετράμε είναι κάτω από τον φελλό ?
Η λογική μου λέει ναι γιατί παραμένει εκεί που έπεσε αλλά να ακούσω και εσάς.
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

ο φελλος θα ευθυγραμμιστει με τον βυθομετρητη.
Άβαταρ μέλους
karxarini
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Ευχαριστώ hlias . Άρα λάθος υπολόγιζα.
Άβαταρ μέλους
jkasa
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από jkasa »

Αν το μέρος έχει βάθος ή ρεύματα θέλει λίγη ώρα παραπάνω για να ευθυγραμιστεί.Μπορεί να το δείς να βυθίζεται λίγους πόντους μόλις πατώσει ο βυθομετρητής αλλά μετα απο μερικά δεύτερα μπορεί να ξενερίζει ο φελλός.Δώστου λίγο χρόνο να είσαι σίγουρος.. :)
Άβαταρ μέλους
karxarini
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας αλλα επιτρεψτε μου να αναφερθω λιγο στον jkasa λεγοντας : ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ??? ΘΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΞΑΝΑ??
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εγγλέζικο”