Γνώμες για μαλαγρες

Μαλάγρες και αρώματα στην εγγλέζικη τεχνική.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Γνώμες για μαλαγρες

Δημοσίευση από hlias »

Αγγελε παρεξηγηση απο μερους μου δεν υπαρχει γιατι δεν εχουμε να χωρισουμε κατι, εξαλου καλο ειναι το να διαφωνουμε για να μπορει να γινει και διαλογος ετσι ωστε να μπορεσουν να βγουνε χρησιμα συμπερασματα γιατι ολοι μας καθημερινα μαθαινουμε.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Υπάρχουν έτοιμα λάδια της προκοπής;
Επίσης να πω ότι η ζύμη που λέει ο Thanman στο απίκο σκοτώνει.
Σαρδέλα αυγό κ αλεύρι.
Άβαταρ μέλους
hlias
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από hlias »

Τασο της shark το λαδι σαρδελας που εχω δοκιμασει κανει αρκετα καλη δουλεια.
Άβαταρ μέλους
ThDam
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από ThDam »

Δεν είναι όλες οι μαλάγρες ίδιες. Άλλες δουλεύουν και άλλες δουλεύουν τον κόσμο. Σε γενικές γραμμές ότι πληρώσεις παίρνεις. Το θέμα είναι ότι είναι πολύ ακριβές για το σημερινό βαλάντιό μας. Γι αυτό και πολλοί εγγλεζάδες προσπαθούν να φτιάξουν μόνοι τους μαλάγρες με τις παλιές συνταγές, τότε που δεν είχαν εμφανιστεί οι μαλάγρες του εμπορίου. Γιατί αν αποφασίσεις να μαλαγρώσεις, τότε θέλεις πολύ μαλάγρα, ειδικά αν έχει και ρεύμα. Με τιμή από 5 έως 8 ευρω το κιλό στις ποιοτικές μαλάγρες δύσκολα θα αγοράσεις 3-5 κιλά μαλάγρα για το ψάρεμά σου. Παίρνεις ένα κιλό, ρίχνεις ακανόνιστα κατά περιόδους και μετά απορείς γιατί δεν έχεις τσιμπήματα και η μαλάγρα δεν έχει φωνάξει τα ψάρια.
Οι τόποι θέλουν ψάξιμο, άποψή μου είναι ότι σε τόπους που δεν ξέρουμε, ξεκινάμε πάντα με μπιγκατίνι, μετά δοκιμάζουμε τις βασικές γεύσεις, σαρδέλα και τυρί και κατόπιν τις παραλλαγές (όχι βέβαια στο ίδιο ψάρεμα, εννοείται ότι πρέπει να δοκιμάσουμε αρκετά ψαρέματα για να αποκομίσουμε συμπεράσματα).
George Zougris

Δημοσίευση από George Zougris »

Η μαλάγρα είναι είδος δολώματος που χρησιμοποιούν περισσότερο οι ερασιτέχνες αλιείς. Το όνομα αυτό πιθανόν να προέρχεται ως σύνθετο από τις λέξεις μάλγαμα (=μάλαξη) + άγρα.

Πρόκειται για δύσοσμο μίγμα αποτελούμενο από ζύμη, τυρί, ρέγκες, σαρδέλες και ίσως και ταραμά όλα όμως σχεδόν σε αποσύνθεση, πολτοποιημένα όμως επιμελώς αναμιγμένα και με λεπτή θαλάσσια άμμο. Το δόλωμα αυτό ρίχνεται προηγουμένως στη θάλασσα, σε συγκεκριμένο σημείο, όπου πρόκειται ν΄ ακολουθήσει αργότερα ψάρεμα με αγκίστρια (καλάμι) ή με καθετή είτε από βάρκα, είτε από βράχο, ή ακόμη και από προβλήτα μέσα σε λιμάνι.

Εξ αυτού και το ρήμα μαλαγρώνω που σημαίνει ρίχνω μαλάγρα στη θάλασσα και κατ΄ επέκταση δημιουργώ ψαρότοπο.

Συνήθως το δόλωμα αυτό ρίχνεται το πρωί για ψάρεμα που θ΄ ακολουθήσει αργότερα και κυρίως για κεφάλους, μελανούρια κ.ά.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE ... F%81%CE%B1

Καλησπέρα σε όλους !!!!!
Η γνώμη μου για το θέμα μαλάγρας είναι η εξής:
Όλες οι μαλάγρες έχουν την ιδιαιτερότητα της μυρωδιάς και λόγω της μυρωδιάς το ψάρι αντιλαμβάνετε την μυρωδιά και έρχεται στο μέρος που την έχουμε ρίξει (ψαρεύτρα μας) ανάλογα λοιπόν τα ψάρια που χει η περιοχή χρησιμοποιούμε και την ανάλογη μυρωδιά μαλάγρας. Πιστεύω λοιπόν η μαλάγρα είναι για να μαζέψεις τα ψάρια, το δε πικαντίνι πιστεύω πως είναι για να κρατήσουμε τα ψάρια στην ψαρεύτρα μας γι αυτό και δεν ρίχνουμε μεγάλες ποσότητες για να μην ταΐσουμε τα ψάρια και δεν μας τσιμπάνε και φυσικά διαφωνώ με το θέμα μαλαγρώματος με πιγκαντίνι διότι δεν είναι μαλάγρα...(εκτός κι αν υπάρχουν ήδη ψάρια στον τόπο μας) το ψάρι το αντιλαμβάνετε σαν τροφή δόλο. Τώρα θα μου πείτε ναι ρε φίλε και ποια είναι η μυρωδιά που προσελκύει το κάθε ψάρι? Εύλογο ερώτημα !!!! Έχω ακούσει και σίγουρα έχετε ακούσει διάφορα πειράματα που χουν κάνει με μαλάγρες ψαράδες,.... δηλαδή τον κέφαλο τον προκαλεί η μυρωδιά του τυριού και της σαρδέλας το λαβράκι το αίμα και το σκόρδο και το αυγό (το οποίο αυγό προσελκύει πολλά ψάρια απλά έχω ακούσει δεν είναι συμπέρασμα) το μελανούρι το τυρί το αίμα και γενικά η θολούρα που αφήνουν τα γαλακτοκομικά γι αυτό στην μαλάγρα μας είναι καλό και να προσθέτουμε γάλα σε σκόνη (Regilait)
Άρα το συμπέρασμα είναι να μοιραζόσαστε αυτά που διαπιστώνετε και για του λόγω το αληθές.... μια ψαριά (εγγλέζικο) που είχα κάνει και είχα βγάλει τσιπούρες καλές όλες πάνω από κιλό χρησιμοποίησα και μαλάγρα από αίμα σε σκόνη αλλά και φράουλα μέσα στην μαλάγρα από καβούρι και αχινό που είχα σαν βάση. Αυτό που αναφέρω δεν είναι συμπέρασμα φιλαράκια απλά το αναφέρω έτσι σαν πληροφορία προς ψάξιμο. Σε κάθε ψάρεμα που πάω σκέφτομαι γιατί ψάρια θέλω να πιάσω η ξέρω τι ψάρια εχει ο βυθός και ανάλογα παίρνω μαλάγρα πχ την ημέρα που έπιασα της τσιπούρες έβαλα βάση το καβούρι ξέροντας ότι η τσιπούρα τρελαίνετε για καβούρι η μύδι ας πούμε γενικά όστρακα όλοι το ξέρουμε αυτό....τώρα ο αχινός δεν ξέρω πως προέκυψε δεν θυμάμαι μάλλον για να την κάνω λίγο γκουρμέ. (αυτά τα παθαίνω άμα δεν έχω πιει κάνα τσίπουρο χαχαχα) :D Νομίζω ότι άμα βάλουμε λίγο το μυαλό μας σε σκέψη είναι εύκολο να βρούμε γεύσεις για το κάθε είδος δεν είναι τόσο τρομερό ....τώρα αν το συνδυάζεις με τα ψάρια που βάζεις στον κιούρτο αν σου δούλεψε η μαλάγρα η όχι νομίζω κάποιες φορές επειδή την έχουμε πονέσει εμείς οι άνθρωποι την γαλανή δεν μπορούμε να έχουμε πάντα καλές ψαριές και δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα. Επίσης μην ξεχνάμε το catch & release διότι το εγγλέζικο ψάρεμα είναι και δολοφόνος στα μικρά ψαράκια που κι αυτά με την σειρά τους παίζουν ρόλο στην τροφική αλυσίδα των μεγαλύτερων ψαριών.
Να περνάτε καλά έστω και όταν γυρίζετε άψαροι !!!!! Το μυστικό για να περνάτε καλά το ξέρετε χαχααχαχα οπότε δεν το αναφέρω
Αυτά από εμένα ελπίζω να μην κούρασα !!!!!(ήμουν χαρμάνης είχα καιρό να γράψω) :oops:
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Έλα ρε George!!
Είμαστε επίσημα πλέον η εγκυκλοπαιδεια της μαλαγρας!!
Άβαταρ μέλους
Psarrosk
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Psarrosk »

Ρέ Οδυσσέα εγώ νόμιζα ότι κατέχεις τό πράμα αλλά καί πάλι άν θές
νά μάθεις ρώτα τόν Σελεπέ αυτός ξέρει!!χαχαχαχαχαχ!
λοιπόν τέρμα τά αστεία ή καλλίτερη μαλάγρα είναι αυτή πού βγαίνη
μέσα από διάφορα φαγώσιμα υλικά. Τό πρώτο καί κυριότερο πού κοιτάμε
είναι νά βγάζει πολύ μυρουδιά νά βρωμάει άν είναι δυνατόν αυτό θά τό
πετύχουμε αφού κλήσουμε τόν κουβά καλά μήν παίρνη αέρα καί άστον γιά
μερικές μέρες καί ασφαλώς φτιάξε αρκετή ποσότητα νά υπάρχει.
Καί άν θές ή γνώμη μου είναι νά μήν αναλώνουμε εύκολα τήν μαλάγρα μας
τήν μαλάγρα θά τήν ρίχνουμε εκεί πού πρέπει καί όταν πρέπει.
όταν υπάρχουν ρεύματα αποφεύγουμε νά μαλαγρώνουμε γιατί
ή μαλάγρα πάει περίπατο καί τήν χάνουμε επίσης πάντα μαζί μας
έχουμε έμα μικρό πλαστικό μπουκαλάκι κόκα κόλας γεμάτο άμμο
γιατί θά χρειαστή πολλές φορές νά τήν βάλουμε μαζί μέ μαλάγρα
ώστε νά πάρη βάρος καί νά κατέβη χαμηλά εκεί πού ψαρεύουμε
τώρα οποσδήποτε ξεκινάμε μέ τυρια όλα κάνουν αλλά ή φέτα μέ άλμη
κάνει τήν διαφορά ψωμιά σαρδέλες τιποποιημένες καί λαικής λίγο σκόρδο
καί ότι άλλο φανταζώμασται τίποτα δέν πάει χαμένο.όταν τελειώσουμε
κάνουμε μία μπάλλα νά δοκιμάζουμε τί φτιάξαμε καί αναλόγως πράτουμε
άν χρειαστή καί ανάλογα τήν ποσότητα ρίχνουμε λίγη πολύ λίγη
τριμένη φρυγανιά νά σφίξη Προσοχή όχι πολύ θά σφίξη υπερβολικά!
άντε καί καλές περιπέτειες!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Μαλάγρες”