Πολλές φορές βλέπω διαβάζω και ακούω να λένε μερικοί φίλοι ότι το Casting είναι βαρετό.
Ίσως και να ‘ναι για μερικούς, για μένα πάντως μόνο βαρετό δεν είναι.
Καταρχήν να εξηγήσουμε τι δεν είναι Casting.
Casting δεν είναι να στήνεις τα καλάμια σου και να περιμένεις πότε θα τσιμπήσει.
Ούτε να αγοράζεις έτοιμες αρματωσιές και να περιμένεις να βγάλεις ψάρι όταν αυτό σου κάνει την τιμή και γευτεί τα δολώματα σου.
Φυσικά ούτε το να έχεις φτιάξει καμιά εικοσαριά αρματωσιές και να πηγαίνεις σε έναν ψαρότοπο πιστεύοντας ότι τα ψάρια θα κάνουν πάρτι πάνω σε αυτές, που εσύ έχεις φτιάξει με τόσο μεράκι.
Το Casting είναι μια ολόκληρη επιστήμη από μόνο του, έχουν περάσει γενιές ολόκληρες για να εξελιχθεί και να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα.
Είναι επιστήμη και επιστήμη που πρέπει να περάσουν πάρα πολλά χρόνια και όταν αυτά περάσουν θα καταλάβεις ότι πότε μα πότε δεν είσαι σίγουρος για τίποτα, επιστήμη που δύσκολα θα φτάσεις στο επίπεδο ώστε να μπορείς να βγάζεις ψάρια στις περισσότερες από τις εξορμήσεις σου.Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές θα δεις δίπλα σου ένα παππού να ψαρεύει άνετος με ένα πεταχτάρι ή και με ένα καλάμι της πλάκας και να βγάζει ψάρια που εσύ δεν μπορείς ούτε να τα φανταστείς, ενώ εσύ με τα καλάμια και με εξοπλισμό που πολλές φορές ξεπερνάει και μερικές χιλιάδες ευρώ να μην έχεις πάρει τσιμπιά..
Το να ξεκινάς να ψαρεύεις και να βγάζεις κάποια ψάρια δεν σημαίνει ότι πλέον είσαι έτοιμος ή ότι θα μπορέσεις να ανταποκριθείς όταν και άμα θα χρειαστεί.
Όταν θα επισκεφτούμε έναν ψαρότοπο θα πρέπει να έχουμε ψάξει και κάνει στο μυαλό μας τρελά σενάρια και πάνω από όλα να έχουμε σκεφτεί όλους τους πιθανούς τρόπους που θα μπορέσουμε να βγάλουμε ψάρια.
Θα πρέπει να πειραματιστούμε με τις αρματωσιές μας γιατί τα ψάρια δεν τρώνε πότε μόνο κάτω στον βυθό ή μόνο πάνω, τρώνε και στη μέση, κοντά, μακριά και στα πόδια μας πολλές φορές.
Ανάλογα από τις συνθήκες που επικρατούν την συγκεκριμένη στιγμή αλλά και τις προηγούμενες μέρες θα πρέπει να προσαρμοστούμε και εμείς.
Δηλαδή αν βγάλει καιρό (αρκετά μποφόρ) την προηγούμενη μέρα δεν θα περιμένουμε εμείς ότι ο ψαρότοπος που είχαμε επισκεφτεί πριν μια εβδομάδα θα είναι ίδιος.
Κάτι που πολλές φορές κάνουμε λάθος είναι ότι έχουμε μια αρματωσιά που κάποια στιγμή όταν προσπαθούμε να την φέρουμε έξω κάπου ζορίζεται και εμείς συνεχίζουμε να την ψαρεύουμε να την δολώνουμε και να την ξαναπετάμε μέσα!
Και μετά περιμένουμε να βγάλουμε ψάρι…
Αν όχι σίγουρα, τότε κατά ένα μεγάλο ποσοστό η αρματωσιά μας είναι για πέταμα, όχι στην θάλασσα αλλά στα σκουπίδια!
Κάποιο παράμαλλο ή ακόμα και η μάνα θα έχει φθαρεί με αποτέλεσμα όταν εμείς τα χρειαστούμε να μας προδώσουν, ή κάποιος κόμπος θα έχει φτάσει ή και ξεπεράσει τα όρια του ή και το χειρότερο, το αγκίστρι μας δεν θα κάνει ούτε για οδοντογλυφίδα.
θα πρέπει να δοκιμάζεις δολώματα αλλά και τρόπους το πως θα τα παρουσιάσεις αυτά.
Μερικές φορές τα ψάρια θα παίζουν μαζί τους και εσύ θα πρέπει να βρεις τρόπο να τα γευτούν αλλά και να μπουν στον κόπο να τα δοκιμάσουν, γι’ αυτό άλλωστε τα λέμε δολώματα (δόλωμα, τέχνασμα, δόλος,) και όχι κάπως αλλιώς. Ίσως κάποιες στιγμές να θέλουν μικρά κομμάτια και κάποιες άλλες φορές μεγαλύτερα.
Όποτε για να βάλουμε σε μια σειρά τα πράγματα, το κάστινγκ είναι ένα ψάρεμα που τον πρώτο και πιο ουσιαστικό ρόλο τον παίζει ο άνθρωπος!
Αν εσύ είσαι καλά και έχεις όρεξη για να ψαρέψεις και να εξερευνήσεις διάφορα μέρη (πολλές φορές και αρκετό χρήμα) θα βγάλεις αρκετά ψάρια, θα περάσεις καλά, θα δημιουργήσεις και δεν θα βαρεθείς ποτέ!
Αφιερωμένο στον φίλο Κυριάκο (kerk)