Ολα αυτα τα "ξεχωριστα" δολωματα δεν ειναι τιποτα αλλο απο την γαριδα, την παπαλινα, τον κοκοβιο, το κεφαλοπουλακι αλλα και το μικρο σκαρτσινι. Η αναζητηση τους κυριως στα λιμανια ειναι πολυ ευκολη και το μονο που θα χρειαστουμε ειναι μια αποχη με μικρα ματια και εναν δυνατο φακο.
Μεγαλη προσοχη θα χρειαστει να δωσουμε κατα την δολωση τους για να μην τα τραυματισουμε. Ειδικα στην γαριδα πρεπει να προσεξουμε να μην τρυπησουμε την κεντρικη φλεβιτσα που βρισκεται κατα μηκος του σωματος της γιατι θα ψοφησει σχετικα γρηγορα.



Οσον αφορα τον εξοπλισμο μας, για τα συγκεκριμενα δολωματα θα πρεπει να βαλουμε πιο μεγαλο αλλα και πιο χοντρο αγκιστρι αναλογα παντα με το μεγεθος του ζωντανου μας. Συνηθως αγκιστρια απο 6-10 νουμερο (αναλογα την εταιρεια) ειναι μια χαρα. Επισης καλο θα ηταν να ανεβουμε σε διαμετρο μανας πχ σε 0,20 και σε παραμαλλο πχ 0,18 γιατι τις περισσοτερες φορες θα εχουμε να κανουμε με μεγαλους αντιπαλους. Βεβαια αν εχουμε ενα αρκετα μαλακο και παραβολικο καλαμι μπορουμε να κατεβουμε σε νουμερα διαμετρων. Τελος θα πρεπει να προσεξουμε και τον φελλο μας. Θα κοιταξουμε το αναγραφομενο βαρος ερματισματος να ειναι σχετικα μεγαλο ωστε να κρατα οσο το δυνατον το φελλο μας στην επιφανεια για να ειναι ορατος. Αυτο εξαρταται παλι απο το μεγεθος του ζωντανου μας.
Εδω ανεξαρτητα το βαθος που θα εχει το μερος που ψαρευουμε, μπορουμε να φτιαξουμε μια σταθερη αρματωσια οπου θα ψαρευει ψηλα, σχεδον αφρο με στοχο τα μεγαλα μελανουρια, τα λαυρακια, τις λιτσες κλπ αλλα και μια συρομενη ωστε να δοκιμασουμε μεσονερα η ακομα πιο χαμηλα με στοχο ολα τα παραπανω + τις τσιπουρες, τους σαργους, τα λυθρινια κλπ. Συνηθως αναλογα το βαθος και το δολωμα που θα ψαρεψουμε στοχευουμε και στα αναλογα ψαρια χωρις να αποκλειονται φυσικα και οι εξαιρεσεις.
Ενα στανταρ βαθος που μπορουμε να ψαρεψουμε απευθυνομενοι σε ολα τα ψαρια ειναι συνηθως γυρω στους 50 ποντους με 1 μετρο απο τον βυθο.
Αγαπημενο δολωμα για το λαυρακι αποτελει η γαριδα, η παπαλινα και ο κοκοβιος ενω για την τσιπουρα η γαριδα και το σκαρτσινι. Εναλλακτικα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε και κοκκινο καραβιδακι που μπορουμε να βρουμε στο εμποριο με πολυ καλα αποτελεσματα.


Του Γιάννη Καποδίστρια