Νήμα η πετονιά στον μηχανισμό

Το casting είναι μια συναρπαστική τεχνική ψαρέματος από την ακτή, όπου ο ψαράς ρίχνει το δόλωμα του με καλάμι και μηχανισμό.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Νήμα η πετονιά στον μηχανισμό

Δημοσίευση από Constantine Palivakis »

Εγω δουλευω παντα νημα και κανα 2 φορες που εχω βαλει η ψαρεψει κατα λαθος με πετονια απορω πως μπορουν να ψαρευουν με πετονια για μανα. Εσεις πια ειναι η αποψη σας
(Το ποστ εγινε απο μια συζητηση που ειχαν στο chat...)

Υπέρ νήματος

Μεγάλη αντοχή σε σχέση με την διάμετρο
Καλύτερη αίσθηση του βυθου
Άμεσο και δυνατό κάρφωμα
Καλή αίσθηση του εξοπλισμου μας
Μακρινή ρίψη

Υπέρ πετονιάς

Απορροφά και εκτονώνει τις δυνάμεις που δημιουργούνται κατά την μάχη
Δεν εξαντλεί τον εξοπλισμό και τους κόμπους
Ανθεκτική στην τριβή σε σκληρές και κοφτερές επιφάνειες
www.constantinepalivakis.com
Άβαταρ μέλους
titos
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Re: Νήμα η πετονιά στον μηχανισμό

Δημοσίευση από titos »

Να μην απορεις............Νημα ειχα δοκιμασει στις αρχες...σαν ασχετος μου εκανε συνεχεια τουφες..μπερδευόταν....με πετονια ειμαι μια χαρα....!!!
τι πετονια,τι νημα...ψαρια δεν πιανω,οποτε γιατι να ξοδεύομαι χωρις λογο???? :D :D
Το παρόν είναι δικό τους, το μέλλον είναι δικό μου
Άβαταρ μέλους
mpampists
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από mpampists »

Εγω δεν μπορω να εκφρασω αποψη μιας και εχω κανει μονο ενα ψαρεμα με νημα...εκτιμω οτι στα θεματα σκαλωματος που ειπε ενα φιλος στο τσατ δυσκολα να χασεις κατι αλλο εκτος απο αρματωσια...εκτος αν ο βυθος ειναι πολυ αποτομος με βραχια.
ειδα παντως μεγαλη διαφορα σε θεματα αποκρισης της αρματωσιας...ηταν πιο αμεσες οι ανταποκρισεις βυθου και τσιμπιων...
Μικρη βελτιωση στις βολες αν και δεν το ζορισα για πρωτη φορα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος mpampists την Τετ Ιαν 06, 2016 8:04 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
mpampists
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από mpampists »

titos έγραψε:Να μην απορεις............Νημα ειχα δοκιμασει στις αρχες...σαν ασχετος μου εκανε συνεχεια τουφες..μπερδευόταν....με πετονια ειμαι μια χαρα....!!!
τι πετονια,τι νημα...ψαρια δεν πιανω,οποτε γιατι να ξοδεύομαι χωρις λογο???? :D :D

Στο θεμα τουφας Χρηστο παιζει μεγαλο ρολο το πως θα γεμισεις τον μηχανισμο ...ποσο θα τον γεμισεις .
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

titos έγραψε:ψαρια δεν πιανω,οποτε γιατι να ξοδεύομαι χωρις λογο???? :D :D

Εχεις ενα δικιο... :lol: :lol: :lol: :lol:

titos έγραψε:Να μην απορεις............Νημα ειχα δοκιμασει στις αρχες...σαν ασχετος μου εκανε συνεχεια τουφες.. :D :D

Για να σου κανει τουφες κατι δεν εκανες καλα...
Η δεν το ειχες τυλιξει καλα, η το ειχες παραγεμισει, η το νημα ηταν για πεταμα.

titos έγραψε:τι πετονια,τι νημα... :D :D

Υπέρ νήματος

Μεγάλη αντοχή σε σχέση με την διάμετρο
Καλύτερη αίσθηση του βυθου
Άμεσο και δυνατό κάρφωμα
Καλή αίσθηση του εξοπλισμου μας
Μακρινή ρίψη

Υπέρ πετονιάς

Απορροφά και εκτονώνει τις δυνάμεις που δημιουργούνται κατά την μάχη
Δεν εξαντλεί τον εξοπλισμό και τους κόμπους
Ανθεκτική στην τριβή σε σκληρές και κοφτερές επιφάνειες
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Εγω προσωπικα απο τη στιγμη που εβαλα νηματα αλλαξε το ψαρεμα μου.
Δεν καταλαβα αμεσα το ποσο, παρα οταν εριξα σε καποιο ψαρεμα μου κ ενα τριτο καλαμι που εχω με πετονια.
Τοτε ειπα αυτο που λεει ο Ντινος.¨Τι ειναι αυτο ρε...?"
Να προσθεσω στα εξτρα του νηματος οτι εμενα μου εκανε κ τα σκαλωματα σπανια σε οτι βυθο κ να ψαρευω.
Τυχαιο... μαλλον οχι.Αν το βαριδι δεν κανει βολτες απο τα ρευματα κ το ξεκολημα απο το βυθο στην αρχη της ανακτησης ειναι νευρικο κ γρηγορο δυσκολα σκαλωνει.Επισης τα συν της πετονιας που λεει ο Ντινος μαλλον τα εγραψε γιατι κατι επρεπε να γραψει.
Το καλαμι παιρνει ολα τα τυχον κεφαλια που θα κανει το ψαρι σε σημειο που δεν εχουμε τη χαρα να νιωσουμε κ εμεις μερικα να γουσταρουμε.Τωρα αν εχουμε 0.20 παραμαλα σκληρα καλαμια κλειστα φρενα κ νημα θελει λιγο το νου σου..εκει υπερτερει η πετονια αλλα και παλι εγω δεν θα την προτιμουσα αυτη η αισθηση σα να προσπαθεις να ξεκολλησεις μια τσιχλα κ αυτη να ξεχειλωνει αντι να ξεκολλαει....
Ο εξοπλισμος κ οι κομποι μας σιγουρα πρεπει να ειναι καταλληλοι οποτε απο τη στιγμη που τον εχουμε δεν ειναι πλεονεκτημα ουτε το δευτερο.Για το τριτο εχουμε το σοκ λιντερ να τρωει τις φθορες εκτος αμα εχουμε καμια ριβα οπου εκει ναι θελει μια μπομπινα με πετονια χοντρη!
Τελος προσωπικη μου προτιμηση ειναι το νημα να ειναι πιο ανθεκτικο απο το λιντερ ετσι να μην εχει κινδυνο κοψιματος σε τυχον σκαλωμα του βαριδιου.
Κλεινοντας να το πω κ αλλιως για τους συνομιλικους....ειναι σα να οδηγας ενα καλοστημενο σπορ αμαξι κ μετα να μπαινεις σε ντεσεβο.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
kostas genikis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από kostas genikis »

Νημα δουλευω ενα χρονο τωρα σε διαμετρο 0.08 και ο λογος που το εβαλα στα ψαρεματα μου ειναι οτι δν ειμαι πολυ νοικοκυρης με τα μικρα νουμερα πετονιας που δουλεψα 0.18 0.20 για καθαρα μερη και για να κανω βολες σε σημεια που ηθελα να φτασω και ηξερα οτι υπαρχει μεγαλη δραστηριοτητα απο ψαρια !Σε αυτα τα νουμερα οι βολες μου ειναι παρομοιες αλλα στην ανακτηση ολα διαφορετικα τα ψαρια με την πετονια ερχοντουσαν εξω ηρεμα χαλαρα με τα οποια τραβηγματα να τα αποσβενει η ελατικοτητα της πετονιας και μετα το καλαμι τα φρενα σπανια με ενδιαφεραν να τα εχω ρυθμισμενα ολα ηταν χαλαρα τωρα με το νημα που ολα γινονται ποιο αμεσα ολα γινονται ποιο στην τσιτα ανοικτα φρενα να μην ξαγκιστρωθει το ψαρι η αρματωσια συνηθως εχει αρκετα μεγαλυτερα παραμαλα γιανα υπαρχει καποιο ελαστικο στοιχειο στο συνολο αλλα και οταν ψαρευει η αρματωσια να μπορει να δωσει τον απαραιτητο χρονο να δουλεψει σωστα το παραμαλο και να μην αντιδρα νευρικα το ψαρι στο 1ο καρφωμα που κανει μοναχο του και οταν ειχα κοντο παραμαλο σπανια θα ειχα συληψη αντιθετα με την πετονια που ηταν αρκετα ελαστικη και η αποσταση εδινε πολλα περιθωρια να δουλεψει ποιο ηπια ολο το συνολο αλλα τι να κανω απο το να αλλαω καθε τρεις και λιγο πετονιες το εριξα στο νημα !Τωρα σε ροκ ψαρεμα που κανω στα μερη μου εκει που θα χρειαστει να κανω καποιες μακρινες βολες με 0.24 νημα ολα τα αφηνα μεσα μιας και τα βαθη ειναι τετοια και η αποσταση που ασχετα με το ληντερ το νημα ερχετε παντα σε επαφη με καποια σημεια του βυθου μιας και βυθιζετε πολυ περισοτερο απο την πετονια που με μια 0.35 και οι βολες ηταν πολυ μεγαλυτερες αλλα και κοψιματα κανενα δεν εχω αλλα και στα σκαλωματα σε αποστασεις που ψαχνω δεν λυνονται με τιποτα μονο με απελευθερωτη αλλα και με αξιολογο εξοπλισμο !Αμα ψαρευω σχετικα κοντα 50 60 η και 3ο μετρα εκει τα πραματα ειναι σχετικα ευκολα και με την πετονια παντα ειχα επιτυχιες !
Στο ψαρεμα με καιρο οταν εριξα τα νηματα και ειχα ενα συνολο να θαλασσοχτυπιετε με το καθε κυματισμο εκει μου εσπασαν τα νευρα και με τα οποια ρευματα να παρασερνονται ολα πραγματικα αφορισα την ωρα που το δοκιμασα μιας και με τις 28αρες ποτε δεν ειχε τετοια θεματα σε μεικτα μερη και με 0.35 σε βραχωδη ολα κυλουσαν ομαλα οπου πετουσα θα καθοτανε η αρματωσια μου χωρις να εχω ιδιαιτρο προβλημα με τα ρευματα και οι βολες παντα να ειναι ακριβεις για εκει που ηθελα να ψαξω τα ψαρια !Απο θεμα αντοχης στους κομπους δεν υπαρχει συγκρηση το νημα υπερτερει κατα πολυ η πετονια ουτε πλησιαζει αλλα ενας παντελης 1.5 κιλο η μια τσιπουρα πανω απο κιλο η ενας σαργος του κιλου θα σπασει πχ εναν κομπο που εχει αντοχη πχ 2 κιλα εαν δεν ειναι και τοσο καλος μιας και ενας σωστος κομπος θα φτασει κοντα στην ονομαστικη αντοχη που δινει ο οποιος κατασκευαστης πχ εστω στο 70% αυτης της τιμης που αναγραφει ! Και ενα βιντεο με το πως λυγιζει ενα καλαμι με 20αρα μανα σε καθαρο μερος με 1.5 κιλα φρενα !Τωρα απο θεμα πως δουλευει στο καρφωμα το νημα εχει διαφορα με την πετονια ποιο γρηγορη αποκρυση στο αγκιστρι για να καρφωσει ποιο δυνατα θα καρφωσει απο την στιγμη που θα λυγισει ποιο γρηγορα η μυτη απο το καλαμι αλλα αυτο ποσο καλο ειναι οταν μιλαμε για δυσπιστα ψαρια και αλλα διαφορα μηπως χανονται ψαρια λογο ανελαστικοτητας εγω το ελυσα το θεμα με παρα πολυ μεγαλα παραμαλα και δεν εχω θεμα αλλα ποσο ευκολο ειναι να τα δουλεψουμε αυτα θελει λιγο παιδεμα και πολλοι απο εμας δεν εχουμε και την αναλογη υπομονη στον καιρο που ειναι ποιο νευρικα τα ψαρια ποιο δραστηρια εκει θα μας δωσει καποιο πλεονεκτημα το νημα θα εχουμε ποιο γρηγορα μυνηματα απο το ψαρι εαν καρφωθει αλλα ποσα πιθανον να μην καρφωθουν μιας και παλι τα καχυποπτα ψαρια δεν αλλαζουν ιδιαιτερα συνηθειες ασχετα με τις συνθηκες !Γενικα να ειμαι ειλικρινης και απο οτι καταλαβατε δεν ειμαι φαν του νηματος και εξ αναγκης τα δουλευω μονο και μονο ευκολιας και οικονομιας σε αντιθετη περιπτωση που θα ειχα την δυνατοτητα να μπορω να βρω μικρες διαμετρους πετονιας σε ποικιλια ποιοτητας που θα υπηρχε καποια καταναλωση απο ψαραδες και δεν θα ηταν ολες καμενες αλλα και θα ειχα ευκολη προσβαση μιας και δεν ψωνιζω απο εξωτερικο πλην ενος προιοντος τοτε δεν θα ειχα νημα στα μηχανακια μου μονο μια φορα ετσι για την δοκιμη και να εχω ο ιδιος εμπειρια απο το πως ειναι να ψαρευεις με αυτα και πλεον μετα απο ενα χρονο δουλευοντας τα το λεω πετονια και παλι πετονια χααχχαχααχ!Πλεον οι πετονιες ειναι αρκετα εξελιγμενες τεχνολογικα οπως και τα νηματα συνεχεια εξελισονται για τα ψαρεματα που κανουμε και με τον οποιο τροπο ο καθενας ψαρευει ξεχωριστα μπορει να βρει αυτο που του καλυπτη τις αναγκες του ειναι κατι προσωπικο πιστευω και θεμα το κατα ποσο ο καθενας αντιλαμβανετε την οποια προσαρμοστικοτητα μπορει ο καθενας μας ξεχωριστα να εφαρμοσει !Αυτα τα λιγα χαααχαχααχχααχαααχ
Άβαταρ μέλους
kostasgeo
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από kostasgeo »

Εγω δουλευω πετονια 0,30mm εως 0,35mm και για shock leader 0,30mm νημα. ο λογος που χρησιμοποιω πετονια σαν μανα ειναι οτι τα ψαρια που ψαχνουμε στο surf casting και στο casting εχουν μαλακο στομα ( πχ μουρμουρες) και θεωρω οτι το αμεσο καρφωμα πολλες φορες θα εχει σαν αποτελεσμα να χαθει και ενα ψαρι. Ακομα το κοστος αγορας πετονιας ειναι πολυ χαμηλοτερο σε σχεση με το νημα. Το shock leader τελευταια το κανω με νημα καθως ο κομπος ειναι μικροτερος λογω διαμετρου αλλα στρωνει καλυτερα με κομπο allbright.
Ενα ακομα πολυ βασικο χαρακτηριστικο που πρεπει να προσεξουμε ειναι ο εξοπλισμος μας να μπορει να δεχτει νημα. Ο μηχανισμος εαν δεχεται νημα θα το στρωνει καλυτερα στη πομπινα και οι οδηγοι μας πρεπει να ειναι κατα προτιμηση alconite ωστε να μην δημιουργουμε ζημια σε αυτους.
Άβαταρ μέλους
Spyros_A
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Δημοσίευση από Spyros_A »

Σοκ λίντερ νήμα για ποιο λόγο φίλε μου και όχι μια 0.50-0.60 μισινεζα που έχει και το πλεονέκτημα του διάφανου;
Λίγη ώρα δίπλα στη γαλανή έτσι για να ξεψαρώσουμε!
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

kostasgeo έγραψε:Εγω δουλευω πετονια 0,30mm εως 0,35mm και για shock leader 0,30mm νημα. ο λογος που χρησιμοποιω πετονια σαν μανα ειναι οτι τα ψαρια που ψαχνουμε στο surf casting και στο casting εχουν μαλακο στομα ( πχ μουρμουρες) και θεωρω οτι το αμεσο καρφωμα πολλες φορες θα εχει σαν αποτελεσμα να χαθει και ενα ψαρι.

Τα αγκιστρια που δουλευουμε συνηθως δεν χρειαζεται να καρφωσεις (κυκλικα).
Εκτος και αν δουλευεις ισια.
Τις πιο πολλες φορες το ψαρι θα το εχει φαει, ειδικα η μουρμουρα που εδωσες για παραδειγμα επειδη ειναι περιεργο και πονηρο ψαρι δουλεύουμε αγκιστρι μικρο και εξειδικευμενο επειδη εχει το συνήθειο να το φτύνει.
Σπανια θα βγαλεις μουρμουρα και να εχει πιαστει επιπολαια.

kostasgeo έγραψε: Ακομα το κοστος αγορας πετονιας ειναι πολυ χαμηλοτερο σε σχεση με το νημα.

Πετονια θα αλλαξεις σιγουρα μια φορα τον χρονο ισως και 2 και αν δεν ειναι καλης ποιοτητας θα αλλαξεις και παραπανω.
Το νημα θα το βαλεις μια φορα και αν προσεχεις με το σοκ λιντερ και το αλλαζεις συχνα (2 3 ψαρεματα) θα το αλλαξεις μετα απο αρκετα χρονια.Αν ειναι πολυ καλο το νημα θα περασουν πολλα χρονια για να το αλλαξεις.
Οποτε εννοειτε οτι το νημα συμφερει και με διαφορα.

kostasgeo έγραψε:Το shock leader τελευταια το κανω με νημα καθως ο κομπος ειναι μικροτερος λογω διαμετρου αλλα στρωνει καλυτερα με κομπο allbright.

Να σου πω την αληθεια δεν θα το εκανα ποτε.
Εγω το σοκ το χρησιμοποιω πιο πολυ για να μην ταλαιπωρειτε το νημα μου.
Φυσικα και αν εχω σοκ λιντερ βαζω λιγο περισσοτερο δυναμη, ενω οταν εχω πετονια μανα και παω ας πουμε για μουρμουρες δεν δουλευω σοκ λιντερ ουτε για πλακα (αλλοι βυθοι αλλες αρματωσιες και αλλο ψαρεμα).
Τωρα για τον κομπο που λες... στην αρχη παντα θα το καταλαβαινεις, μετα θα το ξεπερασεις.

kostasgeo έγραψε:Ενα ακομα πολυ βασικο χαρακτηριστικο που πρεπει να προσεξουμε ειναι ο εξοπλισμος μας να μπορει να δεχτει νημα. Ο μηχανισμος εαν δεχεται νημα θα το στρωνει καλυτερα στη πομπινα και οι οδηγοι μας πρεπει να ειναι κατα προτιμηση alconite ωστε να μην δημιουργουμε ζημια σε αυτους.

Ολοι η μηχανισμοι δεχονται νημα. Δεν υπαρχει καποιος μηχανισμος που να ειναι μονο για νημα η μονο για πετονια.
Μπομπινες ναι υπαρχουν για πετονια η για νημα, αλλα αυτο γινεται μονο για την χωρητικοτητα και οχι για καποιον αλλο λογο.
Τωρα για τους οδηγους... Δεν εχω δει ποτε οδηγο να χαλαει απο νημα. Εχω δει ομως πολλους οδηγους να χαλανε απο πετονια κακης ποιοτητας και λογο τριβης (το νημα δεν ανεβαζει σε καμια περιπτωση θερμοκρασιες που ανεβαζει το ναυλον).
Τωρα τα μαρκετιστικα που λενε οδηγοι για νημα και τετοια, ειναι μεγαλη συζητηση
Άβαταρ μέλους
kostas genikis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από kostas genikis »

Η αληθεια ειναι οτι το νημα ειναι αρκετα ποιο οικονομικο σε σχεση με την πετονια και δεν υπαρχει συγκρηση με ελαχιστες περιπτωσεις οπως πχ να παρεις 10000 μετρα πετονια με 33 ευρω η 6000 μετρα με 50 ευρω (εναν μεσο ορο αναφερω)που θελει λιγο ψαξιμο για να τις βρεις και απο στομα σε στομα και φυσικα να εχεις πετονια για πολλα χρονια αποθηκευμενη η καρουλα σωστα και να εισαι μια χαρα !
Για τους οδηγους απλα να αναφερω οτι οι διατομες που δουλευουμε δεν ειναι ικανες να κανουν κακο στους οδηγους σε αλλη περιπτωση που θα δουλεψουμε μικρες διατομες τοτε υπαρχει θεμα και χρειαζετε οι οδηγοι να ειναι sic κατι που εχει εφαρμογη και στις πετονιες !
Για το shock leader που βαζουν πολλοι φιλοι τους δινει και καλυτερα μετρα στην βολη περα του φοβου για χοντρο κομπο λογο της σκληροτητας του νηματος μεταφερει αρκετη δυναμη στο καλαμι μας και δινει ποιο καλα μετρα αυτο φυσικα εχει κινδυνους να τραυματισουμε τους οδηγους αλλα και καποια στιγμη που ισως ενθουσιαστουμε περισσοτερο σε μια βολη να εχουμε καποιο ατυχες συμβαν με το καλαμι μας καλυτερα να βρουμε καποιο leader πετονιας που να ειναι αρκετο σκληρο και να κανουμε την δουλεια μας αυτο το εφαρμοζουμε εμεις στις αλιευτικες βολες στα χωραφια ψαχνοντας σκληρα leader για να εχουμε οσο το δυνατον καλυτερο λυγισμα οσο ποιο χαμηλα γινετε στο but του καλαμιου !
Στα μηχανακια αυτο που προσεξα ειναι οτι αυτα που εχουν στο ρολερ ρουλεμαν δεν ειχα θεματα με μια απλη συντηρηση δουλευουν αψογα ουτε ειχε καποια φθορα το ρολερ απο το νημα (δουλευω ψιλο νημα 0.08) αλλα σε 2 μηχανακια με το ρολερ να εχει ενα απλο κουζινετο απο τεφλον με μπρουντζο θελανε αλλαγη με απο καιρο ειχα φθαρει οπως και ελαχιστα το ρολερ απο την τριβη με το νημα και τα αλλαξα γρηγορα !Στις βολες αυτα που κανουν περισοτερες περιστροφες επανω στην μπομπινα προκειμενου να τυλιξουν το νημα εχω καλυτερες βολες σε συγκριση με καποια που κανουν λιγοτερες κατι που στις πετονιες ασχετα τις διατομες δεν με προβληματισε ποτε εκτος απο τις παρα πολυ μικρες διατομες που εκει θελεις οπωσδηποτε να εχεις μηχανισμο να κανει τουλαχιστον 40 περιστροφες γυρω απο τον εαυτο του σε μια κινηση απο πανω προς τα κατω και αντιστροφα αλλιως παιζεις με το crack off ααχχααχαχαχ!
Το σιγουρο ειναι παντως οτι το εχω πει και προηγουμενα οτι η προσαρμοστικοτητα ειναι κατι που θα πρεπει να μας διακρινει και να μπορουμε να την εφαρμοζουμε με τετοιο τροπο προκειμενου να εχουμε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα αλλα και φυσικα αντιμετωπιζουμε τις οποιες συνθηκες και θηραματα με τον καλυτερο δυνατο τροπο που μπορουμε να αντιληφθουμε την δεδομενη στιγμη που εχουμε παει για ψαρεμα !
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Εννοειτε Κωστα!
Και μαλλον πρεπει να το λεμε συνεχεια για το οτι πρεπει να προσαρμοζομαστε στο ψαρεμα μας και οχι τα ψαρια σε εμας.
Μερικες φορες το λεω για να το ακουω και εγω μιας και πολλες φορες πιανω το ευατο μου να βαριεται η να μην σκεφτεται αλλες εναλακτικες.
Παντως συμφωνω σε ολα οσα γραφεις, αλλα θελω να μεινω καπου και ας ειμαι εκτος θεματος (ισως καποιοι να μην του δωσουν τη σημασια που πρεπει).

kostas genikis έγραψε:Για το shock leader που βαζουν πολλοι φιλοι τους δινει και καλυτερα μετρα στην βολη περα του φοβου για χοντρο κομπο λογο της σκληροτητας του νηματος μεταφερει αρκετη δυναμη στο καλαμι μας και δινει ποιο καλα μετρα αυτο φυσικα εχει κινδυνους να τραυματισουμε τους οδηγους αλλα και καποια στιγμη που ισως ενθουσιαστουμε περισσοτερο σε μια βολη να εχουμε καποιο ατυχες συμβαν με το καλαμι μας καλυτερα να βρουμε καποιο leader πετονιας που να ειναι αρκετο σκληρο και να κανουμε την δουλεια μας αυτο το εφαρμοζουμε εμεις στις αλιευτικες βολες στα χωραφια ψαχνοντας σκληρα leader για να εχουμε οσο το δυνατον καλυτερο λυγισμα οσο ποιο χαμηλα γινετε στο but του καλαμιου !

Ρε φιλε δεν το ειχα σκεφτει καθολου, και εψαχνα σε καποια φαση επειδη δουλεψα ενα αλλο σοκ λιντερ επειδη το δικο μου ειχε τελειωσει και ελεγα κατι δεν παει καλα σημερα... Τωρα που το αναφερες πραγματικα ειναι απιστευτη η διαφορα που ενιωθα αλλα και εβλεπα
Και η αληθεια ειναι οτι αν βρεις ενα σοκ λιντερ καλο που να ταιριαζει στο ψαρεμα σου μετα ολα γινονται πολυ πιο απλα.
Άβαταρ μέλους
karxarini
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από karxarini »

Εντάξει, δεν έχω λόγια για την συζήτηση! Επάνω που είχα απορία έγραφε κάποιος και μου την απαντούσε αμέσως.
Μου έχετε δώσει διάφορες ιδέες προς δοκιμή στα επόμενα ψαρέματα μου.
Άβαταρ μέλους
path
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από path »

Έγραψε παραπάνω κάποιος φίλος ότι χρησιμοποιεί νήμα για σοκ λίντερ και απόρησα. Το έχω ως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος, σαν ωρολογιακή βόμβα που δεν ξέρουμε πότε θα σκάσει. Το νήμα κόβει. Κόβει όμως πάρα μα πάρα πολύ άσχημα. Σε μια περίπτωση που είναι λίγο βρεγμένα τα χέρια μας από τα δολώματα είτε είναι παγωμένα απ'το κρύο και γλυστρήσει λίγο την ώρα της βολής καληνύχτα. Ούτε με προστατευτικό για το δάχτυλο δε θα το έκανα (που δεν χρησιμοποιώ κιόλας γιατί γίνεται χάλια απ'τα δολώματα ότι και να κάνεις). Δεύτερο μετά από τα πολύωρα ψαρέματα, την κούραση, μες τη νύχτα και τη νύστα πες ότι κάνουμε ένα λάθος στη βολή, μας κλείνει το πικ απ ρε αδερφέ, μπλέκεται το αγκίστρι σε ένα θάμνο πίσω μας την ώρα που ξεκινάμε τη βολή ή οτιδήποτε άλλο, πείτε μου τι θα σπάσει πρώτο? Δεν ξέρω κάτι θα σπάσει πάντως! Με ένα κομμάτι πετονιάς μπροστά έστω και την τελευταία στιγμή έχω προλάβει να σώσω τον εξοπλισμό μου.
Τώρα να επανέλθουμε λίγο και στα πλεονεκτήματα αλλά και στα μειονεκτήματα. Δεν γράφω πράγματα που έχουν ήδη γραφτεί και τα γράφω ανακατεμένα σαν θέματα προς προβηματισμό του κεθενός. Εγώ πχ θέλω να ψαρεύω με παράμαλλα 0,40 και πάνω. Πως θα το κάνω αυτό χρησιμοποιώντας πετονιά για μάνα? Απλά δεν γίνεται. Εκτός και αν είμαι διατεθειμένος σε κάθε σκάλωμα να χάνω τα πάντα παίρνοντας πίσω μια σκέτη κομμένη πετονιά.
Ψαρεύω με αρκετό αέρα που φυσάει απ' τα πλάγια. Όποιος δεν έχει ψαρέψει με νήμα με τέτοιο καιρό τον προκαλώ να το κάνει!!! Αλλά να μη με βρίζει μετά :) Σας λέω μόνο ότι έχω πάθει πολύ μεγάλες ήττες έχοντας κάνει πολλά χιλιόμετρα για ψάρεμα και αντί να το ευχαριστηθώ και να ηρεμήσω να προσπαθώ να ξεμπλέξω νυχτιάτικα κουβάρια βρίζοντας... :evil: Α, και τα μπλεξίματα στο νήμα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της πετονιάς. 9 στις 10 φορές τα κόβεις όλα.
Λέμε για την πετονιά ότι αποσβένει καλύτερα τα κεφάλια του ψαριού και έτσι μπορεί να αποφύγουμε το "κρακ" στο παράμαλλο. Κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό εκτός και αν έχουμε πολύ λεπτά παράμαλλα. Περισσότερο κινδυνεύει το καλάμι μας σε περίπτωση λάθος χειρισμού παρά το παράμαλλο αν έχουμε σωστούς κόμπους και δεν είναι φθαρμένο. Το πρόβλημα είναι κυρίως ότι μπορεί να χάσουμε το ψάρι επειδή είναι δυσκότερο μα το νήμα να ασκείται αυτή η συνεχής τάση και σαν αποτέλεσμα αυτού αν το ψάρι δεν έχει αγκιστρωθεί καλά σε σκληρό σημείο μπορεί σε ένα απότομο κεφάλι να σκιστεί ή να μεγαλώσει η τρύπα που έχει γίνει απ'το αγκίστρι και αν σε κάποια στιγμή σταματήσει αυτή η συνεχόμενη τάση να φύγει.
Το νήμα θέλει εμπειρία και όποιος είναι ειλικρινής με τον εαυτό του έχει περισσότερες πιθανότητες να μη χάσει το ψάρι τρόπαιο που σε κάποια στιγμη θα βρεθεί στα αγκίστριά του. Γιατί δυστυχώς τα ψάρια που θυμόμαστε περισσότερο είναι αυτά που μας στοιχειώνουν, δηλαδή αυτά που χάσαμε.
Άβαταρ μέλους
Constantine Palivakis
Admin
Admin

Τι θυμήθηκα τώρα... Ενα ψάρι που σε έκανε να ερωτευτεις μια παραλία. Όποιος δεν έχει δει καρφωτη βάση να πετάει στον αέρα, δεν έχει δει τίποτα! Ωραίες στιγμές... Τα υπόλοιπα θα τα σχολιάσω αργότερα.
Άβαταρ μέλους
jim4510
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από jim4510 »

τωρα που το λες κωστα αν και εκτος θεματος , την προηγουμενη βδομαδα σαργος παππους μου πηρε 4 μετρα μποσικο στο μαιμουδακι η μυτη προσκυνησε τη γαλανη και αφου εριξε και το τριποδο με πεντε κιλα βαρος επανω , υστερα απο μια μινι μαχη, μου εκανε παρεα στην παραλια μιας και το αγκιστρι τον πηρε στα σκληρα της μασελας και το κοτσανι ηταν απεξω και οσο και αν μασαγε δεν καταφερε να το κοψει.Περιτο να σου πω τι χορο καναμε....................
Απάντηση

Επιστροφή στο “Casting”