Δέσιμο αγκιστριού και η σημασία του.

Εδώ μπορούμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε σχετίζεται με το ψάρεμα
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δέσιμο αγκιστριού και η σημασία του.

Δημοσίευση από Tasos Potoudis »

Ένα σημαντικό θέμα που προέκυψε από την κουβέντα και την ανάρτηση του φίλου ILIAS64 στο θέμα τσίμπημα της τσιπούρας.
Πώς δένουμε λοιπόν το αγκίστρι μας και γιατί είτε είναι κυκλικό είτε όχι? Είτε είναι ίσιος ο κρίκος του είτε στραβός και γιατί?
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
spygog
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Re: Δέσιμο αγκιστριού και η σημασία του.

Δημοσίευση από spygog »

Kαλημέρα Τάσο. Ωραίο θέμα!!! Εγώ για λόγους ευκολίας χρησιμοποιώ σχεδόν αποκλειστικά αγκίστρια με κρίκο, συνήθως chinu και λιγότερο Αberdeen και κυκλικά. Ο κόμπος που συνηθίζω να τα δένω είναι τις περισσότερες φορές ο knotless knob και μερικές φορές ο uni knot. Ο λόγος που χρησιμοποιώ αυτούς τους κόμπους είναι διότι πλέον έχω εξοικειωθεί με αυτούς, τους κάνω γρήγορα σε όλες τις συνθήκες και δεν έχω παρατηρήσει, μέχρι σήμερα, κάποιο πρόβλημα με την αντοχή τους.
Άβαταρ μέλους
takis.mantadakis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από takis.mantadakis »

Ωραίο θέμα κ χρήσιμο... Τα αγκίστρια που χρησιμοποιώ εγώ είναι όλα με παλέτα, με κρίκο δεν τα συμπαθώ ίσως γτ έχω εξοικιωθεί με αυτά με παλέτα κ κατά κύριο λόγο είναι chinu. Πάντα όμως θα έχω μαζί μου κ κυκλικά αγκίστρια κ συνήθως ένα καλάμι θα το ρίξω με κυκλικό αγκίστρι κ σταθερή αρματωσιά. Το δέσιμο το κάνω όπως στα βίντεο στο προηγούμενο θέμα, συνήθως 4 σπείρες πάνω στον κορμό κ προσέχωντας πάντα η άκρη του παράμαλλου να βρίσκεται από την εσωτερική πλευρά του αγκιστριού.
Αυτό που έχω παρατηρήσει με τα κυκλικά είναι ότι όντως αφήνεις το καλάμι πας για καφέ κ γυρνάς... Δε χρειάζεται κάρφωμα, το ψάρι καρφώνεται μόνο του ή έστω κάνουμε ένα πολύ απαλό κάρφωμα. Ακολουθώ αυτήν την τακτική είτε για να καλύψω όλες τις πιθανότητες να πιαστεί κάποιο ψάρι είτε αν θέλω να είμαι πιο άνετος κ χαλαρός, οπότε ξέρω πως το καλάμι με το κυκλικό αγκίστρι ψαρεύει μόνο του κ δε χρειαστεί να τρέξω από πάνω του.
Η αλήθεια είναι πως όποτε έχω χρησιμοποιήσει κυκλικά έχω βγάλει ψάρια (μουρμούρες, σπάρους, κακαρέλους κ σαργούς), τσιπούρα όχι ακόμα. Κ συνήθως ότι έχει πάει πάνω έχει βγει. Μια φορά μόνο που τη θυμάμαι χαρακτηριστικά δεν πιανόταν με τπτ ψάρι στο κυκλικό το οποίο τσίμπαγε κ επίμονα. Ίσως να ήταν λάθος το δέσιμό μου κ να μη δούλευε σωστά το αγκίστρι.
Τέλος, όποιο ψάρι έπεφτε στα κυκλικά ήταν πάντα πιασμένο στα πλάγια στα μάγουλα. Ποτέ κανένα δεν το είχε καταπιεί ή να πιαστεί σε κάποιο άλλο σημείο. Κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ κ στις απελευθερώσεις των μικρών.
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

spygog έγραψε: Δευ Δεκ 23, 2019 2:04 pm ... Ο κόμπος που συνηθίζω να τα δένω είναι τις περισσότερες φορές ο knotless knob...
Δεν βρήκα οπτικό υλικό για τον τρόπο κατασκευής του κόμπου.
Οπότε δημιουργείται ένα κενό που καλείστε να το καλύψετε κύριε 😜
takis.mantadakis έγραψε: Δευ Δεκ 23, 2019 3:36 pm .. . Πάντα όμως θα έχω μαζί μου κ κυκλικά αγκίστρια κ συνήθως ένα καλάμι θα το ρίξω με κυκλικό αγκίστρι κ σταθερή αρματωσιά...
...Αυτό που έχω παρατηρήσει με τα κυκλικά είναι ότι όντως αφήνεις το καλάμι πας για καφέ κ γυρνάς... Δε χρειάζεται κάρφωμα, το ψάρι καρφώνεται μόνο του ή έστω κάνουμε ένα πολύ απαλό κάρφωμα. Ακολουθώ αυτήν την τακτική είτε για να καλύψω όλες τις πιθανότητες να πιαστεί κάποιο ψάρι είτε αν θέλω να είμαι πιο άνετος κ χαλαρός, οπότε ξέρω πως το καλάμι με το κυκλικό αγκίστρι ψαρεύει μόνο του κ δε χρειαστεί να τρέξω από πάνω του.
Η αλήθεια είναι πως όποτε έχω χρησιμοποιήσει κυκλικά έχω βγάλει ψάρια (μουρμούρες, σπάρους, κακαρέλους κ σαργούς), τσιπούρα όχι ακόμα. Κ συνήθως ότι έχει πάει πάνω έχει βγει. Μια φορά μόνο που τη θυμάμαι χαρακτηριστικά δεν πιανόταν με τπτ ψάρι στο κυκλικό το οποίο τσίμπαγε κ επίμονα. Ίσως να ήταν λάθος το δέσιμό μου κ να μη δούλευε σωστά το αγκίστρι.
Τέλος, όποιο ψάρι έπεφτε στα κυκλικά ήταν πάντα πιασμένο στα πλάγια στα μάγουλα. Ποτέ κανένα δεν το είχε καταπιεί ή να πιαστεί σε κάποιο άλλο σημείο. Κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ κ στις απελευθερώσεις των μικρών.
Μου κάνεις τρίπλες "κύριε" με αυτά που γράφεις εδώ και με όσα διαβάζω δεξιά και αριστερά, με σπρώχνεις στο να δώσω άλλη μια ευκαιρία στα κυκλικά αγκίστρια.
Τα είχα δοκιμάσει κάποτε, όμως τότε ψάρευα λαβράκια το χειμώνα. Με κοντά παράμαλλα!
Εικόνα
ILIAS64
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από ILIAS64 »

Καλημερα

Aκομα και σε κυκλικα αυτον κανω και τα σκουλικια ολα περνανε πιο ευκολα.Λενε μονο πως υστερει λιγο σε εντοχη μεγαλων φορτιων.Μακαρι να το διαπυστωσω γιατι μεχρι 2 κιλα αντεχει σιγουρα και σε κεφαλια.
Άβαταρ μέλους
spygog
Αρχιψαρωμένος
Αρχιψαρωμένος

Δημοσίευση από spygog »

Ανδρέα εδώ είναι ένα βίντεο για τον knotless knob, αλλιώς τον κόμπο δίχως κόμπο.
Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, χαρά, ευτυχία !!!!!
Άβαταρ μέλους
takis.mantadakis
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από takis.mantadakis »

[/quote]
Μου κάνεις τρίπλες "κύριε" με αυτά που γράφεις εδώ και με όσα διαβάζω δεξιά και αριστερά, με σπρώχνεις στο να δώσω άλλη μια ευκαιρία στα κυκλικά αγκίστρια.
Τα είχα δοκιμάσει κάποτε, όμως τότε ψάρευα λαβράκια το χειμώνα. Με κοντά παράμαλλα!
[/quote]
Κυρ Αντρέα μου συμπαθα με δεν ήθελα να σε μπερδέψω. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχω ψαρέψει φανατικά αλλά τα χρησιμοποιώ μια στο τόσο. Κ καμιά φορά μπορεί κ καθόλου. Αξίζει όμως να τους δώσεις άλλη μια ευκαιρία πριν τα δικάσεις. Εγώ πάντως θα φροντίσω να τα δοκιμάσω πιο εντατικά κ θα επανέλθω με νέα συμπεράσματα...
Άβαταρ μέλους
andreasomageiras
Ψαρωμένος
Ψαρωμένος

Δημοσίευση από andreasomageiras »

takis.mantadakis έγραψε: Τετ Δεκ 25, 2019 12:27 am ...Εγώ πάντως θα φροντίσω να τα δοκιμάσω πιο εντατικά κ θα επανέλθω με νέα συμπεράσματα...
Έπρεπε να τα έχεις δοκιμάσει, αγαπητέ!
Δηλαδή εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, να περιμένουμε να κάνεις τις δοκιμές σου τόσο αργοπορημένα, για να πάρουμε μασημένη την τροφή μας; Αμ πως;
Καλά Χριστούγεννα, χρόνια πολλά!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Καλά το πάμε!
Περιμένουμε και λοιπές γνώμες εμπειρείες και αναρτήσεις από τις παλιοσειρές μας και συνεχίζουμε...
Χρόνια μας πολλά και καλές γιορτές!
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Giorgos Gallis »

Το δέσιμο χωρίς κόμπο είναι ο ευκολότερος και ο ισχυρότερος πού υπάρχει. Για αυτόν τον λόγο προτιμώ αγκίστρια με κρίκο .
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Κ Γιώργο εννοείς θηλιά και να παίζει ελεύθερα το αγκίστρι?
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Tasos Potoudis
Admin
Admin

Δεν βλέπω κίνηση οπότε θα πω τη δικιά μου ιστορία.
Προσωπικά με έχουν κερδίσει τα chinu και τα δένω απο τον κρίκο και όχι από το κοτσάνι.
Με δέσιμο στο κοτσάνι έτυχε να χάσω καλό ψάρι που δάγκωσε τον κόμπο και έκοψε και μου έμεινε ότι όσο πιο μακριά τόσο καλύτερα.
Με τα κυκλικά δέν είχα παράπονο (τα hayabussa) χρησιμοποιούσα αλλά πιστεύω ότι απο τη στιγμή που δεν παμε για απελευθέρωση τα chinu θα μας δώσουν περισσότερες συλλήψεις τσιπούρας συγκεκριμένα.
Τέλος το βιντεάκι με τον κουβά και το κυκλικό το δοκίμασα και δεν έχει το αποτέλεσμα του βίντεο. Ισως παίζει ρόλο και το βάρος του αγκιστριού το πάχος της πετονιάς και το πως την κρατάς...
Επίσης να αναφέρω ότι οι δολωσιές μου είναι πάντα μεγαλύτερες από το αγκίστρι οπότε την ευθεία του με το παράμαλλο την καθορίζει και αυτο.
..tripinfishing..
Άβαταρ μέλους
Giorgos Gallis
Psaroma Fishing Team
Psaroma Fishing Team

Δημοσίευση από Giorgos Gallis »

Τάσο, ο κόμπος είναι αυτός πού έχει βάλει στο βίντεο ο spygog.
Άβαταρ μέλους
Mpampis Mantoukas
Μέλος
Μέλος

Δημοσίευση από Mpampis Mantoukas »

Ο knotless knot είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φτιάξεις πολυάγκιστρο χωρίς παραμαλλάκια (εν σειρά δηλαδή για χρήση σε ζυμάρι). Κι εγώ προτιμώ με κρίκο για με παλέτα μου σπάνε τα νεύρα και τα βρίσκω πιο σταθερά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θέματα Γενικού Περιεχομένου”