Όλοι τα γνωρίζουν ως τρεις από τους κορυφαίους γαστριμαργικούς θησαυρούς των ελληνικών θαλασσών. Λίγοι όμως είναι αυτοί που ξέρουν ότι ο αστακός, η συναγρίδα και ο ροφός είναι είδη απειλούμενα και ενταγμένα στην διεθνή Κόκκινη Λίστα.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του κινδύνου αρκεί η διαπίστωση ότι τόσο ο αστακός όσο και η συναγρίδα συγκαταλέγονται στην ίδια κατηγορία με το «εμβληματικό» για τα υπό απειλή είδη γιγαντιαίο πάντα και με τον αφρικανικό ελέφαντα. Με τη διαφορά, μάλιστα, ότι οι πληθυσμοί του αφρικανικού ελέφαντα εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, ενώ οι πληθυσμοί των δύο θαλάσσιων ειδών, για τους οποίους δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση, όπως στην περίπτωση του πάντα, μειώνονται.
Όσο για τον ροφό βρίσκεται υψηλότερο «επίπεδο κινδύνου» αφανισμού σε σχέση με όλα τα παραπάνω είδη. Επιπλέον, παρότι ο αστακός εν μέρει προστατεύεται, δεν ισχύει το ίδιο για τον ροφό και τη συναγρίδα, παρόλο που απειλούνται.
Το “Red Fish Project”
Το κενό των δεδομένων που υπάρχει για τα συγκεκριμένα είδη επιχειρεί να καλύψει το φιλόδοξο “Red Fish Project”, που ξεκίνησε πριν από εννέα μήνες. Πρόκειται για ένα συντονισμένο πρόγραμμα πολιτών-επιστημόνων σε συνεργασία με το Τμήμα Ωκεανογραφίας & Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με σκοπό την πληρέστερη και λεπτομερέστερη καταγραφή απειλούμενων και προστατευόμενων αλιευτικών πόρων, ενταγμένων στην διεθνή Κόκκινη Λίστα (IUCN Red List of Threatened Species) στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρία είδη:
- Τον ροφό, Epinephelus marginatus (Lowe, 1834). Σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηρίζεται ως τρωτό είδος, αλλά οι πληθυσμοί της Ευρώπης (Ατλαντικός) και της Μεσογείου χαρακτηρίζονται ως κινδυνεύοντες.
- Τη συναγρίδα, Dentex dentex (Linnaeus, 1758). Χαρακτηρίζεται ως τρωτό είδος.
- Τον αστακό, Palinurus elephas (Fabricius, 1787). Χαρακτηρίζεται ως τρωτό είδος.
(Ροφός – πηγή φωτογραφίας Χρήστος Ευθυμίου)
(Συναγρίδα – πηγή φωτογραφίας Stefano Di Marino)
Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε από τον Θοδωρή Καμπούρη, θαλάσσιο βιολόγο MSc, υποψήφιο διδάκτορα Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών και συντονίζεται -επιβλέπεται από το συγκεκριμένο τμήμα με υπεύθυνο καθηγητή τον δρ. Ιωάννη Μπατζάκα.
«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι αυτά τα είδη αποτελούν αλευτικούς πόρους με τεράστια εμπορική αξία είναι στην Κόκκινη Λίστα. Παράλληλα, να καταγράψουμε με λεπτομέρειες καταρχάς στην Ελλάδα -γιατί έχουμε καταγραφές από Ισραήλ, από Κύπρο, από Γαλλία, από Ιταλία- σε ποιες περιοχές και σε τι βάθη ζουν και το βασικότερο αυτοί που ασχολούνται με το ψάρεμά τους με τι τα ψαρεύουν», είπε στο GRTimes.gr ο κ. Καμπούρης και πρόσθεσε:
«Προσπαθούμε να δούμε τα είδη που δεν έχουν φτάσει στα πολύ κρίσιμα, για τα οποία έχουμε και μεγαλύτερη πιθανότητα να αναστρέψουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα όριά μας. Προκειμένου οι δύτες για να συνεχίσουν να βλέπουν αυτό το όμορφο θέαμα, οι ψαράδες να συνεχίσουν να έχουν εισόδημα, οι ερασιτέχνες να συνεχίσουν να περνάνε καλά κι εμείς να έχουμε υλικό να μελετήσουμε, πρέπει να βρούμε μία ισορροπία».
Η συλλογή δεδομένων
Για τη συλλογή των στοιχείων έχουν «επιστρατευτεί» επαγγελματίες και πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν σε μία κλειστή ομάδα ανταλλαγής δεδομένων και φωτογραφικού υλικού, η οποία ήδη αριθμεί περισσότερα από 500 άτομα, επαγγελματίες ψαράδες, ερασιτέχνες αλιείς και scuba divers. Η επιστημονική ομάδα συνεργάζεται επίσης άμεσα με τις ομάδες ερασιτεχνών αλιέων Spinning Anglers και Anglers Go fishing be happy Catch & Release, αλλά και με την αθλητική ομάδα Παράκτιας Κωπηλασίας Coastal Rowing Club Thessaloniki.
«Έχουμε ανθρώπους που μας δίνουν υλικό από όλη την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες. Έχουμε δείγματα μέχρι από τον Βισκαϊκό κόλπο. Όλα αυτά τα δεδομένα μας χρησιμεύουν στο να εντοπίσουμε που ζουν κατά κύριο λόγο αυτά τα είδη και να δούμε την πυκνότητα πληθυσμών τους. Ταυτόχρονα παίρνουμε στοιχεία για την ηθολογία του κάθε είδους, δηλαδή το πώς συμπεριφέρεται, το πώς κινείται στο περιβάλλον του. Υπάρχουν άνθρωποι, εξάλλου, που μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο και από άλλα είδη που ζουν δίπλα στα τρία, στα οποία επικεντρωνόμαστε», τόνισε ο κ. Καμπούρης.
Τα πρώτα αποτελέσματα του project είναι αυτήν τη στιγμή υπό επεξεργασία και θα σταλούν για δημοσίευση σε επιστημονικά περιοδικά.
Οι προστατευόμενες περιοχές
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να δοθούν κατευθύνσεις σε όσους χαράσσουν πολιτική, εφόσον ξεκινήσει η διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου για την προστασία των τριών ειδών, με δεδομένη και τη θεσμική υποχρέωση της χώρας να αυξήσει τις προστατευόμενες περιοχές στις ελληνικές θάλασσες από το πολύ μικρό σημερινό ποσοστό στο 20%.
«Αυτές οι προστατευόμενες περιοχές θα πρέπει να εξυπηρετούν όλους, γιατί ο χώρος δεν είναι απεριόριστος. Και οι ψαράδες πρέπει να συνεχίσουν τη δουλειά του και ο κόσμος να κάνει το μπάνιο του και οι ερασιτέχνες ψαράδες να ψαρεύουν με τις βάρκες ή από την ακτή. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει όλο και πιο οργανωμένο», τόνισε ο κ. Καμπούρης και εξήγησε:
«Οι προστατευόμενες περιοχές θα μπορούσαν να είναι πολυχρηστικές. Δεν μπορείς να λες ότι μία περιοχή είναι προστατευόμενη μόνο για τη χελώνα καρέτα – καρέτα ή αποκλειστικά για τη φώκια μονάχους – μονάχους. Μπορείς ταυτόχρονα σε ένα κομμάτι να φτιάξεις τεχνητούς υφάλους, οι οποίοι θα βελτιώνουν το ενδιαίτημα του ροφού ή του αστακού. Ή να κάνεις κάτι το οποίο θα ενισχύσει τα θηράματα αυτών των ζώων, ώστε να τα προσελκύσουν από άλλες περιοχές.
Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι τέτοιες περιοχές μπορούν να προστατεύσουν τον αστακό και στη συνέχεια με την αύξηση και τη συνεπακόλουθη τη διάχυση του πληθυσμού, να ενισχυθεί και το αλιευτικό απόθεμα».
Φωτογραφία εξωφύλλου: Tatiana Vdb
(Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Milorad Mikota Djuknic)
Πηγή: grtimes