Ωρωπός, ένας απέραντος ψαρότοπος που αργοπεθαίνει

Απορίες και ερωτήσεις για ψαρότοπους.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos Pi
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Ωρωπός, ένας απέραντος ψαρότοπος που αργοπεθαίνει

Δημοσίευση από Christos Pi »

Ο Ωρωπός ήταν κάποτε ένας απο τους μεγαλύτερους ψαρότοπους στην χώρα κι αυτό λόγω των ποικιλόμορφων βυθών που ανα σημεία συναντά κανείς στο ψάρεμά του. Πλούσιες τραγάνες, ξέρες, μεγάλες ποσειδωνίες, αμμούδες, βραχώδεις βυθοι αποτελούσαν πόλο έλξης για κάθε ερασιτέχνη ψαρά.
Θυμάμαι ακόμη τις ιστορίες των παλιών που ψάρευαν με καρούλια τότε κι έβλεπαν στα αγκίστρια τους ψάρια "μύθους", όπως τσιπούρες 2κιλες, λαβράκια τερατα, μουρμούρες του κιλου και κάθε λογής θήραμα που μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει κατα πολύ στον Ωρωπό.
Η υπεραλίευση βρίσκεται στο μέγιστο, δίχτυα κατακλύζουν την περιοχή καθημερινά και οι αποστάσεις ριψεων στα 10-20 μέτρα απο την ακτή, εξολοθρεύοντας τον γόννο που αποτελεί τον πλούτο της θάλασσας.
Δυστυχώς αυτή είναι η νοοτροπία μας...
Πέρα απο την υπεραλίευση, ο Ωρωπός έχει πληγεί κι απο 2 μεγάλες οικολογικές καταστροφές, το ναυάγιο στο χαλκούτσι που γέμισε Πετρέλαιο την περιοχή και η μόλυνση του Ασωπού ποταμού.
Παρ όλα αυτά ο Ωρωπός συνεχίζει, έστω κι έτσι, να αποτελεί έναν καλό ψαρότοπο.
Όπως και όλοι οι ψαρότοποι, έχει τα μυστικά του κι αυτά θα δούμε παρακάτω:

Ferry Boat
Ωρωπός.jpg
Τεχνικές: Spinning, Match fishing, Casting, Egging το χειμώνα
Το σημείο αυτό του Ωρωπού είναι πολύ καλό για spinning αφού τακτικά το επισκέπτονται μεγάλα κυνηγιάρικα όπως Γοφάρια, Κυνηγοί Λαβράκια, Παλαμίδες και Λίτσες ανα εποχή.
2 Γοφαρια spinning.JPG
Επίσης μπορούμε να το ψαρέψουμε και με την τεχνική του Casting, στοχεύοντας ψάρια όπως Μουρμούρες, Κακαρέλους, Τσιπούρες και φυσικά τα κυνηγιάρικα.

Λιμάνι Νέων Παλατίων
limani.jpg
Τεχνικές: Casting, Spinning, Match fishing, Egging τον χειμώνα
Ο μεγάλος μώλος των Νέων Παλατίων βρίκεται αρκετά κοντά στα Ferry boat και πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο για Casting με θηράματα τις μεγάλες Μουρμούρες της περιοχής, πολύ καλά Λυθρίνια, Κακαρέλους και αρκετά μεγάλες Δράκαινες.
Επίσης είναι κι ένα πολύ καλό μέρος για Egging το χειμώνα

Παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού (Φάρος)
faros.jpg
Τεχνικές: Surf casting, Spinning
Πρόκειται για μια απέραντη παραλία με αρκετό βάθος και τρομερούς μικτούς βυθούς, κάποτε έδινε τρομερές ψαριές, τώρα δυστυχώς είναι μονίμως γαζωμένη με δίχτυα και παραγάδια...
Είναι μια παραλία κατάλληλη για την τεχνική του Casting με άφθονο χώρο. Τα θηράματα που θα αναζητήσουμε εκεί είναι Τσιπούρες, Συκιοί, Κακαρέλοι, Λυθρίνια και μουρμούρες. Κάποτε εκεί έβγαιναν και Τσαούσια αλλά έχουν εξαφανιστεί εδω και χρόνια.

Κάβος Βαθιά (Λίμνη)
IMG_0667.jpg
Τεχνικές: Surf Casting, Spinning
Πρόκειται για μια παραλία δύσβατη που τα τελευταία χρόνια κατακλύζεται από Kite Surfers, λόγω των δυνατών ανέμων που αναπτύσονται στην περιοχή. Απο πίσω ακριβώς σχηματίζεται μια υπέροχη λιμνη που φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη άγριων πτηνών.
Είναι ένας τρομερός ψαρότοπος που όταν θέλει θα σου δώσει το ψάρι τρόπαιο...
Γοφαρoς με τον Τάσο.jpeg
Στην παραλία αυτή θα αναζητήσουμε τα μεγάλα Γοφάρια που κρατάει η περιοχή, όπως και Λαβράκια Τσιπούρες και μουρμουρες. Ο βυθός είναι αρκετά δύσκολος με πολλά σκαλώματα και δυστυχώς κι εκεί λόγω και της μικρής επισκεψημότητας γίνονται εγκλήματα απο τους επαγγελματίες (κουλούρες, βολιάσματα). Η πρόσβαση πραγματοποιείται μόνο με τζιπ, ή αφήνοντας το αυτοκίνητο πιο πίσω και με αρκετό ποδαρόδρομο, προσοχή γιατί έχουν κολλήσει πολλοί εκεί και είναι τελείως έρημα χωρίς φωτισμό.

Φυλακές Ωρωπού
Εικόνα
Τεχνικές: Casting, Egging
Κάποτε θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την Παραλία αυτή ώς τον καλύτερο Τσιπουρότοπο της περιοχής.
Τώρα θα την χαρακτηρίσω ως τον μεγαλύτερο διχτυότοπο της περιοχής δυστυχώς...
Τα θηράματα που θα αναζητήσουμε εδώ είναι οι μεγάλες Τσιπούρες, μουρμούρες και Λαυράκια άν ποτέ την πετύχουμε χωρίς δίχτυα φυσικά... κυριολεκτικά γαζώνεται στα απο "ανεγκέφαλους" όλο το 24ωρο...
Το μέρος είναι και ιδανικό για Egging, αφού κρατάει πολλές και μεγάλες Σουπιές.

Χαλκούτσι
xalkoytsi.jpg
Τεχνικές: Match Fishing, Spinning
Φεύγοντας από τον Ωρωπό με κατεύθυνση προς Δήλεσι, θα συναντήσουμε το Χαλκούτσι.
Αν είστε λάτρεις του Εγγλέζικου και του Spinning, το λιμάνι του Χαλκουτσίου είναι το κατάλληλο μέρος.
Στόχος φυσικά, τα πολλά Λαβράκια που μπαίνουν το βράδυ στο λιμάνι για να τραφούν.
Τις παραλίες γύρω από το Χαλκούτσι δεν τις συνιστώ για Casting, λόγω των ρηχών νερών και των πολλών διχτυών.

Άγιοι Απόστολοι Καλάμου
Αγιοι αποστολοι.jpg
Τεχνικές:Casting, Spinning, Egging
Στους Αγίους Αποστόλους θα συναντήσουμε ένα γραφικό λιμανάκι και γύρω από αυτό όμορφες και μεγάλες παραλίες.
Στο λιμάνι τα θηράματα που θα αναζητήσουμε είναι Τσιπούρες, Λαυράκια και Γοφάρια.
Η μεγάλη παραλία δεξιά του λιμανιού μέχρι και την παραλία της Αγκώνας πιο κάτω είναι μια πολύ όμορφη παραλία για Casting για Τσιπούρες, Μουρμούρες, Λυθρίνια και Λαβράκια
Να επισημάνω οτι στις παραλίες του Καλάμου εγώ προσωπικά αποφεύγω να ψαρεύω γιατί πέφτουν πολλά, μα πάρα πολλά δίχτυα.

Παραλία Λιμνιώνα
limniona.jpg
Τεχνικές: Rock fishing, Heavy casting, Shore jigging, Spinning
Εκεί που τελειώνει η παραλία της Αγκώνας στα αριστερά έχει ένα πολύ μικρό δρομάκι το οποίο ανεβαίνοντας το, σε βγάζει σε μία πανέμορφη μικρή παραλία, την Λιμνιώνα.
Όσο πιο δεξιά προχωράμε στα βράχια τα νερά "αγριεύουν" και βαθαίνουν απότομα. Ένα κατάλληλο μέρος για βαριά ψαρέματα με στόχο τα θηράματα που μπορεί να κρύβουν αυτά τα βάθη... :D

Αν και βαριά λαβωμένος ο Ωρωπός συνεχίζει να μας δίνει απλόχερα τα ψάρια του, παρά τις κακουχίες που δέχονται οι θάλασσές του σε καθημερινή βάση.
Εύχομαι οι νεότερες γενιές να σέβονται περισσότερο την γαλανή κι αυτή να τους ανταμείβει με τα ψάρια της.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Άβαταρ μέλους
jim4510
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Ωρωπός, ένας απέραντος ψαρότοπος που αργοπεθαίνει

Δημοσίευση από jim4510 »

Επισης μια ωραια παραλια σε εκεινα τα μερη ειναι και η μυτη στο χαλκουτσι μπροστα στο παρκιν σκαφων με αρκετη ποικιλια σε ψαρια αναλογα την εποχη.Πριν πολλα χρονια (20)εχω παρει εκει τσιπουρα 2,800 με καρουλα, μολυβι ελια και δολωμα μαυρο!!!!ωραιες εποχες......
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Μπράβο Χρήστο και ευχαριστούμε! Από τα πιο όμορφα άρθρα που έχω διαβάσει για ψαρότοπο.
Ελπίζω και εύχομαι και εγώ μαζί σου η ευχή σου να πραγματοποιηθεί!
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
mpampists
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από mpampists »

πάρα πολύ καλό ....ευχαριστούμε.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Μπραβο κ ευχαριστουμε κ απο μενα! Πολυ καλος!
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Nikos Kanakis
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από Nikos Kanakis »

Μπράβο Χρήστο, σε ευχαριστούμε για το άρθρο σου.....!!!
Psaroma γιατί έτσι γουστάρω !!!
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Giorgos Gallis »

Χρίστο !!!!!!!!
thanasis
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από thanasis »

Ενα μπραβο και απο μενα για την παρουσιαση σου φιλε μου !!!
Άβαταρ μέλους
jim4510
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από jim4510 »

Κάτι ακόμα από ένα χιλιοβιασμενο τόπο, αυτή την εποχή ρίχνουν στην περιοχή αμέτρητα μίλια διχτυών για σουπιές και κλείνουν τα πάντα
Άβαταρ μέλους
Georgecasting
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από Georgecasting »

Καλημέρα σε όλα τα παιδιά!
Χθες επιτέλους εβρεξα τον νεο εξοπλισμό μου,βρεθηκα οπως περναμε το λιμανάκι στους Αγ.Αποστόλους και εκει που τελειώνει ο δρόμος αν παρκαρεις και περπατησεις περίπου 50 μετρα τρεχει ενα ρυακι και καταλήγει θάλασσα,ειπα απλα να εξειδικευτω εκει και να προπονηθω,σαν μέρος μου φάνηκε καλο άσχετα που δεν χτυπησε τίποτα (και φυσικά δεν χαλιεμε μ'αυτο)ευχαριστηθηκα 2 ωριτσες προπονηση spinning στην όμορφη Γαλανη ρίχνοντας minnows της tanaka long cast και ενα της rapala που εχω.
Αυτο που θελω να πω για να μη ξεφευγω απτο όμορφο θεμα που αφορα τον υπέροχο Ωρωπό,είναι οτι το συγκεκριμενο μέρος πρέπει να κρατάει λαβρακια καλα και γοφαρια μιας και εχει το ποταμακι που μπαίνει στην θάλασσα,θα πειραματηστω εκεί.....πιστεύω καλο θα ηταν να δοκιμασω και σιλικονες εκει.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Συνολικά είναι εννιά ρυάκια ή καλύτερα ήταν, με πιο ορμητικο το τελευταίο.
Παλιά γινόταν χαμός εκεί. Ψάρια του μέτρου πηδουσαν όλη μέρα στα δύο μέτρα από τα πόδια μας!
Μέχρι κ τύπο με δικανο θυμάμαι να ρίχνει από την ακτή...
Για να φτάσεις στο τελευταίο πρέπει να περπατήσεις μέσα στη θάλασσα.
Σήμερα ο τόπος είναι ρημαγμεμνος.
Δοκίμασε αν πας προς τα εκεί κ στο λιμάνι του Ωρωπού...
Άβαταρ μέλους
Georgecasting
Μέλος
Μέλος

Τασο μου καλη χρονια να εχουμε φιλε μου,ναι εχω σκοπο να κατεβω το αλλο Σάββατο (πρωτα ο θεος) πάλι,ήθελα αυριο αλλα λογο καιρου δεν παίζει...
Ειχα στο μυαλο μου το λιμάνι να σου πω την αλήθεια οταν πηγα αλλά ειπα ας παω λιγο πιο απομονομενα για μια προπονησουλα....
Το Σάββατο εχω σκοπο να κανω egi στο λιμάνι μιας και είναι η εποχη τους τωρα.
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Το λιμάνι δε κρατάει πλεον αλλά περνάνε ψάρια... Τώρα αν κρατάει egi... Περιμένουμε αναφορά... χαχαχα
Καλή χρονιά!!!
Άβαταρ μέλους
Georgecasting
Μέλος
Μέλος

Καλημέρα σε ολη την όμορφη παρεα!!!

Μετα απο πρωτη επαφη του egi στο λιμάνι Ωρωπού δεν καταφερα τίποτα,ομως το σημαντικότερο ειναι οτι το ευχαριστηθηκα παρα πολυ,γιατί μονο που πάμε και ξεφευγουμε αυτο μας φτάνει.

Και τωρα οι αποριες μου και ρωτω σαν αρχαριος στην τεχνικη του egi:

1:Τα καλαμαρια τι προτιμηση εχουν στα νερα?Οταν ειναι καθαρα η θολα?

2:Ειναι προτιμότερο να εχει συνεφια η καθαρό ουρανό?

Οσο αφορα το χρώμα εχω ακούσει δεν παιζει ρόλο πρασινα κοκκινα ροζ κ.λ.,αλλα μήπως παίζει ρολο όμως ποτε πρέπει να δουλευουμε ανοιχτά χρώματα η σκούρα? Ας πουμε ενα μέρος που φωτιζεται η ενα σκοτεινό θελει τα ανάλογα?π.χ φωτιζομενα μέρη σκουρα χρώματα , σκοτεινα μερη ανοιχτα.

Παραμαλλο δεν χρησιμοποιησα,εβαζα την καλαμαριερα απ'ευθειας στην μανα με παραμανα.

Δοκιμαζα αργη ανάκτηση και με τιναγματα ελαφρά ενδιαμεσα.

Σορυ παιδες αν ρωταω άσχετα πράγματα μιας και είναι πρώτη μου φορά, αλλα με εχει μαγεψει το egi μιας και είναι η εποχη του τωρα......
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Γειά σου Γιώργο!
Το ζητούμενο είναι να ρωτάει κάποιος κάτι για να γίνεται κουβέντα. Γιαυτό είμαστε εδώ... ή μάλλον κ γιαυτό.... ;)
Για καλαμάρια εγώ έχω ακούσει Λαύριο, πάχη, κ Αγ.Μαρινα. Βασικό είναι να κρατάει το μέρος.
Κάνε την ανάρτηση στην ενότητα που έχουμε γιατί προβλέπω ενδιαφέρουσα τη κουβέντα... :arrow:
Άβαταρ μέλους
OdysseasAlexandrou
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από OdysseasAlexandrou »

Κρατάει και αυτή η περιοχή Γιώργο καλαμαριά , τώρα για τα υπόλοιπα σ έχω απαντήσει στο viewtopic.php?f=179&t=321&p=6890&sid=10 ... 371c#p6890
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ψαρότοποι απο όλη την Ελλάδα”